Steroid Al
Peștera Topolnița – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Ruta Tematică: Peșteri

Numele Atracției Turistice: Peștera Topolnița

Locație: în comuna Cireșu, județul Mehedinți

Descriere: Peștera ocupă al doilea loc din punct de vedere al lungimii, din România, iar în lume ocupă locul al 16-lea. Are o lungime totală de 24,5 km, dintre care doar 11 km sunt exploatați și este situată în apropiere de localitatea Cireșu, în Podișul Mehedinți. Peștera se întinde pe 4 nivele, două fosile, unul subfosil și unul activ și are 5 deschideri și anume: Gura Prosacului care are 67m înălțime, Gura lui Ciocârlie, Peștera Femeii și cele două deschideri de la Găurinți . Aici se pot vedea stânci ciclopice, „păduri” de stalagmite și chiar o „deltă” minerală precum și prăpăstii amețitoare. Cea mai cunoscută galerie a peșterii este galeria „Emil Racoviță”, fiind și una dintre cele mai spectaculoase galerii de peșteră din țară. Temperatura în peșteră este cuprinsă între 8,2 și 10,8 grade Celsius dar curenții din peșteră se simt din plin datorită celor 5 deschizături. Existența speleotermelor imense, a cavernamentului gigantic, a cursului subteran de apă, a faunei subterane și a coloniei de lilieci, fac din Peștera Topolnița una unică și valoroasă. Peștera este închisă turismului și nu poate fi vizitată decât cu aprobarea Comisiei Patrimoniului Speologic din cadrul Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Este o peșteră gigantică, insuficient exploatată, de tip compus, ramificată, suborizontală, dezvoltată pe un sistem de diaclaze și fracturi. În interiorul peșterii se disting trei sectoare conectate între ele: sectorul Peștera Femeii, sectorul Sohodol (sau Găurinți) și sectorul propriu-zis al Peșterii Topolnița. Din sectorul propriu-zis pornesc trei galerii mari: Racovița, Murgoci și Prosacului. Sectorul Femeii este alcătuit din mai multe culoare: Liliecilor, Coloanelor, Drept, Vetrelor. Sectorul Topolnița este un sector format dintr-o rețea de culoare și săli: Sala Guano, Culoarul C.N. Ionescu, Culoarul dintre Săli, Sala Mare, Culoarul Uriașilor, Culoarul cu Pripor, Galeria Emil Racoviță. Accesul în peșteră se realizează printr-o galerie de 450 m lungime sau un suitor (perete vertical), pe aproximativ 90m diferență de nivel, dotat cu ascensoare. La deschiderea peșterii crește laleaua pestriță (Fritillaria montana), considerată monument al naturii.

Legendă/ Poveste/ Impresii/ Recomandări:

Peştera Topolniţa apare pentru prima dată menționată în documentele istorice, în anul 1880. Ea apare sub denumirea de Tunelul lui Marga. Este numită astfel de cercetătorul V.Dumitrescu, care a afirmat că este cea mai lungă peșteră din ţară şi a 17-a în lume ca mărime. Este exploatată abia în anul 1956 de profesorul severinean Sever Popescu care a descoperit aşa numitul culcuş al vidrelor.

Condiții:

Peștera nu poate fi vizitată decât o singură zi pe an, câteva ore, atunci când are loc serbarea câmpenească. În restul anului poate fi vizitată doar cu aprobarea Comisiei Patrimoniului Speologic din cadrul Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Vizita este posibilă doar sub supravegherea unor speologi și a unei echipe pentru situații de urgență

Informații și Contact:

Peștera se află în administrarea Geoparc Platoul Mehedinți:

tel/fax: +4 0372 521 116,

website: http://www.geoparcmehedinti.ro

e-mail: geoparcmehedinti@gmail.com

Rută apropiată de alte rute tematice:

În comună se mai pot vizita:

  1. Cuptoarele dacice de prelucrare a fierului
  2. Cuptoarele dacice de prelucrare a varului
  3. Formațiunea naturală Cocoșul de Munte
  4. Centrul etnografic de la Cireșu

În zonă se mai pot vizita:

1.Izvoarele sulfuroase Valea Morii

2.Peștera Sfodea

3.Râul Topolnița

Alte informații utile:

Evenimente:

  • Sărbătoarea câmpenească (în care este sărbătorită Peștera Topolnița) – are loc în fiecare an, în a treia duminică din luna august. Evenimentul are loc mereu pe platoul situat în apropierea uneia dintre intrările în peșteră.

Coordonate GPS: 44.72(Lat.), 22.4(Lon.), Lat/Lng:(44.64445875462557, 22.696566299999972), DC11, Dudașu 227445, Romania