Muzeul de Artă Drobeta Turnu Severin – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Muzeul de Artă este organizat într-o clădire-monument de artă, operă eclatantă printr-un interior somptuos palatin, datând din 1890. Clădirea este una dintre cele mai frumoase clădiri de patrimoniu, așezată în centrul municipiului Drobeta Turnu Severin.

Muzeul etalează valori începând cu arta feudală (stilul brâncovenesc), secolele 19 și 20, lucrări semnate de pictorii: Aman, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Ressu, Petrascu, Iser, Tuculescu, Catargi, Ghiata și mulți alții. Dintre sculptorii cu lucrări expuse: Anghel, Irimescu, Medrea, Baraschi, Jalea.
Periodic se vernisează expoziții semnate de artiști contemporani.

După 1971, clădirea a intrat în proprietatea gospodăriei PCR, fiind amenajată ca reședință a cuplului Nicolae și Elena Ceaușescu, iar din 1990 ea a intrat în patrimoniul Ministerului Culturii.

Rafinamentul și somptuozitatea interioarelor sunt valențele care îi conferă alura unui palat. Decoruri în stucaturi baroce și Arta 1900, lambriuri sculptate în lemn de stejar cu frize aurite, sunt completate, într-o alăturare echilibrată, de picturi murale, mozaicuri de oglinzi și vitralii. Cristalul venețian în glasvanduri și oglinzi dau un surplus de bogăție. Măreție, chiar monumentalitate primește prin prezența scării interioare  și a coloanelor cu capiteluri compozite. Pentru eclerajul nocturn am ales bogate candelabre în stil baroc sau arta 1900, lucrate din bronz aurit și cristal de Veneția. Mobilier baroc, stil Ludovic al XV – lea și Ludovic al XVI-lea, sobe de teracotă italiană, dau intimitate și căldură. Luminatoarele cu vitralii de la etaj aduc un plus de poezie și mister, astfel încât nimic să nu lipsească unui spațiu vrăjit pentru întâlnirea spiritelor înalte ale marilor plasticienii români prezenti în colecțiile muzeale.

Aproape o sută de lucrări semnate de pictorul mehedințean Ghiață sporesc valențele patrimoniului artistic al muzeului.
Se poate adăuga segmentul feminin al artei prin Rodica Maniu, Micahela Eleuteriade, Lucia Dem. Balacescu, Magdalena Radulescu, Margareta Sterian.
Prin prezența volumetrică a sculpturilor în marmoră, piatră, lemn, bronz, semnate Medrea, Baraschi, Irimescu, Jalea, Borgo Prund, Dorio Lazar, Lucaci, se completează colecțiile muzeului severinean.

Icoane și artă decorativă religioasă, arta brâncovenească, tapiserii și arta decorativă modernă și contemporană sunt alte domenii care contureaza dimensiunile reale ale bogăției spațiului vrăjit .

În curtea muzeului se găsește și statuia lui Constantin Anghel, un mare sculptor severinean de anvergură mondială.

Program pentru vizitatori: marți-duminică, orele 09:00-18:00.