
Accesul se face de pe drumul naţional DN57, la ieşire din localitatea Dubova spre Moldova Nouă , aproximativ 2 km distanţă de la primăria Dubova sau 30 km din Orşova; lungimea traseului aproximativ 1,6 km, timp mediu de parcurgere cca 1 ora , maxim 2 ore ambele variante.
Este un traseu cu grad mediu de dificultate, care nu necesită pregătire fizică specială, fiind un traseu scurt în raport cu distanţa şi timpul de parcurgere al acestuia. Este marcat cu un triunghi echilateral albastru cu margine albă.
Traseul ecoturistic urmează poteci de munte, care parcurg păduri de stejar, de fag și pajiști. Punctele de belvedere, nu puține la număr, sunt locurile de unde poți admira Cazanele Mari și Veliki Strbac, de pe partea sârbească a Dunării.
Platoul Cazanelor Mari îţi taie răsuflarea. Este locul în care stai pe calcare urgoniene (cu o vechime 140 milioane ani), pe lapiezuri („sculpturi” naturale în calcar), unde şibliacurile terţiare (asociaţii vegetale alcătuite preponderent din liliac, cărpiniţă, mojdrean, scumpie) provin din perioadele mai calde interglaciare, este locul de unde auriul lalelei de Cazane îţi spune că aici, în Cazanele Mari ale Dunării este singurul loc din lume în care trăieşte, de fapt este locul unde „Dunărea a bătut şi Porţile de Fier s-au deschis”.
După 10-15 minute, traseul ecoturistic se bifurcă: o potecă şerpuind spre platoul Cazanelor Mari, de unde azi vezi apele Dunării, odinioară clocotind ca într-un cazan, iar o altă potecă te duce direct la nivelul apei.
În Cazanele Mari, Dunărea atinge cea mai mare adâncime de pe tot parcursul ei (circa 100 m).
Acest traseu se derulează prin Rezervaţia complexă Cazanele Mari şi Cazanele Mici. Este una dintre primele rezervaţii din România.
În parcurgerea acestui traseu, trebuie ca ecoturiştii să fie însoţiţi de rangerii Parcului Natural Porţile de Fier, ca de altfel pe toate traseele, deoarece aici păşeşti printre elemente naturale de o inestimabilă valoare pentru geologia, flora şi fauna României, dar şi a Europei.