Ruta Tematică: Ruta Pasionaților de Drumeții
Numele Atracției Turistice: Traseul Ecoturistic „Racovat-Boldovin”
Locație: în județul Mehedinți. Accesul pe traseu de face de pe drumul comunal al localităţii Iloviţa, de la clădirea primăriei aproximativ 1300 m pe drumul ce urmăreşte pârâul Racovăţ în amonte.
Descriere: Acest traseu este unul circular care începe și se termină lângă Punctul Fosilifer Racovăț, acesta fiind unul din cele trei puncte fosilifere care alcătuiesc Rezervația Paleontologică Bahna. Este prima rezervaţie paleontologica din România, cu o faună fosilă de circa 16 milioane de ani, unde colectarea de fosile și roci este interzisă deoarece este o arie protejată. Chiar în marginea localităţii Iloviţa este conservat fundul mării sarmaţiene, în care trăiau melci, scoici, corali acum 16 milioane de ani. Pe acest traseu întâlnim case vechi din Iloviţa şi Bahna, din secolul XIX şi începutul secolului XX, unele dintre ele declarate monumente arhitectonice. Aici întâlnim și ruinele fabricii de vărărit de pe Valea Racovățului, veche de 100 de ani. Cel mai înalt punct de pe acest traseu este Dealul Boldovin (622 m), considerat hotar între Porţile de Fier şi Platoul Mehedinţi, dar şi locul de unde se pot admira Piatra Vodiţei, Dunărea şi Orşova. De pe Dealul Boldovin, poteca urmează un vechi drum forestier. Ultima porţiune a traseului urmează un drum de maşină, chiar pe Valea Racovăţului, dar este un drum pitoresc prin cascadele apei Racovăţului. Una dintre ele poartă numele „La Bobote”.
Condiții:
Drumeție:
– lungimea traseului: aprox.11 km
– timp mediu de parcurgere: cca 5 ore
– gradul de dificultate: mediu
– efort fizic: rezistență (necesită o condiție fizică bună)
– marcat cu cerc roşu cu margine albă
– în funcție de anotim, este recomandată:
- echiparea cu bocanci și îmbrăcăminte impermeabilă
- dotarea cu cel puțin o sticlă de 1 l de apă/ persoană și un băț de sprijin
– pentru parcurgerea acestui traseu, turiștii trebuie să fie însoţiţi de rangerii Parcului Natural Porţile de Fier, ca de altfel pe toate traseele, deoarece aici păşeşti printre elemente naturale de o inestimabilă valoare pentru geologia, flora şi fauna României, dar şi a Europei.
Informații și Contact:
Traseul se află pe teritoriul administrativ al Parcului Natural Porțile de Fier.:
tel/fax: +40252 360511
tel: +40372 702529
e-mail: parc@drobeta.rosilva.ro
website: www.pnportiledefier.ro
Coordonate GPS:
Început traseu – N44 45.740, E22 28.196
Final traseu – N44 45.807, E22 28.166