Steroid Al
Parcul Național Djerdap (Porțile de Fier) – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Djerdap (sau Porțile de Fier), a fost pentru mii de ani o provocare pentru călători, negustori și războinici. Sunt porțile de legătură culturală și economică între țările din regiunea Dunării de jos și de mijloc. Suprafața totală a parcului este de 63.608 hectare iar suprafața de arie protejată este de 93.968 hectare.

Djerdap-ul a fost dintotdeauna un loc strategic natural atât pe timp de pace cât și pe timp de război. Pe suprafața lui sunt o serie de monumente istorice. Aici, există și un parc național: cel mai frumos parc național, cu cea mai veche istorie geologică din Europa, cea mai lungă vale din Europa, cel mai vechi defileu din Europa unde Dunărea este mai îngustă și adâncă, cel mai mare muzeu arheologic natural din Europa, cea mai veche civilizație neolitică, zona cu cele mai multe monumente istorice din era romană.

Parcul are o zonă împădurită (peste 64%), o bogată și diversificată floră, faună și forme geomorfice, bogății culturale și istorice din cele mai vechi timpuri. Aproximativ 9% (5.500 hectare) din suprafața parcului se întinde de-a lungul Dunării. Valea Dunării este formată din 3 văi și canioane: Golubačka, Gospodjin Vir și trei bazine: Liupkovska, Doniomilanovacica și Orșavsca.