Steroid Al
Crama Vînju-Mare – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Ruta Tematică: Ruta Gastronomică

Numele Atracției Turistice: Crama Vînju-Mare

Locație: Str. Unirii nr. 2, Vânju Mare, jud. Mehedinţi, cod 225400

Descriere: În anul 2001 240 ha de plantaţii de viţă de vie din podgoria Plaiurile Drâncei, au fost achiziționate de acţionari români care au văzut această zonă viticolă ca “ïnima ţinuturilor vinurilor roşii din România şi nu numai”. Scopul a fost de a păstra această bogăţie naturală care face posibilă obţinerea de vinuri roşii de cea mai înaltă calitate.  Centrul de vinificație din Vînju Mare a fost achiziționat odată cu terenurile. Centrul a fost renovat și tehnologizat cu utilaje automatizate ce permit prelucrarea strugurilor, producerea si păstrarea vinurilor în condiţiile prevăzute de standardele internaţionale de calitate. În prezent activitatea se desfășoară pe trei direcţii: cultivarea strugurilor, producerea de vinurilor şi vânzarea lor. Vinurile produse aici se fac numai din strugurii atent cultivaţi şi selecţionaţi în cele 4 ferme proprii Oreviţa, Bucura, Nicolae Bălcescu şi Poroiniţa şi sunt comercializate atât prin reţeaua proprie de magazine cât şi prin intermediul unor importanţi distribuitori specializaţi şi retaileri. Dintre cele mai cunoscute soiuri de vinuri produse aici sunt: Cabernet Sauvignon, Merlot, Fetească Neagră, Tămâioasă Românească și Rose “Vinul Principelui”. Pentru a păstra şi a duce mai departe buna tradiţie a vinurilor deosebite obţinute atât din soiuri autohtone cât şi internaţionale Vie Vin Vînju Mare a derulat în perioada 2007-2013 un program de reconversie/ restructurare pentru replantarea a 225 ha. Soiurile de struguri aflate pe plantaţie au intrat în totalitate pe rod începând cu anul 2016 și sunt atât soiuri autohtone ca Feteasca Neagră, Feteasca Regală, Tămâioasa Românească, cât şi internaţionale ca Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Italian Riesling și Chardonnay.

Legendă/ Poveste/ Recomandări/ Impresii:

Povestea zonei viticole Vînju Mare:

Cultura viţei de vie pe acest teritoriu este dovedită din punct de vedere istoric datorită descoperirilor arheologice care atestă existenţa plantaţiilor de viţă de vie încă din anii 1000- 700 î.e.n. când aceste teritorii erau locuite de sciţi şi agatârşi. Pe vremea geto-dacilor cultura viţei de vie era atât de extinsă încât vinul produs constituia  unul din principalele produse de schimb cu popoarele vecine. Aceste aspecte sunt evidențiate și pe columna lui Traian precum şi pe medalia bătută de romani după cucerirea Daciei intitulată Dacia Felix care înfăţişa o femeie aşezată pe o stâncă căreia doi copii îi oferă spice de grâu şi struguri. Există legende care spun că lucrând la culesul viilor şi la prepararea vinului, degustând mai mult decât era îngăduit din bogăţia rodului, călugării ar fi exclamat “O rea viţă!” dând astfel numele localităţii OREVIŢA.  Podgoriile Oreviţa şi Golul Drâncei apar în Monografia Agricolă a judeţului Mehedinţi din anul 1868 care arată că din suprafaţa viticolă de 6700 ha existent în judeţul Mehedinţi, 1500ha erau numai la Oreviţa.  Soiurile existente atunci folosite pentru obţinerea vinurilor roşii erau Negru Vârtos şi Negru Moale şi Feteasca Albă, Tămâioasă, Berbecel, Băşicată pentru vinurile albe. Ion C. Giurescu afirma în anul 1937, despre vinurile roşii ale acestor ţinuturi că sunt atât de groase că le poţi duce în batistă.  Zona viticolă Vânju Mare Oreviţa constituie parte din regiunea viticolă Dealurile Munteniei şi Olteniei şi este situată în judeţul Mehedinţi între paralele 44 – 45, considerată paralela de aur a vinului. Zona Vânju Mare Oreviţa îmbuteliază anual cca. 600.000 litrii. Dintre cele mai cunoscute branduri de vin se numără Prinţul Vlad, Domeniile Vînju Mare, 5 Motive, Vinul casei BIB, iar soiurile de struguri cultivate sunt Sauvignon Blanc, Fetească Regală, Tămâioasă Românească, Chardonnay, Riesling Italian, Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Pinot Noir, Shyraz, Merlot.

De-a lungul timpului, calitatea deosebită a vinurilor obţinute în aceste podgorii a fost confirmată prin numeroasele distincţii începând cu Expoziţia Economică de la Bordeaux din 1898- Medalie de Aur, Diploma de Onoare  pentru vinuri roşii de Oreviţa şi Golul Drâncei.

Condiții:

Condiții de vizitare:

Program:

Luni-Vineri: 07:30-24:00

Sâmbătă: 08:00-20:00

Duminică: Închis.

Pentru vizitare, este necesară programarea cu minim 5 zile lucrătoare în avans.

– Degustare 4 vinuri îmbuteliate la sticlă și o gustare: grup de minim 10 pers: 25 lei/ persoană. Capacitatea sălii de degustare: maxim 25 persoane

Posibilitate organizare masă alcătuită din 2 feluri de mâncare cu produse tradiționale: 50 lei/ persoană (degustare+masă). În acest caz, vinurile consumate în timpul mesei se vor plăti separat.

Posibilitatea de cumpărare de vinuri de la sediu cramei

Posibilitate vizitare a cramei și a viei

Informații și contact:

Contact Crama: +4 0252  350 547

Mariana Girnita – Director Marketing

Tel: + 40 231 409 154, +40 745 505 371, mariana.girnita@vvm.ro

Stefan Anghelina – Director Vânzări

+40 749 778 523;  stefan.anghelina@vvm.ro

e-mail: office@vvm.ro

website: www.vvm.ro

Rută apropiată de alte rute tematice:

În zonă se mai pot vizita:
1. Monumentul Eroilor, în Vânju Mare
2. Lunca Vânjului
3. Pădurea Fulga
4. Parcul Național Zona Umedă a Dunării – Hinova-Salcia
5. Castrul Roman Hinova
6. Portul și Siturile Arheologice Gruia

Alte informații utile:

Cele mai apropiate unități de cazare, se află la aproximativ 35 km distanță, în localitatea Drobeta Turnu Severin:

Hotel Clipa: tel: +40352 401 723

Hotel Continental: tel: +40372 528 828

Hotel Traian: +40252 311 760

Evenimente:
– Festivalul Viei şi Vinului – în septembrie- octombrie, în Vânju Mare

Coordonate GPS: lat, long: 44.4194596, 22.8763223