Steroid Al
Muzeul Krajina – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Ruta tematică: Patrimoniu cultural

Numele atracției turistice: Muzeul Krajina

Locație: Negotin, Municipalitatea Negotin, Districtul Bor , estul Serbiei, Republica Serbia.

Muzeul este situat în centrul orașului. Adresă: Vere Radosavljevic Nr. 1

Descriere: Muzeul de Krajina a fost fondat în 1934. Ideea de fondare a muzeului a apărut în timpul sărbătoririi centenarului eliberării regiunii Timok de sub turci. Cu această ocazie, pe 21 septembrie 1933, a fost organizată o expoziție numită “Antichități din Krajina”, în urma căreia entuziaștii și iubitorii de antichități au venit cu ideea de a deschide muzeul în Negotin – ideea s-a conturat un an mai târziu. Ducele districtului Morava din Nis, cunoscutul scriitor Jeremija Zivanovic (1874-1940), prin actul II nr. 3322 din 16 februarie 1934, a confirmat Regulamentul Asociației Muzeelor din Negotin și implicit fondarea muzeului numit Muzeul orășenesc Haiduk Veljko din Negotin – Krajina. Timp de opt decenii de existență, Muzeul și-a schimbat în mod repetat numele și acum este cunoscut sub numele de Muzeul Krajina. Activitatea principală este de colectare, conservare, protejare și prezentare a bunurilor culturale mobile prin activitățile departamentelor sale: secțiile de arheologie, etnologie, istorie, educație și de documentare, servicii de ghidare turistică și o bibliotecă. Fondul muzeului a crescut treptat, iar astăzi are peste 15.000 de artefacte. Muzeul Krajina este un muzeu de tip complex, alcătuit din clădirea centrală cu decor arheologic, etnologic, istoric și artistic, locul nașterii lui Stevan Stojanovic Mokranjac și Muzeul Haiduk Veljko. În plus față de aceste facilități din oraș, Muzeul Krajina se ocupă și de casa memorială Momcilo Rankovic din Rajac și de situl arheologic Vrelo-Sarkamen. Clădirea care găzduiește muzeul a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Expoziția permanentă urmărește evoluția istorică a zonei Negotin, Krajina din epoca antică până în secolul al XX-lea și este prezentată prin exponate din colecții arheologice, etnologice, istorice și de artă.

Condiții: La muzeu se poate ajunge pe jos, cu bicicleta, cu mașina sau cu autobuzul.

Informații și contact:

Ore de vizită:

– De luni până vineri de la 08 la 15 și cu programare prealabilă.

– În timpul sezonului de excursii, din aprilie până în iunie și din septembrie până în octombrie, Muzeul este deschis în zilele săptămânii de la 08 la 18, iar sâmbăta și duminica de la 10 la 16.

Prețul biletului:

Prețul biletului pentru vizitarea Muzeului Krajina este de 200,00 din.

Dacă vizitatorii, în afară de vizitarea Muzeului Krajina, doresc să viziteze și Casa memorială Stevan Mokranjac și Muzeul Haiduk Veljko, prețul este de 300,00 din.

Prețul este același pentru vizitele individuale și de grup.

Contact:

Muzeul Krajina

Adresă: Vere Radosavljevic 1, 19300 Negotin, Serbia.

Tel: +381 19 545 072; +381 19 543341

Web:  www.muzejkrajine.org.rs

E-mail: muzejnegotin@gmail.com

Rută apropiată de alte rute tematice: În apropierea clădirii centrale a Muzeului Krajina se află: Casa memorială Stevan Mokranjac, Muzeul Haiduk Veljko, vechea biserică “Nașterea Sfintei Fecioare”, biserica “Sfânta Treime”, Moara de pudră (singura rămășiță a cetății Baba Finka). La 25 km de Negotin se află situl arheologic Vrelo-Sarkamen, iar Manastirea Bukovo este în imediata apropiere a orașului. La 40 km de Negotin se află Manastirea Vratna și la aproximativ 20 km de oraș se află cramele Rajac și Rogljevo.

Alte informații utile: Zona Negotin este legată de o gamă largă de rețele de transport cu Dunărea și Coridorul 10, precum și cu drumurile internaționale de trecere a frontierei cu România și Bulgaria. Prin drumul principal Djerdap, această zonă este legată de drumurile regionale: Negotin-Donji Milanovac și Negotin-Kladovo. Rețeaua și calitatea drumurilor locale de pe teritoriul municipiului Negotin se află la un nivel satisfăcător. Se poate ajunge la Negotin din Belgrad prin intermediul drumului internațional E 75 via Paracin (300 km), prin Smederevo, Pozarevac și Majdanpek (290 km) sau pe Dunăre prin Donji Milanovac (250 km). Distanța de la Nis este de 150 km, de la Zajecar-57km. Cel mai apropiat oraș este Vidin din Bulgaria-55 km și de la cel mai apropiat oraș din România este Turnu Severin-80 km.

Coordonate GPS: lat, long: 44.224748, 22.531370