Peștera Gradasnica – Asociaţia Pro-Mehedinţi

Pestera Gradasnica

Traseul tematic: traseul peșterilor

Numele atracției: Pestera Gradasnica

Descriere: Pestera Gradašnica este situată la o altitudine de 380 m și este un monument al naturii cu un bazin hidrografic cu același nume. Există diferite tipuri de păsări și lilieci în intrarea în peșteră. Lungimea peșterii este de 520 m și prin ea curge debitul de apă al râului.

Legendă: Peștera este situată la poalele muntelui Miroč, care de secole a fost punctul de plecare al diferitelor armate de la perioada romană până la cel de-al doilea război mondial. Un vechi drum roman construit în secolul I trece de peșteră, astfel încât întreaga zonă este interesantă pentru vânătorii de comori. Se presupune că peștera și râul care au provenit din aceasta au fost numite după cetatea Gradac care se găsea la gura râului Poreč până la Dunăre.

Condiții: Pestera poate fi accesată prin drumeții sau biciclete. De la drumul principal spre satul Miroč se face un drum pietonal marcat care duce la pestera.

Informații: Peștera se află în Parcul Național Đerdap (Poarta fierului) de pe Muntele Miroč și se poate ajunge de-a lungul traseului marcat de drumeții. Un tur de peșteră este posibil cu escorta de rangers din Parcul Național Djerdap. Traseul în apropierea altor rute turistice tematice: Aproape de peșteră Gradašnica, există mai multe peșteri explorate și neexplorate pe care turiștii le pot vizita și satul Miroč pe muntele Miroč. De asemenea, Muntele Miroč este foarte cunoscut pentru natura bogată și pentru vânătoare.

Alte informații utile

În imediata vecinătate se află satul Miroč, la care se poate ajunge ușor și în unele restaurante se încearcă unele specialități locale, dintre care cel mai renumit este mielul Miroc sau carnea jocului sau brânză fiartă. Iar la 15 kilometri se află Donji Milanovac, unde puteți să gasiti cazare și în restaurante să încercați câteva specialități locale.

Coordonatele GPS

44,481616, 22,241447