Steroid Al
Peștera Gradasnica – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Ruta tematică: Peșteri

Numele atracției: Pestera Gradasnica

Descriere: Pestera Gradašnica este situată la o altitudine de 380 m și este un monument al naturii cu un bazin hidrografic care poartă același nume. Există diferite tipuri de păsări și lilieci în intrarea în peșteră. Lungimea peșterii este de 520 m și prin ea curge debitul de apă al râului.

Legendă/ Poveste/ Impresii/ Recomandări: Peștera este situată la poalele muntelui Miroč, care de secole a fost punctul de plecare al diferitelor armate din perioada romană până la cel de-al doilea război mondial. Un vechi drum roman construit în secolul I trece pe la peșteră, astfel încât întreaga zonă este interesantă pentru vânătorii de comori. Se presupune că peștera și râul care a provenit din aceasta au fost numite după cetatea Gradac care se găsea de la gura râului Poreč până la Dunăre.

Condiții: Pestera poate fi accesată prin drumeții sau cu bicicleta. De la drumul principal spre satul Miroč se face un drum pietonal marcat care duce la pesteră.

Informații: Peștera se află în Parcul Național Đerdap (Poarțile de Fier), pe Muntele Miroč și se poate ajunge la ea urmând traseul marcat pentru drumeții. Un tur prin peșteră este posibil doar cu escortă din partea rangerilor din Parcul Național Djerdap.

Rută apropiată de alte rute tematice: Aproape de peștera Gradašnica, există mai multe peșteri explorate și neexplorate pe care turiștii le pot vizita, precum și satul Miroč, de pe muntele Miroč. De asemenea, Muntele Miroč este foarte cunoscut pentru natura bogată și pentru partidele de vânătoare care se pot desfășura acolo.

Alte informații utile: În imediata vecinătate se află satul Miroč, la care se poate ajunge ușor și în unele restaurante se pot servi specialități locale, dintre care cele mai renumite sunt mielul de Miroc, carnea de vânat sau  brânza fiartă. Iar la 15 kilometri se află Donji Milanovac, unde puteți să gasiti cazare și restaurante în care se pot degusta specialități locale.

Coordonatele GPS: 44,481616, 22,241447