Steroid Al
Peștera de la Podul Natural sau Peștera Ponoarele – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Este amplasată în raza comunei Ponoarele (Mehedinți), în imediata apropiere a podului Natural de la Ponoarele.

Are o lungime de 734 m şi reprezintă un prim drenaj al apelor între Zăton şi subsolul ciuruit de galerii pe care este aşezată această localitate. Peştera este situată chiar sub dealul care-i poartă numele reprezentând singura legătură dintre Zătonul Mare şi Zătonul Mic realizată la nivel subteran.

Intrarea are forma unei arcade care prezintă similitudine cu Podul având lăţimea de 15 m şi înălţimea de peste 3 m. Coborârea este alunecoasă pentru că apa picură mereu din tavan şi peştera este inundată în momentul în care apele Zătonului cresc. După vreo sută de metri galeria se ramifică spre dreapta către ieşirea dinspre Zăton, dar drumul este barat de prezenţa sorbului prin care se face comunicarea cu etajul subteran.

La stânga, după ce urci puţin, intri direct în Galeria Fosilă care prezintă interesante formaţiuni de stalactite şi stalagmite de culoare roşie-gălbuie. Galeria are câteva ramificaţii laterale şi găzduieşte o colonie de lilieci protejaţi prin lege. E bine ca peştera să fie vizitată cu ghid şi echipament adecvat, ieşirea spre Zăton fiind foarte dificilă.Este o peșteră formată dintr- rețea de culoare fosile, subfosile și active. Galeria principală are un carater subfosil accentuat datorită prabușirilor survenite. Galeria fosilă este foarte bogat concreționată, predominante fiind stalactitele tubulare.

Fauna este bogată în gasteropde, izopode, araneide, miropode, coleoptere, dar nu cupride troglobionte.

Condiții de vizitare: Peștera se parcurge usor, dar necesită mijloace de iluminare și eventual echipament de protecție.