Steroid Al
Comuna Vrata – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Ruta Tematică: Patrimoniul Cultural

Numele Atracției Turistice: Comuna Vrata

Locație: în partea sudică a judeţului Mehedinți, la o distanță de 65 km de Drobeta Turnu Severin, la aproximativ 32 km de Vânju Mare şi 45 km de Calafat. În comuna Vrata se poate ajunge mergând pe DN56A, ce leagă Drobeta Turnu Severin de Cujmir și apoi pe DC100, până în comuna Vrata.

Descriere: Comuna Vrata este o așezare foarte veche din județul Mehedinți, unde de-a lungul timpului au fost descoperite numeroase mărturii ale perioadei antice. Astfel aici găsim un sit arheologic complex cu locuiri din neolitic până în epoca feudală, aflat la marginea Dunării, în dreptul satului sau o necropolă feudală de sec. XV, distrusă parţial de unele lucrări mecanizate executate în zonă,  aflată în zona grădinii fostului C.A.P. pe panta care face trecerea de la terasa înaltă la lunca Dunării. Nu a fost salvat decât parţial, un mormânt în care s-au găsit: un inel de argint, o cataramă de curea şi mai multe piese rotunde lucrate din bronz sau argint, care fuseseră prinse într-o ţesătură cu care s-a acoperit faţa defunctului. Vrata nu este doar un loc care se adresează doar turiștilor pasionați de arheologie și istorie, ci și amatorilor de pescuit sportiv. Aici te poți relaxa la o partidă de pescuit pe Dunăre.

Descriere: Legendă / Poveste / Impresii / Recomandări În zona Vrata s-au descoperit mărturii ale locuirii acestor locuri din perioada Neoliticului până în Epoca Feudală. Populația din comuna Vrata a început să se difersifice în anul 1905, când în sat s-au stabilit 3 greci care aveau drept ocupație, băcănia și câțiva țigani care lucrau pe moșia Vrata-Gârla-Mică. În anul 1945, în comună se stabilesc și câțiva rudari care pe vremea aceea locuiau în bordeie, pe malul Dunării, la marginea comunei și care se ocupau cu prelucrarea lemnului, confecționând albii, fuse sau linguri. Astăzi, localnicii din zonă se ocupă în special cu creşterea animalelor şi păsărilor, cultivarea cerealelor și legumicultură, dar și cu agroturismul.

Informații și Contact:

Primăria Vrata: tel: +40252-393435

Rută apropiată de alte rute tematice:

În zonă se mai pot vizita:

  • Comuna Gărla Mare
  • Comuna Gruia
  • Situri arheologice specifice Epocii Bronzului Mijlociu, descoperite la Ostrovu-Mare-Tigănași
  • Situl Dunărea la Gârla Mare-Maglavit
  • Aria de protecție specială avifaunistică Blahnița.

Alte informații utile:

Sărbători:

  • Nedeia – de Rusalii

Coordonate GPS:  lat, long:  44.18914789999999, 22.849608200000034, elevație: 56 m