
Ruta Tematică: Patrimoniul Cultural
Numele Atracției Turistice: Mănăstirea Cerneți
Locație: în satul Cerneți, comuna Șimian, județul Mehedinți, România, aflat la o distanța de 5 km față de Drobeta Turnu Severin. În satul Cerneți se poate ajunge de pe DJ607A.
Legendă/ Poveste/ Impresii/ Recomandări: Mănăstirea Cerneți poartă hramul „Sfânta Treime” și figurează pe lista monumentelor istorice din județul Mehedinți. În anul 1662, voievodul Grigore Ghica pune piatra de temelie a bisericii mănăstirii Cerneți. Biserica este fortificată, fiind alcătuită din ziduri groase și ferestre de tragere înguste, care permiteau apărarea din interior. Este o construcţie masivă, cu două turle din care cea de pe pronaos are şi rol de clopotniţă. Astăzi, din ansamblul fostei mănăstiri, se mai pot observa doar urme din ruinele chiliilor și zidul de incintă. Mănăstirea Cerneți a fost cunoscută ca așezământ episcopal și ulterior ca așezare monahală de călugări. În anul 1970, mănăstirea întră în patrimoniul Muzeului Porțile de Fier. Astăzi, lăcașul de cult este un așezământ de maici, aflat în administrarea Episcopiei Severinului și a Strehaiei. Arhitectura exterioară se compune din arcuri simple, în semicerc, ce stau pe un brâu orizontal. Pictura nu mai este cea originală, deoarece în sec. al XIX –lea biserica suferă două refaceri. În 1827 este refăcută toată pictura sub îndrumarea lui Ştefan Jianu, iar în 1866 se reface catapeteasma. Tabloul votiv înfăţişează toată familia domnitorului Ghica.
Informații și Contact:
Mănăstirea se află în administrarea Episcopiei Severinului și a Strehaiei:
tel: +4 0252 333 048, +4 0252 333 039
e-mail: secretariat@episcopiaseverinului.ro
website: www.episcopiaseverinului.ro
Rută apropiată de alte rute tematice:
În zonă se mai pot vizita:
1. Cula lui Tudor Vladimirescu
2. Cula lui Nistor
3. Biserica Sfântul Ioan Botezătorul, din Cerneți, ridicată la 1820
4. Insula Șimian
5. Biserica “Sf. Nicolae și Sf. Spiridon”, din Cerneți, o biserică al cărei plan prezintă o particularitate unică prin faptul că pronausul şi naosul sunt ieşite în lateral şi se sprijină pe resalituri mici.
6. Situl Paleontologic Dedovița
Alte informații utile:
Evenimente în Cerneți:
– Sărbătoarea “Pe drumul lui Tudor Vladimirescu- la începutil lunii iunie, în Cerneți – eveniment dedicat memoriei revoluţionarului de la 1821, Tudor Vladimirescu.
Coordonate GPS: lat, long: 44.63844, 22.70884, elevatie: 57 m