Steroid Al
Cetatea Tricule – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Ruinele cetății medievale de la Tricule își au fundația azi în apele Dunării, acest bătrân fluviu ce poartă pe umerii săi istoria de peste 2000 de ani ai Europei.

Încă din secolul al XV-lea, în localitatea Svinița există o fortificație cu ziduri de piatră așezată pe o culme. Ea a fost părăsită datorită lipsei de apă. După distrugerea cetății Svinița (apărată de cavalerii teutoni), cu materialul din ea s-a construit Cetatea Tricule (sec. al XVI-lea).

În a doua jumătate a secolului al XVI-lea, Petru Petrovici, ban peste cetățile Lugoj, Caransebeș și Mehadia, cât și peste cele de pe Valea Dunării, construiește la Svinița o fortificație formată din 3 turnuri-culă.

Aceasta se compunea din trei turnuri legate între ele printr-un gard de palisade – o incintă sub formă de triunghi. Se pare că turnurile dispuneau de două etaje, cel de sus servind ca loc de observație. Fortificația a jucat un rol important în luptele pentru stăpânirea acestei zone. Cetatea avea sarcina de a opri incursiunile turcilor.

A fost stăpânită pe rând de austrieci, de turci și de haiduci. Astăzi, unul dintre turnuri este acoperit de apele lacului de acumulare.