Steroid Al
Peștera din Dealul Curecea – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Peștera mai este cunoscută şi sub numele de Peştera din Cornetul Malariscăi, Gaura lui Rascraci, Peștera de la Curecea.

Se află pe teritoriul com. Balta (Județul Mehedinți). Este săpată în masivul Dealului Curecea, la locul denumit de localnici „La Morminți”.

Intrarea în peștera se face la crovul lui Răscrăcea. Coborârea în aven se face fără dificultăţi majore dar cu multă atenţie, mai ales în zona inferioară unde grohotişul este alunecos şi instabil.

Este o peșteră mare (peste 4 km) dezvoltată pe două nivele ( unul inferior activ și un nivel fosil) reprezentând de fapt o străpungere hidrogeologică a barierei de calcar de către pârțul cu același nume. Pereții și tavanul sunt aproape nuzi, doar în culoarele fosile s-au dezvoltat forme concreționare. În zona nordică apar formațiuni stratiforme de silex (negre)acoperite de oxid de mangan. Din punct de vedere al speleotemelor se remarcă prin variatele forme de eroziune ale calcarelor și mai puțin prin varietatea speleotemelor de calcit.

Datorită frumuseții si faptului că este o peșteră nedegradată a fost declarată rezervație speologică.Accesul în peșteră este relativ facil în perioada de vară, când nivelul apei în peșteră scade sau dispare complet, iar în perioadele cu precipitații mari accesul este posibil numai cu echipamente speciale (bărci, neoprene, etc.)

Este o peșteră caldă, foarte umedă și stabatută de curenți de aer.

Fauna este relativ bogată: specii de troglobionte, de opilionide, arahneide, acarieni, diptere și chiroptere.

Condiții de vizitare: Peștera se parcurge usor, cu echipament de protecție și mijloace de iluminare.