Steroid Al
Biserica catolică din Eibenthal – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Prima biserică de lemn din Eibenthal a fost construită în anul 1847 și ulterior demolată.
Biserica catolică din Eibenthal a fost construită în anul 1912, purtând hramul Jan Nepomuk (Sf. Ioan din Nepomuk).

Aici a fost instalată orga vechii biserici catolice din Orșova, purtând semnătura meșterului vienez Josef Seyberth. În perioada 1988-1989 pictura bisericii a fost refăcută.

Satul Eibenthal, situat în partea de sud-vest a comunei Dubova, în apropiere de comuna Svinița (Județul Mehedinți) este o veritabilă insulă lingvistică a minorității cehe din România. Satul a fost întemeiat în anul 1827, în timpul celui de-al doilea val de colonizări cu cehi, care avea ca scop colonizarea zonei de frontieră a Imperiul Austro-Ungar, în special din rațiuni militare. Pe atunci, aproximativ 35 de familii din zona orașelor Plzen, Pribram, Kladno călătoresc cu plutele de la Viena la Moldova Nouă și întemeiază, în anii 1826-1828, satul Eibenthal.

Fărşangul – Sărbătoarea Mascaţilor

Termenul „farsang” vine din germană şi se traduce „mască”. Se pare că acest obicei (profan la început – ajuns cu timpul o sărbătoare religioasă) ar fi apărut în lumea germană, maghiară-catolică, extinzându-se în zona ortodoxă a Banatului de Sud, la români şi sârbi. Sărbătoarea de farşang începe iniţial în prima zi după Lăsata Secului, cu 40 de zile înainte de postul Paştelui.

Semnificaţia acestei sărbători este una destul de complexă: prin ironie, satiră, parodie se scot la iveală relele făcute de semeni; neplăcerile, necazurile pricinuite de natură în acel an, apoi şansa purificării corporale şi sufleteşti. De asemenea, Farşangul este un spectacol, un carnaval al costumelor şi măştilor. În sala Căminului Cultural se adună toată populaţia cehă din satele Eibenthal şi Baia Nouă, dar şi români. Balul se deschide cu jocuri populare cehe, are apoi loc o tombolă, după care se trece la parada măştilor şi la premierea acestora.