Steroid Al
Legenda Mănăstirii Koroglas – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Ruta tematică: Patrimoniu Cultural

Numele atracției turistice: Legenda Mănăstirii Koroglas

Descriere: Există o legendă veche legată de Mănăstirea Koroglas, aflată în apropiere de Milosevo, lângă Negotin. Sunt multe mărturii despre acest loc, dar una este deosebit de interesantă.

Când în timpul săpăturilor din apropierea satului Milosevo, arheologii au găsit un cimitir vechi cu rămășițele a aproximativ 150 de decedați și au constatat, de asemenea, că în secolul al XIV-lea a fost construită Mănăstirea Koroglas, lângă Milosevo, oamenii din Serbia de Est, au dezvoltat o atitudine puternică cum că eroul lor Kraljevic (prinț) Marko trebuie să fi fost îngropat în apropiere.

Încă se crede că mormântul său „a zburat” din România în Serbia cu secole în urmă; prin urmare, cei care au căutat cu perseverență rădăcinile acestei legende apar în fiecare an în satul Milosevo lângă Negotin. Și există o adăugare la această legendă: cum că, în mormântul lui Marko, există o comoară ascunsă dăruită lui de către amanta sa, zâna Ravijojla din muntele Miroc. Povestea conform căreia ar exista o hartă ascunsă, desenată pe o veche piele de bovina, cu simboluri care conduc la această comoară, a fost transmisă de la o generație la alta.

Cum a apărut Marko în Krajina? Tradiția locală spune că a ajuns în această zonă pe spatele calului său, Sarac, glorificat în poezii. Deși rănit grav, a înotat peste Dunăre din Țara Românească după o bătălie severă la Rovine. Mai târziu, regele Milutin din Serbia a construit mănăstirea Koroglas pe locul unde a murit Marko.

Cine a fost Kraljevic Marko, celebrul erou apreciat în poeziile epice? Ca vasal turc a participat și a murit în bătălia de la Rovine dintre între Sultanul Baiazid și Domnitorul Mircea, în 1395. Lupta a avut loc de cealaltă parte a fluviului Dunărea, pe râul Jiu. Felix Kanitz, faimosul scriitor și istoric al secolului al XIX-lea, a lăsat mărturie cum că a văzut zidul de piatră din vecinătate care avea următoarea inscripție „Zdi zamce Kralje Mark„, care înseamnă „Aici, Kraljevic Marko a oprit să vadă Soarele”. Și că mormântul lui Marko a zburat cu siguranță peste Dunăre, din România în Serbia.

Marko Mrnjavcevic, cunoscut sub numele de Marko Kraljevic, a fost regele sârb. El a trăit înainte și puțin după bătălia de la Kosovo. A domnit între 1371 și 1395 și a fost și a rămas cel mai enigmatic erou popular epic sârb. Numeroasele versuri ale eroismului epic, calul lui, Sarac și zâna amantă Ravijojla de pe Muntele Miroc sunt legate de Marko.