Steroid Al
Povestea Peșterii Rajko – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Ruta Tematică: Patrimoniu Cultural

Numele atracției turistice: Povestea Peșterii Rajko

Descriere: Potrivit unei legende, odată acolo a existat un anume Rajko din Majdanpek care deținea o tavernă. În timpul zilei el găzduia și servea oaspeții în taverna sa iar în timpul nopții jefuia călători pe drumul Majdanpek – Donji Milanovac. El a ascuns comoara pe care a adunat-o, în peștera care astăzi îi poartă numele. Povestea spune că cea mai mare parte a averii lui Rajko este ascunsă undeva în peșteră și că este însemnată cu amprenta palmei lui Rajko pe peretele de deasupra locului unde este ascunsă.
Se spune cum că amprenta ar fi personalizată deoarece îi lipsește un deget (degetul mic) – l-a pierdut într-unul dintre jafuri – aceasta însemnând că amprenta lui Rajko are doar patru degete. Rajko și-a lăsat în mod intenționat amprenta pe un perete din peșteră pentru a-și putea ușor găsi comoara.
O mulțime de oameni au încercat să găsească comoara ascunsă în peștera lui Rajko și astăzi se pot vedea găurile pe care oamenii le-au săpat în speranța că sunt pe drumul cel bun spre comoara lui Rajko.