Steroid Al
Cramele Rogljevo – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Ruta tematică:  Ruta Gastronomică

Numele atracției turistice: Cramele Rogljevo

Locație: Negotin, Municipalitatea Negotin, Districtul Bor, estul Serbiei, Republica Serbia. Cramele se află la 20 km de Negotin și la numai 600 m de satul din apropiere Rogljevo.

Descriere: Nu departe de satul Rogljevo, pe locul vechilor crame din lemn, Sikole și Metris, ale căror rămășițe se află încă în partea de sud a complexului, există un grup format din aproape 150 de crame. Cele mai multe dintre ele au fost construite cu o sută de ani în urmă, deși se crede că unele datează din secolul al XVIII-lea. Pe placa construită în peretele uneia din pivnițe a fost gravat anul 1863 ca an de construcție, în timp ce majoritatea inscripțiilor de pe plăci sunt ilizibile, sugerând că ar putea fi mai vechi. Ca orice aglomerare spontan creată din strazi neregulate și un platou central cu o inscripție și o fântână acoperită, ca orice loc iconic și de adunare, cramele Rogljevo posedă toate caracteristicile zonei rurale. Până în cel de-al doilea război mondial, în crame erau două brutării și trei măcelari, dintre care una a funcționat până în anii 60, și nici una dintre ele nu se afla în satul propriu-zis. La fel ca și pivnițele de vin Rajac, pivnițele Rogljevo au fost folosite pentru prelucrarea strugurilor și pentru depozitarea vinului. În zilele noastre unele au același scop, în timp ce altele sunt renovate și utilizate în scopuri turistice.

Condiții: La crame se poate ajunge pe jos, cu bicicleta, cu mașina sau cu autobuzul.

Contact:

Organizația Turistică a Municipalității Negotin

Adresă: Kraljevica Marka 6, 19300 Negotin

Tel: +381 19547555

Web: www.toon.org.rs

E-mail: toonegotin@gmail.com

Rută apropiată de alte rute tematice: La 20 km de pivnițele Rogljevo se află: clădirea centrală a Muzeului Krajina, Casa memorială a lui Stevan Mokranjac, Muzeul Haiduk Veljko, Biserica veche a Nașterii Sfintei Fecioare, Biserica Sfânta Treime, moara de pudră (singura rămășiță a cetatea Baba Finka). La 25 km de Negotin se află situl arheologic Vrelo-Sarkamen, iar la aproximativ 7 km de cramele Rogljevo se află cramele Rajac.

Alte informații utile: Zona orașului Negotin este legată de o întreagă rețea de transport cu Dunărea și Coridorul 10, precum și cu drumurile internaționale de trecere a frontierei cu România și Bulgaria.

Prin drumul principal Djerdap, această zonă este legată de drumurile regionale: Negotin-Donji Milanovac și Negotin-Kladovo. Rețeaua și calitatea drumurilor locale de pe teritoriul municipiului Negotin se află la un nivel satisfăcător.

Se poate ajunge la Negotin din Belgrad prin intermediul drumului internațional E 75 via Paracin (300 km), prin Smederevo, Pozarevac și Majdanpek (290 km), sau pe Dunăre prin Donji Milanovac (250 km). Distanța de la Nis este de 150 km, de la Zajecar-57km. Cel mai apropiat oraș  este Vidin din Bulgaria-55 km și cel mai apropiat oraș din România este Turnu Severin-80 km.

Coordonate GPS: lat, long: 44.125974, 22.563889