
Castelul de Apă, clădire emblematică a municipiului Drobeta Turnu Severin, a fost ridicat după proiectul inginerului Elie Radu, cu scopul alimentării cu apă a orașului. Construcția s-a realizat în conformitate cu proiectul aprobat de Consiliul comunal, la 10 iunie 1910. Construcția Castelului de Apă a fost terminată în 1913, dar inaugurarea se face abia în 1914, când s-a pus în funcțiune întregul sistem al alimentării cu apă a orașului, alimentarea făcându-se direct din Dunăre.
Castelul de Apă are 27 m înălțime și era la un momentat dat cea mai înaltă clădire din oraș. Exteriorul acestuia a rămas nefinisat, stilul medieval și patina timpului accentuându-i personalitatea.
În timpul Primului Războiului Mondial, clădirea a servit ca punct de observație armatei germane, datorită celor 4 turnulețe.
Odată cu dezvoltarea oraşului Drobeta Turnu Severin, capacitatea de înmagazinare a castelului devine insuficientă şi se pune problema construirii unui al treilea bazin. Acesta se realizează în anul 1964 şi este amplasat în spaţiul podului peste ultimul planşeu de beton al construcţiei.
În anul 1980, Castelul de Apă îşi pierde utilitatea, bazinele sunt golite şi este folosit ca birouri şi ateliere. În decembrie 2010, Primăria Drobeta Turnu Severin a reuşit să obţină fonduri pentru reabilitarea Castelului de Apă.
În prezent, Castelul de Apă face parte din categoria monumentelor istorice și după lucrările de reabilitare efectuate a fost introdus în circuitul turistic al Municipiului Drobeta Turnu Severin.
Clădirea cu funcţiuni multiple este concepută ca o succesiune de spaţii pe verticală, care să adăpostească un centru de informare turistică, un spaţiu de expoziţie şi galerie de artă, un muzeu „Istoria alimentării cu apă a municipiului Drobeta Turnu Severin, o expoziţie de fotografii şi sculptură, o cafenea literară şi spaţiu de belvedere.