
Rețetă pentru: 4-6 persoane
Ingrediente: 1 kg fasole uscată, 2-3 cepe, boia dulce, 3-4 căței usturoi, 5-6 roșii proaspete sau din bulion, sare după gust
Metoda de preparare: Fasolea se pune la fiert. Se lasă să dea câteva clocote, se aruncă apa în care a fiert, se pune altă apă și se dă din nou la fiert. Se fierbe până începe să se zdrobească ușor. Când e bine fiartă, se aruncă apa. Se bate cu un tel până devine o pastă. Se adaugă ulei și sare după gust, usturoiul zdrobit și un vârf de cuțit de boia dulce. Ceapa se toacă mărunt și se călește în ulei până se rumenește. Se adaugă un vârf de cuțit de boia dulce, se amestecă bine. Fasolea se pune în castroane și se lasă la răcit. Când s-a răcit, deasupra se adaugă prăjeala de ceapă.
Sfaturi speciale: O rețetă de post ce se gătește în mod frecvent în toate zonele Mehedințiului, cu mici diferențe în ceea ce privește prăjeala. Acesta este modul de preparare din zona Godeanu. În zona Șișeștiului, când ceapa s-a rumenit, se adaugă roșii proaspete decojite și tocate cubulețe sau roșii din bulion. Se lasă la foc amestecul până când scade și se alege uleiul deasupra. Compoziția se adaugă peste fasolea lăsată la răcit în castroane. Bătrânii îi mai spuneau și fasole sleită.
Unde puteți mânca: aproape toate restaurantele cu specific românesc din județul Mehedinți au acest preparat în meniu.
Puteți servi cu: țuică tradițională de prune