Steroid Al
Traseul Ecoturistic „Trescovăț” – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Obiectivul de referinţă al traseului este Muntele Trescovăţ, un neck vulcanic, care a alimentat Defileul Porţile de Fier de-a lungul erelor geologice, cu vulcanite terigene.

Pornind de pe Valea Starişte, de-a lungul traseului, la intervale mici de timp (aproximativ o jumătate de oră), întâlnim puncte de belvedere, locuri de unde se pot admira: Dunărea, Mala Cucuiova, Trescovăţul Mic şi Trescovăţul Mare.

Punctele de belvedere sunt la altitudini din ce în ce mai ridicate, culminând cu platoul Muntelui Trescovăţ, loc de unde se deschide o panoramă impresionantă, atât asupra plaiurilor româneşti, cât şi a celor sârbeşti. Având o altitudine de 755 m, Muntele Trescovăţ este unul din cei mai înalţi munţi ai Parcului Natural Porţile de Fier.

Dificultatea traseului nu este ridicată, cu excepţia porţiunii de urcare propriu-zisă a muntelui, din partea estică a muntelui, unde panta poate ajunge chiar la 700.

Traseul şerpuieşte prin păduri de cer, gârniţă, fag, iar pajiştile cu iarbă de sadină îţi încântă privirile prin coloritul viu al orhideelor, garofiţelor şi te invită să poposeşti în aceste locuri de basm. Aproape de poalele Tresovăţului îţi poţi alina setea din apele izvorului Cozarişte (numele lui vine de la cuvântul sârbesc coza, care înseamnă capră), bine cunoscut de localnici.

Muntele Trescovăţ este impresionant datorită rocilor vulcanice (porfire cuarţifere, bazalte), pâlcurilor de pin negru de Banat, enclavelor de şibliacuri (liliac, cărpiniţă, mojdrean, scumpie), dar şi prin faptul că, odată ajuns pe platou, ai totul la picioare. De aici, priveliştea se deschide spre vest până la Ravensca, un sat de cehi, iar în aval pe malul drept al Dunării, se vede Grebenul sârbesc.

Traseul coboară prin latura vestică a muntelui spre unul dintre conacele din această zonă, Conacul lui Petrovici Swetozar, unde te poţi înfrupta din produsele bucătăriei tradiţionale.

Chiar dacă durează 8 ore, traseul pe Muntele Trescovăţ va fi pentru ecoturişti un prilej de a-şi încărca sufletul şi mintea cu imaginea peisajelor de deal, munte şi apă, unice în felul lor, dar şi de un pitoresc nemaiîntâlnit în altă parte a României.

Coordonate GPS punct de intrare in traseu: 44.539376, 22.063839
Coordonate GPS punct de iesire din traseu: 44.559744, 22.034442
Coordonate GPS pentru necul vulcanic: 44.563016,22.055417