Steroid Al
Traseu Montanbike „Bala – Bala de Sus – Busești – Dâlma – Runcșoru – Rudina – Bala” – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Accesul pe traseu se face din Tr. Severin pe DN 67 până la Floreşti, apoi pe DJ 670 până la Câmpu Mare şi DJ 671A până la Bala Băi

Traseul este marcat cu un punct galben;

Timp parcurs: cca. 5h;

Lungime: cca. 50 km;

grad de dificultate: mediu;

sezonalitate: nerecomandat iarna şi în perioadele ploioase;

Echipament: montanbike

Puncte de interes: ştrand termal Bala Băi; Biserica Sf. Nicolae, Bala de Sus; moara de apă, V.homului, Buseşti; biserica de lemn din Buseşti şi din Runcşoru

Puncte de belvedere: culmea Delanţului, vedere spre cornetele Cerboanei şi Babelor, podişul Mehedinţi şi culmea Rudinii, vedere spre Bala şi V. Iupca

Statiunea Bala este situată în județul Mehedinți, la 50 km de municipiul Drobeta Turnu-Severin, pe drumul care face legătura cu Şovarna şi Ilovăţ.

Orașe apropiate: Motru, şi Baia de Aramă (aproximativ 25 km).

Staţiunea Bala dispune de rezerve apreciabile de apă minerală şi nămol terapeutic, fiind profilată pe cura internă şi externă. Izvoarele minerale se găsesc pe Valea Chiciora, mic afluent al pârâului Râieni.

Nămolul terapeutic este utilizat în reumatism degenerativ, reumatism articular, stări alergice după reumatism sau infecţii, afecţiuni ginecologice, afecţiuni ale sistemului nervos periferic, sechele musculo-articulare după traumatisme.

Din Stațiunea Bala pot fi vizitate mai multe obiective si zone turistice importante din județul Mehedinți și din imprejurimi, și anume: barajul Porțile de Fier, piciorul podului roman construit în secolul I de Apolodor din Damasc, defileul Jiului între Livezeniș Bumbești ce se impune prin peisajul sălbatic al versanților, defileul Cazane, Valea Cernei, Mănăstirile Lainici și Tismana, etc.

BISERICA SF. NICOLAE DIN BALA DE JOS

Este decalarat monument istoric .

Filiala a parohiei Bala , situată la 50 km N de Drobeta Turnu Severin și la 20 km S de Baia de Aramă.

Anul întemeierii este controversat . Pe icoana Mântuitorului e scris 1882. Pe alte două icoane apare anul 1881 și donatorii. Prima înfatisează pe cei trei ierarhi Vasile , Grigore și Ioan: Această icoană s-au făcut cu cheltuiala domnilor Gheorghe Gurgulescu , soția Maria și Vasile Gurgulescu , cu soția sa Paraschiva , 1881, 27 martie. Cealaltă îl reprezinta pe Sf. Gheorghe : Această icoană e facută cu cheltuiala D-lui Gheorghe alu Ivan Zegoicea și soția lui Oprița , 1881, martie 14. Pe un pristolnic , inscripții cu litere chirilice și data 1853 , aprilie 7. La proscomidie , pe un panou de lemn : Pomelnicul Titorilor ce au Contribuit la Reparația Stei Biserici în Acest Anu 1882. După această lapidară pisanie se poate deduce că acest lăcaș e mai vechi , Anuarul din 1900 consemnând de fapt anul întemeierii 1862. Bisericuța se află în cimitir și este funcțională.