
Rețetă pentru: 8-12 persoane
Ingrediente: un cub de drojdie proaspătă (40 grame), jumătate de litru de apă caldă, 500-700 grame de făină. Pentru umplutură: 350 grame de brânză veche (tare), 3-4 ouă și ulei pentru prăjit.
Metoda de preparare: Se pune drojdia în puțină apă caldă, se adaugă sare, zahăr și puțină făină, iar apoi se lasă la dospit. După ce crește, se mai adaugă restul de făină și apă și se face un aluat mediu, care se lasă la crescut. Când este gata, aluatul de împarte în 12 bucăți egale, sau în 8, dacă se vor plăcintele mai mari. Se întind bucățile de aluat astfel încât să aibă o grosime de 0.5 cm. Între timp se pregătește umplutura. Brânza se dă pe răzătoare și se amestecă apoi cu ouăle. Umplutura se pune pe fiecare bucată de aluat întins, iar apoi se strânge bine cu degetele, pentru a nu curge umplutura. Se pun la prăjit în ulei bine încins și se servesc cu iaurt sau lapte bătut.
Sfaturi speciale: Această specialitate a fost preparată pentru micul dejun sau cină în districtul Bor, încă din antichitate. Ceea ce este curios este faptul că în fiecare sat diferă forma plăcintelor, astfel fiind recunoscut locul de unde este gospodina. Plăcintele pot lua forma unui panzerotti, a unei flori sau a unei scrisori.
Unde puteți mânca: Doar câteva restaurante au în meniu plăcintele. Puteți găsi plăcinte în unele restaurante de tip fast-food. În fiecare lună de septembrie, în satul Rudna Glava din Municipiul Majdanpek se desfășoară o competiție oficială pentru pregătirea placintelor numit “Plăcintiada”.
Puteți servi cu: bere