Steroid Al
Cheile Băluței – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Cheile Băluței sunt singurele chei de dimensiuni și importanță mai mare de pe teritoriul comunei Ponoarele, cu o lungime de circa 1 km. Se află în apropierea satului Băluța, fiind mărginite de Cornetul Băluței și cel al Râienilor, cu altitudini ale pereților calcaroși cuprinse între 300-400m. Prin Cheile Băluței se realizează legătura cu stațiunea balneară Bala, urmând un frumos traseu împădurit favorabil practicării cicloturismului. Peisaje foarte frumoase se deschid spre Munții Mehedinți și chiar spre Godeanu, dacă cerul este limpede.

În anul 1967 aici s-au filmat secvențe pentru filmul românesc Dacii.

Accesul se face din Baia de Aramă, pe DJ 670 spre vest, pe lânga Mânăstirea Sfinṭii Voievozi, spre localitatea Ponoare, după depăṣirea ei, continuându-se pe DC 57 (spre sud-vest) cca. 2.5 km. până ȋn satul Băluṭa. Continuând pe DC 57, imediat după ieṣirea din sat se intră ȋn chei.

Aspectul cheilor este acela de “canion”, materialul de bază fiind calcarul. Este o zonă de carst ȋn care pot fi ȋntâlnite numeroase grote, alături de Peștera Băluṭa.
Vegetaṭia zonei este tipică zonei submediteraneene.

Un punct de atracție în zona îl reprezintă Peștera Băluṭa. Accesul se realizează pe partea dreaptă a drumului, din chei, chiar pe la baza stâncii. Este o peṣteră nevizitată, dar de o frumuseṭe copleṣitoare, situată ȋntr-o zonă plină de sălbăticie. Are lungimea de 248 m. ṣi a fost cartografiată pentru prima dată de către speologul Cristian Goran. Este ȋmpărṭită ȋn două nivele: nivelul inferior, inundabil, ṣi cel superior de tip fosil.