Steroid Al
Satul Eibenthal – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Ruta Tematică: Patrimoniul Cultural

Numele Atracției Turistice: Sat Eibenthal

Locație: în județul Mehedinți. Satul este localizat în partea sudică a județului, în munții Banatului, la 42 km de Orșova și la încă 25 km de Drobeta Turnu Severin. Satul se află în apropiere de comuna Svinița, în partea sud-vestică a comunei Dubova, pe cursul mijlociu al Tisoviței.

Descriere: Eibenthal este un sat din comuna Dobova, județul Mehedinți, înființat în anul 1827, în timpul celui de-al doilea val de colonizări cu cehi. Scopul acestor acțiuni a fost popularea cu oameni de etnie cehă a zonei de frontieră a Imperiului Austro-Ungar. Ocupațiile de bază a acestor oameni, care au constituit și principala sursă de venit pentru ei, erau exploatarea lemnului și mineritul. După Revoluția din 1989, Eibenthalul a cunoscut un puternic declin. Acest fapt s-a datorat condițiilor economice nefavorabile și a migrării tinerilor spre orașe și în Cehia, drept pentru care în anul 2000, în sat mai locuiau doar 302 de oameni. Totuși acest loc sunt considerat, de către toți cei care au trecut pe aici și de către localnici, un mic colț de rai. Este locul în care, în fiecare dimineață, din loc în loc, în stâlpii de telegraf sau în cei de la poartă, găsești atârnată câte o plasă. Există în Eibenthal obiceiul ca dimineața, când oamenii locului pleacă de acasă, să agațe sacoşele cu banii de pâine și biletul pe care este scris numărul de pâini dorite, pentru ca la întoarcere să găsească în ele pâinea proaspătă. Până acum, nimeni nu s-a plâns că i-au dispărut banii sau pâinile. Satul Eibenthal este o mândrie pentru localnicii săi pentru că este un loc cu adevărat special: este acel loc retras, îmbrăcat de munții Banatului unde se ajunge destul de greu. Biserica romano-catolică Sf. Ioan Nepomuk este cea care impresionează în mod deosebit, dacă treci pragul acestui sat.

Legendă / Poveste / Impresii / Recomandări: În satul Eibenthal au loc o serie de evenimente anuale. La aceste evenimente participă și mulți straini, fapt care a scos acest sat din anonimat. Cele mai cunoscute sunt Festivalul de Muzică și Festival Banat.

Festivalul de muzică cehă contemporană din Banat se desfășoară în satul Eibenthal începând cu anul 2012. Festivalul are loc an de an, între 22 și 25 august. În fiecare an, la eveniment iau parte o serie de trupe din Cehia, Slovacia şi Polonia, precum și grupuri folclorice care reprezintă satele cehe din România. Acest eveniment se realizează cu sprijinul organizațiilor Dovolena v Banatu și Člověk v Tísni, cu implicarea Ambasadei Cehe la București.

În luna august a fiecărui an, la Eibenthal are loc un festival intitulat „Festival Banat”. Acest festival se desfășoară sub un slogan sugestiv, și anume „în România ca și acasă” și adună la Eibenthal formații de muzică de genuri diferite, de la rock, jazz până la muzică electronică. Aceste genuri muzicale sunt extrem de populare în Republica Cehă. Cehi din toate colțurile lumii, se adună aici să asculte muzica lor preferată, dar nu numai. Ei interacționează cu membrii comunității cehe din România, comunitate care vorbește limba cehă însă o variantă arhaică. Cehii care ajung an de an în România susțin că se simt ca acasă pentru că în jurul lor toată lumea vorbește cehă, o cehă care îi întoarce în timp.

Informații și Contact:

Primăria Dubova: tel: +40252 368 002

Rută apropiată de alte rute tematice:

În zonă se pot vizita:

  • Clisura Dunării
  • Comuna Svinița
  • Comuna Eșelnița

 Alte informații utile

Sărbători:

  • Lăsatul Secului,
  • Udatul fetelor de Paști
  • Colindatul de Crăciun și Anul Nou

Evenimente:

  • pelerinajul anual la Maria Ciclova – pe 15 august sau 8 septembrie
  • Posviceni, sfințirea hramului care are loc pe 16 octombrie.

Cazare:

Unitățile de cazare cele mai apropiate de satul Eibenthal, se află în comuna Dubova:

Pensiunea Melba:  tel: +40727 474 179

Pensiunea Dubova: +40747 094 173

Pensiunea Decebal: tel: +40747 808 585

Coordonate GPS: lat, long: 44.544574, 22.156996899999967, elevatie: 402 m