
Este o statuie înaltă de 40 m, aflată pe malul stâncos al Dunării, între localitățile Eșelnița și Dubova, Judetul Mehedinți. Locul realizării sculpturii este în zona cataractelor de la Cazanele Mici (golful Mraconia), pe malul stâng al Dunării, acolo unde adâncimea fluviului este cea mai mare: 120 de metri.
Statuia îl reprezintă pe Decebal, ultimul rege al Daciei și este sculptată într-o stâncă. Decebal (87-106) ocupa tronul Daciei într-un moment în care tendințele expansioniste ale Imperiului Roman, care-și stabilise durabil frontiera pe linia Dunării, se accentuau rapid.
Este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa: are cu doar șase metri mai puțin decât Statuia Libertății, dar cu opt mai mult decât monumentul lui Hristos din Rio de Janeiro, și cu aproximativ 10 metri mai mult decât înălțimea legendarului Colos din Rhodos. Omul de afaceri și istoricul protocronist Iosif Constantin Drăgan a fost cel care promovat și finanțat ideea acestei lucrări efectuate în perioada 1994 – 2004.
Figura lui Decebal sculptată în stâncă, este așezată la vărsarea râului Mraconia în Dunăre și se poate vedea de pe DN 57, care leagă Eșelnița de Dubova și de asemenea, poate fi văzută de pe Dunăre.