Ruta Tematică: Ruta Pasionaților de Drumeții
Numele Atracției Turistice: Traseul „Stariște – Trescovăț”
Locație: în județul Mehedinți. Accesul pe traseu se face de pe drumul naţional DN 57, la 6 km față de Comuna Sviniţa, din dreptul popasului turistic Starişte spre sensul de mers către localitatea Berzeasca.
Descriere: Traseul pornește de pe Valea Starişte, iar de-a lungul lui, la intervale mici de timp (aproximativ o jumătate de oră), întâlnim puncte de belvedere, locuri de unde se pot admira: Dunărea, Mala Cucuiova, Trescovăţul Mic şi Trescovăţul Mare. Punctele de belvedere sunt la altitudini din ce în ce mai ridicate, culminând cu platoul Muntelui Trescovăţ. Este locul de unde se deschide o panoramă impresionantă, atât asupra plaiurilor româneşti, cât şi a celor sârbeşti. Având o altitudine de 755 m, Muntele Trescovăţ este unul din cei mai înalţi munţi ai Parcului Natural Porţile de Fier. Traseul străbate păduri de cer, gârniţa, fag și pajişti cu iarbă presărată cu orhidee și garofiţe. Aproape de poalele Trescovăţului traseul întâlnește apele izvorului Cozarişte (numele lui vine de la cuvântul sârbesc coza, care înseamnă capră), bine cunoscut de localnici. Acest traseu este reprezentat de elemente floristice şi faunistice specifice zonei de S-V a României, care s-au dezvoltat în concordanţă cu elementele climatice existente în acest colţ al ţării (climat temperat continental cu influenţe submediteraneene) . Un element floristic deosebit și unic împodobește neck-ul vulcanic Trescovaț. El este cunoscut sub numele de pinul negru de Banat. Însă punctul de atracţie al acestui traseu îl reprezintă însuşi neck-ul vulcanic Trescovăţ care este o formaţiune stâncoasă pe care se găsesc specii de arbori şi arbuşti care au căpătat de-a lungul timpului forme ciudate datorită fenomenelor meteo precum şi puncte de belvedere de unde putem vedea cum a reuşit Dunărea să-şi creeze un curs spectaculos printre munţi.
Condiții:
Drumeție:
– lungime: aprox. 10 km
– durată: cca 8 ore
– grad de dificultate: mediu
– necesită condiție fizică
– marcat: triunghi echilateral albastru pe fond alb
– în funcție de anotim, este recomandată:
- echiparea cu bocanci și îmbrăcăminte impermeabilă
- dotarea cu cel puțin o sticlă de 1 l de apă/ persoană și un băț de sprijin
– pentru parcurgerea acestui traseu, turiștii trebuie să fie însoţiţi de rangerii Parcului Natural Porţile de Fier, ca de altfel pe toate traseele, deoarece aici păşeşti printre elemente naturale de o inestimabilă valoare pentru geologia, flora şi fauna României, dar şi a Europei.
Informații și Contact:
Traseul se află pe teritoriul administrativ al Parcului Natural Porțile de Fier:
tel/fax: +40252 360511
tel: +40372 702529
e-mail: parc@drobeta.rosilva.ro
website: www.pnportiledefier.ro
Rută apropiată de alte rute tematice:
În zonă se mai pot vizita:
– Cetatea Tricule, unul din cele mai frumoase edificii, înghițită de apele Dunării
– Comuna Svinița, celebră pentru plantațiile numeroase de smochini
În zonă se poate practica pescuitul.
Coordonate GPS:
Începutul traseului – N44 32.533. E22 03.676
Finalul traseului – N44 33.587, E22 02.068