
Ruta Tematică: Patrimoniul Cultural
Numele Atracției Turistice: Podul lui Traian
Locație: în Drobeta Turnu Severin, județul Mehedinți, România. Podul a fost construit în apele fluviului Dunărea, în dreptul localității Drobeta Turnu Severin, județul Mehedinți.
Descriere: Planurile podului au aparținut celebrului arhitect, Apolodor din Damasc. Lung de 1,135 m, lat de 14,55 m și înalt de 18,60 m, podul a fost ridicat pe 20 de piloni formați din blocuri de piatră, iar pentru partea din lemn a podului, au fost folosiți stejarii de pe 200 de hectare de pădure. La terminații, podul avea câte un portal monument, ale căror relicve se observau de pe ambele maluri ale Dunării.
Legendă / Poveste / Impresii / Recomandări: Considerată cea mai îndrăzneață lucrare inginerească a antichității romane, Podul lui Traian a fost ridicat în decurs de 3 ani, între anuii 103 și 105. Locul n-a fost ales întâmplător. La Drobeta, curenţii repezi din Defileul Cazanelor se liniştesc, solul este solid, iar lăţimea şi adâncimea apei au fost aparent potrivite. Alegerea locului pe care a fost ridicat podul, îngăduie să se creadă că el a fost conceput pentru deservirea economică şi strategică a întregului teritoriu. Podul nu era construit în timpul primului război cu dacii, dar la izbucnirea celui de-al doilea (105-106 d.Chr.) era terminat. Despre ruinarea podului lui Traian nu există nici un indiciu concret. Cel care menționează despre viața scurtă a acestei construcții este Dio Cassius. El afirmă că Împăratul Hadrianus (117-138) este responsabil de distrugerea parțială a podului. El a făcut asta pentru a proteja sudul Dunării de invazia triburilor roxolane și iazyke. Mai există și versiunea lui Procopius care susține că podul s-a prăbuşit din cauza apelor şi aluviunilor aduse de Dunăre. Se pare că această informaţie este cea adevărată, ea fiind confirmată şi de cercetările moderne care au avut loc ulterior. Cert este că nu se cunoaște data exactă când podul a încetat să mai fie folosit. Se pare însă că abandonul și distrugerea totală a podului sunt legate de abandonarea definitivă a Daciei, în 275 d.Chr. În timpul Renașterii, când interesul pentru operele de geniu ale Antichității erau o pasiune în Occident, regele Francisc I al Franței i-a cerut Sultanului Soliman Magnificul, să-i permită demolarea unui pilon al podului pentru a afla secretul compoziției cimentului folosit. Ruinele podului lui Traian au fost studiate amănunțit în perioada modernă, în anul 1689 de către ofițerul austriac Luigi Ferdinando, care, ținând seama de expansiunea Imperiului Habsburgic, a avut inițiativa (lipsită de succes) construirii unui alt pod alături de rămășițele podului lui Traian.
Informații și Contact:
Piciorul Podului lui Traian se află în administrarea Muzeului Regiunii Porților de Fier:
tel: + 0252 312 177
e-mail: office@muzeulpdf.ro, muzeulpdf@rdslink.ro
website: http://www.cimec.ro/Muzee/MuzeulRegiuniiPortilordeFier/Index.htm
Rută apropiată de alte rute tematice:
În oraș se mai pot vizita:
1.”Parcul General Dragalina” cu Cetatea Severinului şi Complexul Arheologic Drobeta aşezate pe taluzul terasei Dunării
2.”Parcul Rozelor” format din sute de soiuri de arbori, arbuşti şi trandafiri
3.Castelul de Apă
4.Muzeul Hidrocentralei Porţile de Fier
5.Palatul Cultural „Theodor Costescu”
6.Catedrala Ortodoxă
Alte informații utile:
Cazare:
Hotel Traian: tel: +4 0252 311 760
Hotel Continental: tel: +40372 528 828
Hotel Condor: tel:+40252 311 128
Hotel Corona: tel: +40743 128 658, e-mail: contact@corona.ro
Evenimente Drobeta Turnu Severin:
1.Zilele Severinului – 23 aprilie
2.Ziua Dunării – 29 iunie
3.Festivalul Naţional de Literatură „Sensul iubirii” – în primăvara
4.Festivalul „Cântecele Românilor de pretutindeni” – în octombrie
5.Târgul Naţional de Toamnă al Cărţii – în octombrie
6.Gala premiilor de excelenţă -toamna
Coordonate GPS: lat/ long: 44.6237815, 22.6670763, elevație: 52 m