Steroid Al
Cula lui Tudor Vladimirescu – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Ruta Tematică: Patrimoniul Cultural

Numele Atracției Turistice: Cula lui Tudor Vladimirescu

Locație: în satul Cerneți, comuna Șimian, județul Mehedinți, România. Cula este localizată pe “Dealul Gârdanului”. Se poate ajunge la Cula lui Tudor prin localitatea Cerneți, aflată pe Valea Râului Topolnița, la o distanță de aproximativ km de localitatea Drobeta Turnu Severin. Accesul către Cerneți se poate face din drumul ce leagă localitatea Tg. Jiu de Dr. Tr. Severin, DJ607A.

Descriere: Construcția este compusă din cula propriu-zisă, cu etaj și un turn de apărare situat în partea de sud-est, care comunică cu casa fortificată printr-un coridor. Alături de culă au existat și alte dependințe, care astăzi nu se mai păstrează. Cula a fost construită din cărămidă şi lemn. Parterul este alcătuit dintr-un beci mare, o cameră şi casa scării care dă în cerdac. Etajul prezintă un cerdac cu zece coloane masive din cărămidă, trei camere şi un coridor îngust, lung la capătul căruia se află o toaletă sau „umblătoare”, cum obișnuia sa i se spună. La parter şi etaj se mai păstrează câteva guri de tragere (metereze). Ferestrele au fost mărite, după ce casa fortificată şi-a pierdut funcţia de apărare. Tavanele parterului sunt boltite, din cărămidă în timp ce tavanele etajului sunt din lemn. În anul 1967, clădirea a fost amenajată ca muzeu dedicat lui Tudor Vladimirescu, în care erau expuse mai multe obiecte și documente personale ale revoluționarului român. Muzeul a funcționat până în anul 1977.

Legendă/ Poveste/ Impresii/ Recomandări: Conform documentelor istorice, Cula a fost construită în anul 1800 de către Tudor Vladimirescu, după ce armata turcă a incendiat satul Cerneți. Se spune despre Cula lui Tudor Vladimirescu din Cerneţi că este locul în care s-a născut ideea Revoluției de la 1821. Cula reprezintă o clădire fortificată, specifică zonei Oltenia, cu parter înalt şi cu o uşă solidă la intrare. Denumirea provine din cuvântul turcesc “zkule” care înseamnă turn. Ele au fost construite de boieri pe moșiile lor din Oltenia pentru a se apăra de invaziile cetelor de turci (adalii, cirjalii, pazvangii) proveniți din raialele de la Dunăre. Etajul culei lui Tudor Vladimirescu era prevăzut cu încăperi pentru locuit, dar şi cu locuri de tragere, întrucât în acea perioadă Paşa de Vidin se răzvrătise împotriva Imperiului Otoman şi îşi permitea să facă foarte dese raiduri de pradă la nord de Dunăre.

Informații și Contact:

Cula se află pe teritoriul administrativ al comunei Șimian:

Primărie tel: +40252 338 401

Rută apropiată de alte rute tematice:
În zonă se mai pot vizita:
1. Cula lui Nistor, datată din sec. al XIX-lea
2. Biserica Sfântul Ioan Botezătorul, ridicată la 1820 în Cerneți
3. Insula Șimian
4. Mănăstirea Cerneți, construită în 1662 de către Grigore Ghica
5. Biserica Sf. Nicolae și Sf. Spiridon, din Cerneți care datează din anul 1794 și este în formă de corabie cu două turle.
6. Situl paleontologic Dedovița

Alte informații utile:
Evenimente în Cerneți:
– Sărbătoarea “Pe drumul lui Tudor Vladimirescu” – începutul lunii iunie, un eveniment vechi de peste 40 de ani dedicat memoriei revoluționarului de la 1821 Tudor Vladimirescu.

Coordonate GPS: lat, long: 44.6613269, 22.722330899999974, elevatie: 111 m