
A fost cel mai mare pod al lumii construit în antichitate. Măreția și ingeniozitatea tehnică a construcției au uimit și uimesc și astăzi.
A fost construit într-un timp record, în numai trei ani (103-105) în răgazul dintre cele două războaie dacice.
Câteva imagini de pe Columna lui Traian redau momentul inaugurării podului, dar și a felului cum arăta el. Astăzi, folosindu-se de informațiile date de cercetările arheologice, numismatice, ca și cele de pe Columna, s-a realizat cea mai reușită reconstituire a podului lui Traian de la Drobeta. Autorul ei a fost inginerul francez Edgar Duperrex în anul 1906. Podul avea o lungime totală de 1135 m, lat de 14,55 m și înalt de 18,60 m, sprijinit pe 20 de picioare. Astăzi, sunt vizibile pila portal, pe care se sprijinea portalul de intrare pe pod, cu trofeele și pila culee, pe care se sprijinea suprastructura din lemn a podului.
Nu se știe cu exactitate cand podul nu a mai fost funcțional, sigur însă, într-un moment de după părăsirea Daciei de către romani (274 p.Ch.). O machetă a podului, lungă de 21 m, a fost realizată în pavilioanele expoziționale ale muzeului.