Steroid Al
Mănăstrirea Koroglas – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Ruta tematică: Patrimoniu cultural

Numele atracției turistice: Mănăstrirea Koroglas

Locație: Negotin, Municipalitatea Negotin, Districtul Bor, estul Serbiei, Republica Serbia. Mănăstirea este situată la 6 km nord-vest de Negotin și la numai 1,5 km de satul din apropiere, Milosevo.

Descriere: Mai multe temple care datează din Evul Mediu, s-au păstrat în zona Negotin Krajina. Mănăstirea Koroglas se remarcă printre acestea ca fiind una dintre cele mai vechi clădiri bisericești din acest teritoriu. Biserica mănăstirii Koroglas este situată în apropierea orașului Negotin, lângă satul Milosevo, pe valea râului Jasenicka. O scurtă și incompletă descriere despre Mănăstirea Koroglas datează din secolul al XIX-lea. Descrieri mai detaliate ale clădirii și necropolei sunt legate de F. Kanic, care în cartea sa „Serbia – pământul și populația din vremurile romane până la sfârșitul secolului al XIX-lea”, a oferit descrierea bisericii pe care a clasificat-o ca un monument al stilului bizantin marcat prin: stilul de construcție, pictura în frescă, vizibilă în timpul vizitei sale în regiunea Negotin (Krajina), precum și elemente de decorație exterioară. Cărămizile tubulare utilizate pentru decorarea exterioară indică de asemenea faptul că, această clădire este unul dintre monumentele care aparțin stilului bizantin. Biserica are un singur naos cu pronaos. În interiorul bisericii au existat fresce care au fost distruse ulterior.

Legendă/ Poveste/ Impresii/ Recomandări: Există numeroase legende care circulă printre oameni legate de originea mănăstirii Korolas. După spusele uneia, mănăstirea a apărut aici „din pământul păcătos al  Vlaska”, în timp ce o a doua legendă spune că a fost construită de către împăratul Dusan, în memoria colegilor săi răpuși într-o bătălie cu bulgarii. Conform celei de-a treia legende, Marko Kraljevic (prințul) a fost îngropat aici. Întorcându-se din Țara Românească, unde fusese rănit, a trecut peste Dunăre cu calul Sarac și a murit în acest loc.

Condiții: La mănăstire se poate ajunge pe jos, cu bicicleta sau cu mașina.

Informații și contact: Organizația Turistică a Municipiului Negotin

Adresă: Kraljevica Marka 6, 19300 Negotin

Tel: +381 19547555

Web: www.toon.org.rs

E-mail: toonegotin@gmail.com

Rută apropiată de alte rute tematice: În apropierea mănăstirii Koroglas se află: la șase kilometri distanță clădirea centrală a Muzeului Krajina, casa memorială Stein Mokranjac, Muzeului Haiduk Veljko, Biserica veche a Nașterii Sfintei Fecioare, Biserica Sfânta Treime, moara de pudră (singura rămășiță de cetatea Baba Finka). La 25 km de Negotin se află situl arheologic Vrelo-Sarkamen, la 40 km de Negotin se află Manastirea Vratna și la aproximativ 20 km de oraș se află cramele Rajac și Rogljevo.

Alte informații utile: Municipalitatea Negotin este conectată printr-un întreg spectru de rute de trafic atât cu Dunărea, cât și cu Coridorul 10 și cu trecerile internaționale către România și Bulgaria. Prin autostrada Djerdap, zona este legată de drumurile regionale: Negotin-Donji Milanovac și Negotin-Kladovo. Rețeaua și calitatea drumurilor locale de pe teritoriul municipiului Negotin se află la un nivel satisfăcător. Se poate ajunge la Negotin din Belgrad prin intermediul drumului internațional E 75 via Paracin (300 km), prin Smederevo, Pozarevac și Majdanpek (290 km), sau pe Dunăre prin Donji Milanovac (250 km). Distanța de la Nis este de 150 km, de la Zajecar-57km. Cel mai apropiat oraș este Vidin din Bulgaria-55km și de la cel mai apropiat oraș din România este Turnu Severin-80 km.

Coordonate GPS : lat, long: 44.268999, 22.521046