Steroid Al
Traseul „Eurovelo 6” – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Traseul este o parte a Euro velo 6 cu punct de plecare:sit-ul Arheologic Lepenski Vir, lângă orașul Donji Milanovac și se termină în Defileul Porților de Fier, în zona orașului Tekija-Kladovo.

Porțile de Fier este un defileu spectaculos format de Dunărea care curge între Munții Carpați și Munții Balcani, de-alungul granițelor Serbiei și României. Este un traseu pentru cicliști de parcurs în 2 zile, cu plecare din Belgrad, Porțile de Fier au format o barieră naturală care a fost consolidată în timpurile medievale prin cetățile construite pe stânci înalte, ruine care se mai pot vedea și astăzi: Ram, Lepenski Vir, Tabula Traiana, Diana și Pontes.

Atlantic-Marea Neagră Euro velo 6 este unul dintre cele 14 trasee ale rețelei Euro Velo creată de Federația Europeană de Ciclism (FEC) în anul 1994. Din 2004 până în 2006, 18 parteneri francezi, nemți și elvețieni și-au unit forțele să pună bazele acestei rute de ciclism Euro Velo în partea de Vest, de la Atlantic până la Ulm.

Scopul este acela de a aduce laolaltă 3 dintre cele mai mari râuri ale Europei: Loire, Rhinul și Dunărea. Prin urmare acesta trece prin Franța, Elveția, germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Serbia, Croația, Bulgaria și România.

Scopul acestui proiect Euro Velo 6 este acela de a permite publicului să descopere împrejurimi excepționale mergând cu bicicleta de-a lungul fluviilor europene dar și să protejeze aceste zone.

Atracții turistice: Sit-ul Arheologic Lepenski Vir, Defileul Porților de Fier, atracții deschise publicului pe tot parcursul anului între orele 09:00-20:00.

Accesibilitate: pe drumul pricipal M25.1 și pe traseul Euro Velo 6 de a Golubac până la Donji Milanovac (40 km); cu autobuzul (de la: Belgrad la Golubac sau până la Donji Milanovac), cu mașină personală (de la Belgrad până la Golubac sau până la Donji Milanovac).

Prețul biletului: 4 EURO

Tipul de dificultate: mediu

Puncte naturale de interes:Parcul Național Djerdap, Defileul Porților de Fier, și sit-ul cultural Lepenski Vir situat pe drumul principal M25.1

De-alungul traseului se întâlnesc animale și păsări sălbatice și plante din Parcul Național Djerdap.