Steroid Al
Traseul Ecoturistic „Valea Liubotina – Rudina” – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Accesul pe traseu se face din DN 57, de la km 8 de Dubova în sensul de mers către Svinița, din dreptul viaductului Liubotina.

Este un traseu destul de lung, de dificultate medie, care se parcurge în circa 6 ore.

Traseul este marcat cu un triunghi echilateral de culoare albastră cu margine albă.

Este conectat cu traseul Cioaca Cremeneasca-Rudina având același punct terminus.

Traseul ecoturistic merge de-a lungul Văii Liubotina, una dintre cele mai pitoreşti văi afluente Dunării, unde pot fi întâlnite o serie de cascade.

Versanţii sunt acoperiţi cu păduri de fag, iar ici-acolo apar exemplare izolate de tisă (Taxus baccata), element ocrotit al florei României. Acest conifer a devenit atât de rar datorită lemnului foarte preţios căutat pentru sculptură şi tâmplărie fină, dar şi datorită faptului că frunzele, ca şi toate părţile plantei (în afară de aril), conţin un alcaloid taxina, otrăvitor în special pentru cai. În trecut, oamenii „secerau” aceste conifere, deoarece reprezentau un pericol pentru animalele care se hrăneau cu ele. Astăzi, tisa este ocrotită în toată România. Tot pe Valea Liubotina, cascadele formate în albia acestui râu dau un pitoresc aparte acestei zone.

Cel mai impresionant punct de belvedere este Rudina, de unde se zăreşte Dunărea, dar şi dealuri ca Codicea Mică, Codicea Mare.

Bucătăria tradiţională întâlnită la colibele de pe traseu, precum şi modalitatea de a prepara „bucatele” locale, fac din turist un îndrăgostit al acestor locuri.