Steroid Al
Rezervația Naturală Ponoarele – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Rezervația naturală are o suprafață de 100 ha, ea desemnând o zonă pitorească întinsă în vecinătatea localității Ponoare, situată în partea nordică a județului Mehedinți. Unicitatea acestei zone constă în faptul că atracțiile naturale de aici sunt considerate monumente ale naturii unice chiar pe plan european, oferind peisaje naturale încântătoare, cu un potențial turistic foarte ridicat.

Aici găsim o serie de formațiuni carstice cu valoare de unicat în țară. Cel mai cunoscut punct de atracție din întreaga rezervație este Complexul Carstic de la Ponoarele, ce desemnează o zonă colinară în care se găsesc numeroase formațiuni geologice, dintre care, cel mai impresionant este Podul lui Dumnezeu, cunoscut și sub denumirea de Podul Uriașilor. Acesta este singurul pod natural din țară, ce s-a format prin prăbușirea tavanului unei peșteri. În imediata sa apropiere, într-una dintre dolinele ce înconjoară podul, se găsește și Peștera Ponoarele, o altă atracție naturală reprezentativă pentru relieful carstic din această zonă, ale cărei galerii se desfășoară pe o lungime ce depășește cu puțin 600 metri. Din complexul carstic fac parte și câmpurile de lapiezuri sau încrețiturile calcaroase, pentru cei neavizați, ce se întind pe dealurile din împrejurimi, unice și ele în întregul continent european.

Tot în această rezervație se încadrează și lacurile Zătonul Mare și Zătonul Mic, lacuri carstice temporare, în care se strâng cantități mai mari de apă în sezonul primăverii, după topirea zăpezilor și precipitațiile ridicate. Pe lângă aceste inedite atracții naturale carstice, Rezervația Naturală Ponoarele înglobează și pădurile dese ce acoperă dealurile domoale de aici și pajiștile verzi întinse pe întreg podișul.

În această zonă înzestrată de natură cu multe atracții se găsește și singura pădure de liliac sălbatic de pe plaiurile mioritice, întinsă pe o suprafață de 20 de hectare, la o distanță de aproximativ 4 km de Baia de Aramă și declarată rezervație botanică. Această încântătoare pădure se transformă într-un adevarat magnet pentru turiști pe la începutul lunii mai, atunci când florile înmiresmate de liliac, colorate și alb și diferite nuanțe de violet schimbă cu totul înfățișarea acestei zone, conferindu-i un aspect fermecător. Tot în această perioadă se celebrează în fiecare an, începand cu 1965, Sărbătoarea Liliacului, dedicată primăverii.