
Tabula Traiana este o inscripție latină , sculptată în stâncă, dedicată împăratului roman Traian, amplasată deasupra apei, în zona Porțile de Fier. Acest panou face parte din ansamblul monumentelor romane care alcătuiesc drumul roman, alături de runele podului construit de Traian peste Dunăre. Este amplasată la 30 de km de Kladovo, Serbia.
Ca parte a strategiei lansată împotriva dacilor (pe tritoriul de astăzi al României) , împăratul roman Traian a construit un drum de la Belgrad prin defileul Porțile de Fier până în punctul unde a construit podul peste Dunăre ( Podul lui Traian). A termint drumul în anul 103, iar pe o placă s-a trecut întreaga perioada de construcție a acestuia. Placa este cunoscută sub numele de Tabula lui Traian. Pe ea sunt gravate următoarele:
CAESAR, ÎMPĂRATUL, FIUL ZEIȚEI NERVA, TRAIAN AUGUSTUS GERMANICUS, PREOTUL SUPREM, REPREZENTANTUL OAMENILOR, CARE A CUCERIT ROCILE MUNȚILOR ȘI DUNĂREA, CONSTRUIEȘTE ACUM ACEST DRUM.
După ce hidrocentrala de la Porțile de Fier a fost construită (1969), drumul roman a fost inundat, pentru a păstra Tabula lui Traian s-a decis ca aceasta să fie tăiată și amplasată 50 m mai sus. Ea poate fi văzută numai de pe Dunăre.