Ruta Tematică: Ruta Gastronomică
Numele Atracției Turistice: Crama Vinarte-Stârmina
Locație: Compania Vinarte are trei centre de producţie constând în plantaţii de viţă de vie şi crame de vinificaţie. Cele trei centre sunt situate în trei dintre cele mai importante zone viticole, și anume: Sâmbureşti în jud. Olt, Zoreşti, Dealu Mare în jud. Buzău şi Stârmina în jud. Mehedinţi.
Crama Stârmina – com. Rogova, jud. Mehedinţi, cod poştal 227420, coordinate GPS: 44.4687803, 22.8070248
Descriere: Vinarte a fost înființată în anul 1998 și profită pe deplin de terroir-ul disponibil în România prin aprovizionarea cu fructe de la trei dintre cele mai bune locații: Sâmburești, Stârmina și Zorești.
Suprafaţa de vie în exploatare: 294 ha (80 ha Villa Zorilor, 43 ha Bolovanu, 171 ha Stârmina)
Condițiile optime întâlnite în aceste locuri permit creșterea strugurilor de cea mai înaltă calitate, soiuri locale și internaționale din care se obțin vinuri complexe, cu un caracter distinctiv. Stilul acestor vinuri se caracterizează prin complexitate și eleganță.
La Stârmina, în județul Mehedinţi, societatea Vinarte deţine un total de 171 de hectare. În anul 2009 societatea a încheiat un amplu program de lucrare şi exploatare a viilor şi de modernizare a tehnologiei în cramă. Datorită poziționării, în regiunea de sud-vest a ţării, în vecinătatea Dunării, beneficiind de un climat avantajos de influenţa continental mediteraneană, această podgorie a produs întotdeauna vinuri remarcabile. Statisticile confirmă că aici avem o temperatură ideală tot timpul anului şi un număr suficient de ore însorite, element foarte important în atingerea maturităţii complete a strugurilor. Aceste podgorii au menirea de a produce vinuri speciale, atât roşii cât şi albe. Dintre soiurile de vin produse de această companie sunt Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Fetească Neagră, Negru de Drăgăşani, Sauvignon Blanc, Riesling Italico, Tămâioasă Românească. Recent, plantația a fost întinerită cu 41 ha de viţă de vie din soiurile Cabernet Sauvignon, Merlot, Negru de Drăgăşani, Fetească Neagră, Novac, Tămâioasă Românească şi Sauvignon Blanc.
Legendă/ Poveste/ Impresii/ Recomandări:
Povestea podgoriilor de la Stârmina:
Legenda podgoriilor de la Stârmina spune că una dintre sirenele metamorfozate de către Demetra, s-a cuibărit pe unul din malurile Dunării, exact în dreptul podgoriei Stârmina si a devenit muza viticultorilor, inspirându-i sa transforme vinul in arta.
Iată ce spune mai exact legenda : Hades, zeul Infernului a văzut-o intr-o zi pe Persefona, fata Demetrei, zeița naturii si s-a îndrăgostit de ea. Deoarece știa ca Demetra nu ar fi aprobat niciodată o astfel de unire, Hades ajutat de Zeus au plănuit s-o fure. Persefona jucându-se intr-o poiana cu însoțitoarele sale nimfe, a văzut o narcisa si culegând-o pamantul s-a despicat sub ea si a înghițit-o. Demetra a fost devastata ca nu si-a putut proteja copila si furioasa a blestemat nimfele sa se transforme in sirene. In final fiind sprijinita de Hecate si Helios, Demetra a reușit sa-l înduplece pe Zeus ca sa-i fie redata fata, dar Hades a convins-o pe Persefona sa mănânce 4 semințe de rodie, care au condamnat-o sa trăiască timp de patru luni in Infern, chiar daca restul anului îl petrecea alături de mama sa. Acest mit este asociat venirii primăverii si iernii. Când Persefona venea pe Pamant, era primăvara si se țineau Micile Mistere Eleusine, iar atunci când cobora la Hades, era iarna si se țineau Marile Mistere Eleusine.
Condiții:
Crama Stârmina se poate vizita cu programare în prealabil, în grupuri de maxim 24 de persoane.
Informații și Contact:
Persoană de contact: Costel Cainamisir: tel: +4 0723 563 202,
e-mail: costel.cainamisir@vinarte.ro
Str. Nicolae Filipescu, nr. 43, sect 2, București,
tel: +4021 3233803
fax: +40213229244
e-mail: office@vinarte.ro; vanzari@vinarte.ro
website: www.vinarte.ro
Rută apropiată de alte rute tematice:
În zonă se mai poate vizita:
– Pădurea Lunca Vânjului
– Pădurea Stârmina
– Biserica „Sfântul Nicolae” din satul Rogova, ridicată în 1832
– Biserica Sfântul „Ioan Botezătorul” din satul Poroiniţa, construită în 1822, cu pictură şi frescă
Coordonate GPS: lat, long (44.46871901558849, 22.80693050000002), DN56A, Rogova, Romania