Steroid Al
Mănăstirea Topolnița – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Ruta Tematică: Patrimoniul Cultural

Numele Atracției Turistice: Mănăstirea Topolnița

Locație: în județul Mehedinți, România, pe valea râului Topolnița, între satele Schitul de Jos și Schitul de Sus, în comuna Izvoru Bârzii, județul Mehedinți, la 20 km de Drobeta Turnu Severin.

Descriere: Mănăstirea Topolnița este o veche mănăstire ortodoxă, însuflețită de o obște monahală de călugări. Biserica mănăstirii este o biserică veche închinată Sfântului Ioan Botezătorul, hram prăznuit în ziua de 29 august. Ea este construită în stil bizantin, în formă de cruce greacă, zidită din piatră și caramidă.

Legendă / Poveste / Impresii / Recomandări: Legenda spune că Sfântul Nicodim de la Tismana, plecând de la Mănăstirea Vodița spre a căuta un loc pentru ridicarea unei mănăstiri închinate Maicii Domnului, s-a oprit pe valea râului Topolnița și a început să construiască. Construcția actualei biserici datează din anul 1646, când, în data de 12 februarie, voievodul Matei Basarab, a donat ctitoria aflată într-o stare precară, căpitanului Lupu Buliga, pentru merite deosebite. Noul ctitor va schimba hramul mănăstirii, din Sfântul Arhanghel Mihail, pus de Nicodim, în Sfantul Ioan Botezătorul. După 1864, din cauza secularizării averilor mănăstirești, Schitul Topolnița a fost părăsit, iar chiliile construite în anul 1640 au fost distruse. În anul 1930, Episcopia Râmnicului și Noului Severin reînființează viața monahală în vechiul schit. Între zidurile Schitului Topolnița, și-au găsit refugiu, Ghiță Cuțui Olteanul și Simion Mehedințeanu, căpitan din oastea de panduri a lui Tudor Vladimirescu.

Informații și Contact:

Contact Mănăstire: tel: +4 0252-342 565, website: www.manastireatopolnita.ro

Mănăstirea se află în administrarea Episcopiei Severinului și a Strehaiei: tel: +4 0252 333 048, +4 0252 333 039, e-mail: secretariat@episcopiaseverinului.ro website: www.episcopiaseverinului.ro

Rută apropiată de alte rute tematice:
În zonă se mai pot vizita:
– Peștera Topolnița
– Cheile Topolniței
– Lacul fără Fund, comuna Malovăț
– Locul fosilifer, comuna Malovăț
– Drobeta Turnu Severin

Coordonate GPS: lat, long: 44.7598437, 22.608213699999965, elevatie: 179 m