
Ruta tematică: Patrimoniu cultural
Numele atracției turistice: Porțile de piatră Vratna
Locație: Negotin, Municipalitatea Negotin, Districtul Bor, estul Serbiei, Republica Serbia. Porțile de piatră Vratna se află în partea de sud-est a muntelui Miroč, la vest de satul Vratna, la 38 km de Negotin, din districtul Bor. În complexul cu același nume se află terenul de vânătoare „Vratna” și mănăstirea Vratna. Partea cea mai importantă se află sub protecția statului și reprezintă o arie protejată de interes național de categoria I. Zona protejata Monumentul naturii „Prerasti în canionul Vratna” cuprinde aproximativ 145 ha. Această zonă este gestionată de JP „Srbijašume” Belgrad, compania de administrare a pădurilor Negotin.
Descriere: Lângă mănăstirea Vratna există porți uriașe din rocă, făurite de natura însăși, fără ajutorul unei dalte sau a unui ciocan. Prima poartă este cunoscută sub numele de ‘’VELIKI PRERAST‘’, cea de-a doua ‘’MALI PRERAST‘’, și cea de-a treia ‘’SUVI PRERAST‘’. Întregul complex ‘’VRATNA‘’ – satul, mănăstirea și porțile de piatră – este înconjurat de păduri și râuri, și este una dintre cele mai atractive destinații turistice ale Negotinului. Aceste „pietre prețioase” se află la numai 35 km de Negotin. Râul Vratna este un afluent al râului Slatinske care se varsă în Dunăre și este situat în nord-estul Serbiei. Datorită caracteristicilor geologice specifice bazinului hidrografic, s-a format, în rocile carbonatate, o vale compozită cu chei și canioane. În canionul Vratna există trei poduri naturale din piatră, de origine diferită. Aceste poduri naturale de piatră sunt un fenomen unic, fiind una dintre fazele de evoluție a peșterii tunelului și a meandrelor fluviale. Podul natural de piatră Suva Prerast a fost format în locul unde Vratna se scufundă în fața unei crestături de calcar într-un meandru înconjurat. Este un pod de piatră impunător, de 20 m înălțime, de 15 m lățime, cu arc de 34 m lățime. Trei kilometri în aval de Suva Prerast se află următorul pod natural de piatră, Velika Prerast, ca parte rămasă a unui fost arc de peșteră. Are deschiderea în forma unui tunel, 45 m lungime, 26 m înălțime și o lățime cuprinsă între 23 și 33 m. Există numeroase deschideri ale canalelor de peșteri pe pereții și plafonul acestui pod natural de piatră.
Mala Prerast se află la numai 100 m în aval de Velika Prerast, chiar la capătul canionului din vale. Valea spațioasă și întinsă a Vratnei, cu complexul monasterial, se întinde dincolo de canion. În cea mai îngustă parte a ieșirii, la aproximativ 200 m, în amonte de Mănăstirea Vratna, se află o arcadă subțire a acestui pod natural de piatră, de 34 m înălțime, 33 m lățime și 15 m grosime.
Aceste poduri naturale de piatră extrem de atrăgătoare precum și întreaga vale a râului Vratna s-au format datorită proceselor de scufundare a râurilor locale și prăbușirea tavanului unui vechi tunel de peșteră prin care a trecut odată Vratna, reprezentând astfel un exemplu remarcabil al proceselor fluviale și carstice, a unor părți izolate din calcar.
În apropierea celei de-a treia porți, au fost descoperite până acum trei peșteri neexplorate. E vorba de „adevărate bijuterii ale naturii”. Încă se fac studii detaliate despre aceste peșteri, dar speologii spun că peștera cea mai apropiată de a treia poartă este lungă de aproximativ 400 de metri, cea de-a doua este mai scurtă, dar mai atractivă, deoarece conține un mic lac de o frumusețe neobișnuită. A treia peșteră este extrem de mare și complicată, interconectată cu multe holuri și tuneluri.
Legendă/ Poveste/ Impresii/ Recomandări: Conform poveștilor populare, aceste porți naturale l-au încântat atât de mult călugărul Nikanor, că în vremea despotului Ștefan, el s-a așezat într-o peșteră greu accesibilă unde s-a rugat lui Dumnezeu și a postit mulți ani până a murit, departe de toată lumea, ca un sfânt.
Conditions: La Mănăstirea Vratna se poate ajunge pe jos, cu bicicleta sau cu mașina, iar la Porțile Vratna se poate ajunge pe jos.
Information and contacts:
Organizația Turistică Negotin, Tel: 019/547 555, e-mail:toonegotin@gmail.com, www.toon.org.rs
PE „Srbijašume” Ferma Belgrade – Forest „Timočke šume” Boljevac – Administrația Pădurilor Negotin: tel: +381 19 548 088
Mănăstirea Vratna: tel: +381 19 558 127
Ore de vizită: Intrarea în aria protejată este interzisă fără notificare către manager.
Preț bilet: Managerul încasează 100 din/ zi/ vizitor, sau 50 din/ zi pentru copii cu vărsta cuprinsă între 8 și 18 ani.
Rută apropiată de alte rute tematice: La 38 km distanță de Porțile Vratna, în Negotin, se află: clădirea centrală a Muzeului Krajina, Casa memorială Stevan Mokranjac, Muzeul Haiduk Veljko, Biserica veche “Nașterea Maicii Domnului”, Biserica Sf. Treime, moara de pulbere (singura rămășiță a cetății Baba Finka); nu departe de oraș se află Mănăstirea Bukovo, la 25 km de Negotin se află situl arheologic Vrelo-Sarkamen, și la aproximativ 20 km de oraș se află cramele Rajac și Rogljevo.
Alte informații utile: Zona municipiului Negotin este conectată de o gamă largă de rețele de transport cu Dunărea și Coridorul 10, precum și cu drumurile internaționale de trecere a frontierei cu România și Bulgaria.
Prin intermediul drumului principal Djerdap, această zonă este legată de drumurile regionale: Negotin-Donji Milanovac și Negotin-Kladovo. Rețeaua și calitatea drumurilor locale pe teritoriul municipiului Negotin se află la un nivel satisfăcător.
Se poate ajunge la Negotin din Belgrad prin intermediul drumului internațional E 75 via Paracin (300 km), prin Smederevo, Pozarevac și Majdanpek (290 km) sau prin drumul principal Dunărea prin Donji Milanovac (250 km). Distanța până la Nis este de 150 km, iar până la Zajecar 57 km. Cel mai apropiat oraș din Bulgaria este Vidin – 55 km și de la cel mai apropiat oraș din România este Turnu Severin – 80 km.
Coordonate GPS: lat, long: 44.383247, 22.337150