Steroid Al
Arta Tradițională Ponoarele – Asociaţia Pro-Mehedinţi

ATELIER DE ȚESĂTORIE ȘI CUSĂTURI MANUALE

În comuna Ponoarele există singurul atelier de țesătorie și cusături manuale din tot județul Mehedinți. Oana Pirvan, o tânără din comuna Ponoarele, care speră ca tradiţia străbunilor să nu fie uitată.

În acest sens, Oana Pirvan în februarie 2010 a înființat firma “Acul și ața”, a cărei activitate principală o reprezintă confecționarea de costume populare tradiționale oltenești și alte produse de artizanat prin lucrul manual la războiul de țesut clasic, cu care a participat la numeroase expoziții și târguri naționale și internaționale. De asemenea, aici sunt executate la comandă orice alt model de piesă tradițională din oricare vatră tradiționala a țării.

Reprezentanții firmei speră să inaugureze în curând puncte de desfacere cu produsele tradiţionale ale firmei în câteva centre administrative apropiate județului Mehedinți – Drobeta Turnu Severin, Craiova, Târgu Jiu, Râmnicu Vâlcea, Băile Herculane.

Din cauza cererii tot mai ridicate a pieselor realizate de atelierul de la Ponoare, pe viitor ea dorește înființarea unor centre similare în cât mai multe regiuni din România dar și din Europa.

Totodată, produsele de vestimentație și artizanat realizate în atelierul de la Ponoarele cum ar fi: iile, opregele, scoarţele sau ciupegele ei vor putea fi găsite de asemeni la magazinele secţiilor muzeelor judeţene sau la centrele specializate de promovare a tradiţiei populare.