Steroid Al
Biserica Grecescu – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Biserica Grecescu este localizată în vestul orașului Drobeta Turnu Severin, în vecinătatea Spitalului Grecescu.
Denumită după numele ctitorilor săi, biserica poartă hramul Sf. loan Botezătorul.
Este ctitorie din 1868 a familiei de boieri Ioan și Ioana Grecescu, care au ridicat și spitalul din apropiere, cunoscut sub același nume. La realizarea proiectului, Carol I a angajat arhitectul Capitalei, Enderle, urmând ca biserica să se ridice după stilul celei domnești de la Curtea de Argeș.

Biserica nu are sfinte moaște și din anul 1885 și până la începerea noii catedrale a orașului a avut statut de catedrală a orașului.
Biserica este în formă de cruce, după modelul mănăstirii Curtea de Argeș, dar mărit. La intrare se află un vestibul urmat de naos, pronaos și altar despărțite de arce.

De asemenea biserica are două turle deschise și două turle în spirală din beton.
De-a lungul timpului, biserica a cunoscut lucrări de reparații și consolidare. În anul 1917 trupele germane de ocupație au luat tabla de aramă, iar în anul 1944 acoperișul și învelitoarea au suferit stricăciuni de la bombardamentul aviației anglo-americane, de fiecare dată făcându-se reparațiile cuvenite. Acoperișul ce se păstrează și astăzi datează din 1920.

După cutremurul din 1977 au mai fost efectuate lucrări de reparații – consolidare.
Valoarea și frumusețea acestui locaș religios sunt date și de pictura interioară (stil neoclasic), creație a lui Gheorghe Tătărescu, în anul 1872.
Biserica a fost sfințită în 1875, iar în 1885 a devenit catedrala ortodoxă a orașului Drobeta Tr. Severin.