Eșelnița este o localitate situată în partea vestică a județului Mehedinți pe DN 57. Localitatea este situată pe malul Dunării, la 7 km de Orșova, la confluența cu râul omonim.
Prima atestare documentară este datată la 25 februarie 1484, într-un act prin care Matei Corvin donează lui Iacob Garlisteanu o serie de moșii, printre care și cea de la Eșelnița.
Până în anul 1966 satul și comuna s-au numit Ieșelnița.
Localitatea Eşelniţa, relativ nouă ca aşezare a renăscut în urma strămutărilor din anii 1967-1970, vechea localitate fiind mutată din cauza construirii lacului de acumulare Porțile de Fier I. Eșelnița de azi este situată în depresiunea formată de valea râului Eșelnița, mărginită de dealuri,continuând spre sud până în golful format de confluența râului Eșelnița cu Dunărea și ajungând spre vest până în Cazanele Mici – zona Mraconia.
Eșelnița este o destinație turistică foarte apreciată, în principal datorită poziției geografice a comunei, la poarta de intrare în mirifica zonă a “Clisurii Dunării” în care se îmbină atât de armonios toate formele de relief, imensitatea luciului de apă marginită de dealurile joase, îngustimea Dunării în zona Cazanelor Dunării străjuite de masivele muntoase, golfurile cu ape și peste toate, calitatea aerului și a mediului în bună măsură datorate bazinelor hidrografice și mai ales nemarginitelor păduri.
Principalele activități ale populației sunt agricultura, creșterea animalelor, pescuitul, toate în exploatații particulare.
Evenimentele desfășurate în Eșelnița, cunoscute în toată zona de sud-vest a țării prin amploarea și frumusetea manifestărilor care au loc în acele zile de sărbătoare sunt cele prilejuite de desfășurarea nedeilor de Sf.Ilie în 20-21 iulie și de Sf.Maria în 15-16 august.