Steroid Al
Peștera Zlot – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Traseul Peșterile Zlot traseul începe de lângă orașul Bor și se termină în arealul peșterilor Zlot.

Durata traseului este: 2-5 ore

În zona satului Zlot sunt 130 de peșteri care au fost explorate și care se ăntind pe o suprafață de 7.842 m. Cele mai faimoase peștei sunt: Lazareva, Vodena, Mandina și Hajdučica și deasemenea grota Stojkova Ledenica. Toate aceste peșteri sunt cunoscute ca Peșterile Zlot.

Cea mai cunoscută peșteră este Peștera Lazar situată la 21 de km depărtare Bor. Intrarea în peșteră se face de pe malul stâng al râului “Lazareva reka” la o altitudine de 291 m. Prima atestare arheologică despre peșteră a fost descoperită și prezentată de Felix Hofman în 1882 și de Jovan Cvijić șapte ani mai târziu. Lungimea totală a canalelor explorate este de 1721 m. Stalactitele și stalagmitele, pilonii peșterii, draperiile și bălțile de calcit de diferite forme și dimensiuni crează în interiorul peșterii un ambient frumos și romantic. În vecinătatea peșterii este un motel cu zece camere, cu o bucătărie specifică zonei care are printre preparate și păstrăvul care este crescut în crescătorie.

La o distanță de un kilometru și jumătate de peșteră este un alt obiectiv speologic,Vernjikica, declarat a fi cel mai mare din Serbia. Această peșteră este conectată la peștera Lazareva pritr-o potecă de nisip care acoperă distanța altitudinală de 164. Peștera este bogată în stalagmite și stalactite cu forme și culori neobișnuite. În peșteră sunt piloni înalți de 20 de metri în timp ce înălțimea uneia din cele 11 camere este de peste 51 de metri. Există un serviciu specializat de ghizi care oferă servicii pentru un turist sau un grup de turiști care vor să viziteze peștera și să le ofere informații cu privire la crearea peșterilor, caracteristici și forme ale camerelor.

Peștera Lazar este deschisă publicului din luna mai până în octombrie în intervalul orar 09.00 până la 16.00.

Accesibilitate: drum care face legătura între Bor și Peștera Lazar, aproximativ 20 km. Se poate ajunge cu autobuzul, mijloc de transport individual de la Bor până la peșterile Zloz.

Tipul traseului – drum,pistă de biciliști, asfalt.

Tipul de dificultate-ușor.

Se poate vizita din luna mai până în octombrie.