
Rețetă pentru: 4-6 persoane
Ingrediente: 1kg prune uscate sau poame, 1 cană zahăr, 5 linguri ulei, 5 linguri făină de grâu
Metoda de preparare: Uleiul se pune la foc într-o cratiță până se încinge, se adaugă făina amestecând continuu. Când făina capătă o culoare aurie se adaugă treptat apă fierbinte. Se amestecă încet, constant, ca să nu se formeze cocoloașe. Separat se pune zahărul la foc într-o cratiță. Când zaharul s-a caramelizat, se adaugă puțină țuică și se amestecă până la omogenizare. Se adaugă amestecul de zahăr ars și țuică peste rântașul de făină, amestecând încet. Se adaugă prunele uscate sau poamele și se lasă să dea câteva clocote până se înmoaie prunele sau poamele.
Unde puteți mânca: puteți găsi acest preparat în restaurantele din nordul județului Mehedinti – Ponoarele, Isverna, Baia de Aramă
Sfaturi speciale: Poamele sunt fructe de toate felurile (mere, pere, gutui etc.) tăiate felii și uscate la întuneric timp de câteva săptămâni. Pe vremuri, toate fructele rămase după prepararea dulcețurilor, compoturilor erau uscate și păstrate pentru iarnă.