Steroid Al
Muzeul Haiduk Veljko – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Ruta Tematică: Patrimoniu cultural

Numele atracției turistice: Muzeul Haiduk Veljko

Locație: Negotin, Municipalitatea Negotin, Districtul Bor, estul Serbiei, Republic Serbia. Muzeul este situat în centrul orașului, adresă: Stanka Paunovica Nr. 17.

Descriere: Casa în care se află Muzeul Haiduk Veljko a fost construită în anii ’60 din secolul al XIX-lea, de către căpitanul Todorce. Casa a avut scopuri diferite până la deschiderea Muzeului. În 1997, în clădire a fost deschis Muzeul Haiduk Veljko. Perioada primei răscoale sârbe și a personajului Haiduk Veljko Petrovic sunt prezentate, în Muzeul recent deschis, prin exponate din colecții istorice, etnologice, de artă și opere literare. Parterul are mai multe camere, dintre care două sunt reamenajate în galerie, unde sunt organizate ocazional expoziții tematice și alte activități programate ale muzeului și ale altor instituții și persoane de cultură, cum ar fi: promovarea de cărți, reviste, concerte, piese etc. sunt ocazional organizate. Sala de la parter găzduiește o parte din expoziția etnologică cu exponate care ilustrează vinificația tradițională și viticultura la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea și un cadru istoric cu părți din unelte, precum și documente legate de prima revoltă sârbă. Expoziția muzeului de la primul etaj al casei Todorce este împărțită în trei camere. Prima sală expune portretele lui Haiduk Veljko, create în secolele XIX și XX, care fac parte din colecția de artă, precum și operele muzicale și literare, inspirate din viața și opera lui, care au fost colectate de-a lungul anilor și care constituie parte integrală a bibliotecii Muzeului Krajina. Într-o altă cameră există un șemineu sau așa-numita „odzaklija” unde se află exponate din colecțiea etnografică, elemente de uz casnic care evocă atmosfera casei vechi din secolul al XIX-lea. Cadrul istoric cu arme și unelte din prima revoltă sârbă se află în a treia cameră. Curtea casei Todorce este împărțită astfel încât o parte „găzduiește” o mică scenă de vară pentru evenimente culturale pe diverse teme, de la promovarea cărților, spectacole de monodrama, la concerte de muzică de cameră. În acest fel, Muzeul Haiduk Veljko, cu spațiul galeriei și scena de vară, oferă o gamă largă de posibilități pentru realizarea diverselor evenimente culturale.

Condiții: La muzeu se poate ajunge pe jos, cu bicicleta, cu mașina sau cu autobuzul.

Informații și contact:

Ore de vizită:

 –  de luni până vineri de la 08 la 15, cu programare prealabilă.

– în timpul sezonului de excursii, din aprilie până în iunie și septembrie-octombrie, Muzeul este deschis în zilele săptămânii de la 08 la 18, iar sâmbăta și duminica de la 10 la 16.

Prețul biletului:

Prețul biletelor pentru vizitarea Muzeului Haiduk Veljko 200,00 din.

În cazul în care vizitatorii, în afară de vizita la Muzeul de Haiduk Veljko, vor să viziteze și locul nașterii lui Stevan Mokranjac și clădirea centrală a Muzeului de Krajina, prețul este de 300,00 din.

Prețul este același pentru vizitele individuale și de grup.

Contact:

Muzeul Hajduk Veljko

Adresă: Stanka Paunovica 17, 19300 Negotin, Serbia.

Tel: +381 19 545 072; +381 19 544 949

Web:  www.muzejkrajine.org.rs

E-mail: muzejnegotin@gmail.com

Rută apropiată de alte rute tematice: Lângă Muzeul Haiduk Veljko se află: clădirea centrală a Muzeului Krajina, locul nașterii lui Stevan Mokranjac, Biserica veche a Nașterii Sfintei Fecioare, Biserica Sfânta Treime, Moara de pudră (singura rămășiță a cetății Baba Finka); La 25 km de Negotin se află situl arheologic Vrelo-Sarkamen. Manastirea Bukovo se află în vecinătatea orașului, la 40 km de Negotin se află și Manastirea Vratna iar la aproximativ 20 km de oraș se află cramele Rajac și Rogljevo

Alte informații utile: Zona orașului Negotin este legată de o întreagă rețea de transport cu Dunărea și Coridorul 10, precum și cu străzile internaționale de trecere a frontierei cu România și Bulgaria. Prin drumul principal Djerdap, această zonă este legată de drumurile regionale: Negotin-Donji Milanovac și Negotin-Kladovo. Rețeaua și calitatea drumurilor locale de pe teritoriul municipiului Negotin se află la un nivel satisfăcător. Se poate ajunge la Negotin din Belgrad prin intermediul drumului internațional E 75 via Paracin (300 km), prin Smederevo, Pozarevac și Majdanpek (290 km), sau pe Dunăre prin Donji Milanovac (250 km). Distanța de la Nis este de 150 km, de la Zajecar-57 km. Cel mai apropiat oraș este Vidin din Bulgaria-55 km și de la cel mai apropiat oraș din România este Turnu Severin-80 km.

Coordonate GPS: lat, long: 44.226527, 22.528868