Steroid Al
Mănăstirea Vratna – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Ruta tematică: Patrimoniu cultural

Numele atracției turistice: Mănăstirea Vratna

Locație: Negotin, Municipalitatea Negotin, districtul Bor, estul Serbiei, Republica Serbia. Mănăstirea se află la 40 de kilometri de Negotin și la doar 3 km de satul vecin, Vratna.

Descriere: Mănăstirea Vratna se află într-o zonă frumoasă a văii râului Jabuca, chiar la ieșirea din defileu, la poalele faimoasei porți Vratna. Porțile s-au format prin eroziunea râurilor. Prima poartă spre mănăstire se numește Veliki Prerast, cea de-a doua se numește Mali Prerast, iar cea de-a treia este Suvi Prerast. Nu se știe sigur cine a întemeiat Mănăstirea Vratna, având în vedere lipsa datelor istorice și lipsa surselor scrise, dar cu siguranță putem spune că ea a existat la sfârșitul secolului al XIV-lea. Mănăstirea nu a fost păstrată cu frumusețea și dimensiunile sale originale, deoarece în istoria sa lungă a fost arsă și devastată în mod repetat. Ea a fost înregistrată pe harta lui Longer cu simbolul unei biserici cu inscriptia „Raedno”. Pe o hartă făcută în Timișoara a fost trecută ca „Mănăstirea Bratna”. Mănăstirea a fost în mod repetat distrusă și reconstruită, dar în a doua jumatate a secolului al XVIII-lea a fost complet abandonată. A fost restaurată în timpul primei revolte, în anul 1813. A fost reînnoită de Stanko Frajkor care a devenit ducele districtului Negotin după anul 1813, dar în 1813 mănăstirea a fost arsă din nou și din nou renovată în 1837. Atunci a fost renovată de Jon Tajkulica care venea din România. Mănăstirea propriu-zisă a fost construită în 1856. Biserica mănăstirii este dedicată Înălțării Domnului. Dintre frescele mai vechi, cele conservate sunt ale sfinților și se află pe peretele vestic: scene din Evanghelii, Sf. Macarie, Zosim și Maria din Egipt și capul lui Hristos, Mântuitorul în absida proscomidiei. Nu departe de peretele de deasupra mănăstirii există o celulă pe jumătate demolată – celula Sf. Nicodim din Tasmania.

Legendă/ Poveste/ Impresii/ Recomandări: Potrivit unei legende, satul Vratna a fost reanimat de imigranți acum 200 de ani. De asemenea, se spune că Filaret, călugărul mănăstirii, a întemeiat satul ca „Prnjavor”, pentru că el a dat slugilor terenul în locul salariilor în timp ce ei erau încă „lucrători ai mănăstirii”. Acest tip de relație a existat până la eliberarea Krajinei, în 1833. Poveștile sunt evidențiate de faptul că astăzi există încă o parte din terenul arabil din Vratna numit „câmpul călugărilor”.

Condiții: La mănăstire se poate ajunge pe jos, cu bicicleta, cu mașina sau cu autobuzul

Informații și contact:

Mănăstirea Vratna

Tel: +381 19 558 127

Organizația Turistică a Municipalității Negotin

Adresă: Kraljevica Marka 6, 19300 Negotin

Tel: +381 19547555

Web: www.toon.org.rs

E-mail: toonegotin@gmail.com

Rută apropiată de alte rute tematice: La 40 km distanță de Mănăstirea Vratna, în Negotin, se află: clădirea centrală a Muzeului Krajina, Casa memorială Stevan Mokranjac, Muzeul Haiduk Veljko, Biserica veche Nașterea Sfintei Fecioare, Biserica Sfânta Treime, fabrica de pulbere (singura rămășiță din cetatea Baba Finka). Nu departe de oraș se află Mănăstirea Bukovo. La 25 km de Negotin se află situl arheologic Vrelo-Sarkamen, iar la circa 20 km de oraș se află cramele Rajac si Rogljevo

Alte informații utile: Zona Negotin este legată de o gamă largă de rețele de transport cu Dunărea și Coridorul 10, precum și cu drumurile internaționale de trecere a frontierei cu România și Bulgaria. Prin drumul principal Djerdap, această zonă este legată de drumurile regionale: Negotin-Donji Milanovac și Negotin-Kladovo. Rețeaua și calitatea drumurilor locale de pe teritoriul municipiului Negotin se află la un nivel satisfăcător. Se poate ajunge la Negotin din Belgrad prin intermediul drumului internațional E 75 via Paracin (300 km), prin Smederevo, Pozarevac și Majdanpek (290 km), sau pe Dunăre prin Donji Milanovac (250 km). Distanța de la Nis este de 150 km, de la Zajecar, de 57 km. Cel mai apropiat oraș este Vidin din Bulgaria-55 km și cel mai apropiat oraș din România este Turnu Severin-80 km.

GPS coordinates: lat, long: 44.382482, 22.340351