Steroid Al
Peștera lui Epuran – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Ruta Tematică: Peșteri

Numele Atracției Turistice: Peștera lui Epuran

Locație: în comuna Cireșu, județul Mehedinți. Peștera este localizată în apropierea drumului județean (DJ607B) care face legătura între localitatea Marga și satul Bunoaica.

Descriere: Este o arie protejată de interes național, aflată în imediata apropiere a rezervației naturale Cheile Topolniței. Peștera lui Epuran reprezintă defapt, partea nordică a Peșterii Topolniței.  Rezervație naturală de tip speologic, Peștera lui Epuran se află în partea nord-vestică a județulului Mehedinți, pe raza comunei Cireșu și în partea sud-estică a satului Jupânești din Podișul Mehedinți, la o distanță de 30 km nord-est de Drobeta Turnu Severin. Declarată arie protejată, Peștera Epuran se întinde pe o suprafață de 1 ha și are o lungime de 3 km. Este o peșteră alcătuită din galerii și săli, aflată pe versantul pârâului Ponorăț. Peștera s-a format pe două nivele, dintre care unul activ, alcătuit din galerii drepte și descendente, puțuri, un nivel superior cu multiple săli (Sala Nordică, Sala Urșilor, Sala Prăbușirilor) și chiar un lac cu diametrul sifonului de circa 10 m. Acest nivel mai conține și galerii ca: Strâmtoarea Speranței, Marele Ramonaj, Galeria Plăcilor de Nămol sau Galeria Comorilor. Peștera este de un real interes pentru iubitorii de speologie datorită diverselor fomațiuni concreționare ca stalactite, stalagmite, stilolite, baldachine, pânze, draperii, coloane de calcite și resturilor de faună fosilă ca schelete de ursus spelaeus, descoperite aici.

Legendă / Poveste / Impresii/ Recomandări

În anul 1962, C. Nicolaescu-Plopșor descoperă peștera în timpul unor săpături arheologice, executate la baza unui perete de calcar din apropierea satului Jupânești. Astfel are loc degajarea unei mici guri de peșteră. D.Staicu din Jupânești pătrunde  aici și exploatează aproximativ 200 m de galerii. În anul 1966 apare prima hartă a peșterii însoțită de o descriere amănunțită a ei,  publicată de Fr. Thomas, L. Munthiu şi C. Ghim-basa. Etajul inferior este descoperit abia în anul 1973 de către o echipa aparținând Institutului de Speologie din București, când aceștia reușesc să exploateze peste 1300 m de galerii, necunoscute până atunci.

Condiții:

Turistii care vor să exploreze peștera au nevoie de un echipament special și        pregătire tehnică specifică, întrucât unele pasaje necesită practicarea alpinismului.

 

Informații și Contact:

Peștera se află în administrarea  Geoparc Platoul Mehedinți:

tel/ fax: +4 0372 521 116,

website: http://www.geoparcmehedinti.ro,

e-mail: geoparcmehedinti@gmail.com

 

Rută apropiată de alte rute tematice:

În comună se mai pot vizita:

  1. Cuptoarele dacice de prelucrare a fierului
  2. Cuptoarele dacice de prelucrare a varului
  3. Formațiunea naturală Cocoșul de Munte
  4. Centrul etnografic de la Cireșu

În zonă se mai pot vizita:

1.Izvoarele sulfuroase Valea Morii

2.Peștera Sfodea

3.Râul Topolnița

 Alte informații utile

Cele mai apropiate unități de cazare se află la aproximativ 15 km, în Băile Herculane, județul Caraș-Severin.

Coordonate GPS: 44°49′57″N 22°34′27″E