Steroid Al
Înființarea Asociației Româno-Sârbă de Speologie – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Se caută soluții comune pentru promovarea turismului speologic atât pe malul românsc, cât și pe cel sârbesc al Dunării. În cadrul proiectului „7 Minuni din Mehedinti și Borski „, cod proiect RORS-37, inițiat de Asociația Pro Mehedinți, în parteneriat cu Organizația Turistică a Municipiului Negotin și Bios Fond din Serbia, va fi înființată o Asociație Româno-Sârbă de Speologie. Scopul noii Asociații formate va fi promovarea potențialului speologic de pe cele două maluri ale Dunării. Toate detaliile au fost stabilite în cadrul unei Conferințe care a avut loc în perioada 17-19 iunie 2018, la Eșelnița, la care au participat 50 de persoane, 20 din România și 30 din Serbia.

În cadrul Conferinței a avut loc o sesiune de instruire în domeniul speologiei, unul dintre lectori fiind cel mai bun speolog, Cristi Lascu – fost editor al revistei National Geographic – România și unul dintre pionierii speologiei din România.

În plus față de experiența “know-how”, participanții vor primi sprijin logistic permanent pentru înființarea Asociației Speleologice Româno-Sârbe, o structură care va urmări realizarea, într-un mod strategic, a unui plan de activitate pentru dezvoltarea și transformarea acestei resurse, într-un serviciu pentru sectorul turistic și în același timp, protejarea mediului înconjurător.

A fost de asemenea organizată o vizită la peșterile Ponicova și Veterani. Această Conferință a fost prima din cadrul proiectului; alte patru evenimente de acest urmând a fi organizate în următoarele luni: Conferința de Off-Road și Enduro, Conferința Pasionaților de Drumeții, Conferința Nautică și Conferința de Pescuit și Vânătoare.

Proiectul „7 Minuni din Mehedinti și Borski” este finanțat prin Programul Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia, finanțat de Uniunea Europeană prin Instrumentul de Asistență pentru Preaderare (IPA II) și cofinanțat de statele partenere în Program.