Crame
Entries
5
5 items
# Id NUMELE OBIECTIVULUI Ruta Tematică: Numele Atracției Turistice: Strada Oras Judet Tara Descriere Legendă / Poveste / Impresii / Recomandări Condiții: - Organizație/telefon/e-mail/website - rezervare/preț - sezon / timp de lucru - link-uri: website/facebook, instagram, ghid… Rută apropiată de alte rute tematice Alte informații utile Locatia pe harta. Imagini.
1 54
Crama Corcova
Ruta Gastonomică
Crama Corcova
Str. Principală, Nr. 293, Sat Corcova, Jud. Mehedinți. 
Este localizată în partea de sud-vest a țării, pe teritoriul Județului Mehedinți. Podgoria Corcova este nouă pentru publicul din ziua de astăzi. Ea reia însă tradiția producerii vinului de calitate, inițiată sute de ani în urmă. Vinurile Corcova Roy & Dâmboviceanu, cele mai cunoscute din zonă, sunt deosebite pentru că au acel "gout du terroir", și pentru că aici se întrunesc toate elementele de bază, necesare producerii unui vin de calitate superioară, și anume: veri calde și secetoase, ierni blânde, cu precipitații accentuate, solul cu o structură litologică variată și o mineralitate bogată, specifică Piemontului Motrului, care aparține unității piemontane, Piemontul Getic, vița de vie nobilă și nu în ultimul rând, munca atentă și responsabilă a echipei. Începând cu anul 2005, 55 de hectare de teren au fost replantate cu vițe din soiuri existente de pe timpul moșiei Bibeștilor, și anume: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Muscat Ottonel, Chardonnay, Sauvignon Blanc și nu în ultimul rând, Fetească Neagră. În plus, cramele construite inițial de prințul Antoine Bibescu au fost refăcute complet în perioada 2008 - 2009, păstrându-se arhitectura inițială. Ele au fost dotate cu utilaje de vinificație. Vinul de Corcova poartă amprenta originală a locului și se caracterizează prin distincție, pasiune și o întreagă istorie în spatele său. Via a fost plantată de la nord la sud pentru a obține o expunere cât mai lungă la lumina și căldura soarelui. Astfel strugurii ajung la maturitate într-un mod echilibrat și controlat. Astfel se îmbuteliază anual cca. 300.000 litrii de vin, iar cifra de afaceri poate ajunge și la 4,5 milioane de lei. Cele mai cunoscute branduri de vin produse aici sunt Jirov, Corcova și Cuvee Boheme.
Corcova a fost pe vremuri, moșia familiei Bibescu și a cunoscut perioada de glorie la sfârșitul secolului al XIX-lea și în prima jumătate a sec. al XX-lea. În vremea aceea, de podgorie s-a ocupat un tânăr agronom de origine franceză, pe nume Aristoteles Sauget, care a fost angajat de către Prințul Anton Bibescu. Acesta, urmat de fiii săi, nu numai că s-a ocupat de podgorie, făcând din ea un tărâm de vis, dar a inventat și Corcovinul și Corcovelul, cupaje uluitoare având la bază cabernetul, care nu au mai putut fi reproduse de nici o tehnologie din perioada comunistă. Corcova a fost și locul preferat de vacanță a lui Anton și a Marthei Bibescu, care veneau des aici să-și petreacă timpul împreună cu prietenii lor. Astfel stau mărturie unele însemnări ca de exemplu cea a lui Marcel Proust, care scria: "Nume dragi, ca acela de Corcova, îmi erau atât de familiare și de apropiate ca Senlis și de o mie de ori mai dragi decât Bonnelles și tremuram într-una să nu le văd în vreun comunicat și mă învinuiam că nu cunosc îndeajuns și altele pe care trebuie că voi le îndrăgiți și care sunt poate cunoscute prin amintiri de-ale tale, de-ale lui Emanuel, de-ale prințesei Bibescu. Cât de mult îmi sunteți în inimă în clipele acestea!".
Crama poate fi vizitată cu programare în prealabil. Interval orar: luni-vineri: 08:00-17:00 (13:00-14:00-pauză)Nu se percepe taxă de vizitare.Taxe degustare: 5 vinuri: 50 lei / 8 vinuri:80 lei
Viticola Corcova SRL Adresă: Corcova, 227125, jud. Mehedinți Tel/ Fax: +40252/383.541 (Șerban Dâmboviceanu) E-mail: office@corcova.ro Website: www.corcova.ro 
În zonă se mai poate vizita:-	 Conacul Anton Bibescu -	 Biserica Sf. Voievozi, sat Corcova-	 Valea Coșuștei, aflată la o distanță de 13 km de Corcova. 
Oferte turistice:- Corcova Trail Race- competiție de alergare prin vie- 3-5August 2018-organizată de Podgoria Corcova Roy&Damboviceanu împreună cu Asociația SportContact: website: http://corcova.trailrace.ro; e-mail: contact@sportlaoricevarsta.ro Cazare:Singura unitate de cazare din zonă este Pensiunea Gabriel: tel:+40752 835 174
Show on Map
2 55
Crama Oprișor
Ruta Gastronomică
Crama Oprișor
DJ 563, 227335, România, Loc. Oprișor, Jud. Mehedinți, 227335
Podgoria îmbuteliază anual cca. 800.000 litrii, plus cca. 700.000 litri vin vândut în vrac către clienții Europeni. Crama îmbuteliază și vinde vinul purtând numele producătorului pe etichete. Cifra de afaceri a companiei a atins, în 2013, valoarea de 13.500.000 Lei. Cele mai faimoase branduri de vin produse aici sunt ValDuna, Măiastru, Caloian, Caloian Cabernet Suvignon Alb 2014, La Cetate, Rusalcă Albă, Dragaică Rosie, Cupola Sanctis; Detaliu, Passarowitz, Crama Oprișor - Cabernet Sauvignon, Smerenie, Ispita sau Cutia Peleologu, aici cultivându-se soiuri ca Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Rhein Riesling, Tămâioasă Românească, Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Fetească Neagră, Shiraz, Dornfelder sau Zinfandel.
Primele documente care atestă localizarea Cramei Oprișor, sunt cele ale lui I.C. Filitti. Cel mai cunoscut proprietar ai moșiilor de pe Valea Drincei din acea vreme, este boierul Neagoe Strahaianul.Scrierile de după anul 1688 descriu interesul manifestat de către Constantin Brâncoveanu pentru pământurile din zonă, pământuri care erau cunoscute pentru producția de vin de cea mai bună calitate. Grija lui de a perpetua moștenirea urmașilor săi asupra acestor moșii vaste care îi aduceau venituri fabuloase, îl determină ca, în data de 13 august 1708, să emită un document prin care îi ceda fiului său, Matei Brâncoveanu, o parte din moșie. Mult mai târziu,un alt tip de „boierie” face ca acest potențial special al zonei Oprișor să se evidențieze subliniind-și specificul și bogăția, cu care a fost înzestrată Oltenia. Astfel, Compania Germană Reh Kendermann, care s-a hotărât să facă investiții pe malul stâng al Văii Drincei, pe rămăşiţele unei crame construite în jurul anilor’70, a oferit un nou început identitar acestei zone. Compania este fondată pe istoria familiei Carl Reh. În anii ’90, Compania Reh Kendermann este recunoscută ca cel mai prestigios exportator de vinuri din Germania. În luna august a anului 1994 ia naștere în România Compania Carl Reh Trading care are ca scop selectarea vinurilor românești pentru piața internațională, iar în iunie 1997, echipa se stabilește la Oprișor, luând decizia de a produce vinuri proprii din struguri proveniți pe plantațiile existente pe atunci în podgoriile oltenești ale Mehedințiului. După anii de zile în care întregul vin produs la Oprișor a fost dirijat exclusiv spre consumatorii internaționali, în primăvara anului 2001, Carl Reh Winery lansează pe piața românească, primele ediții ale brandurilor VAL DUNA și LA CETATE.
Crama se poate vizita cu rezervare în prealabil, cu minim 15 zile înaintea vizitei. Vizitele se pot face individual sau în grupuri de maxim 20 persoane. Vizita include degustări de vin. De asemenea, în timpul vizitei se pot servi preparate ușoare; gustări reci; brînzeturi; carmangerie. Program: Luni – Vineri: 10.00 – 18.00Pachete:1.Tur Fermă și Cramă / Degustare 9 Vinuri2 Măiastru3 Caloian4 La Cetate50 lei / persoanăO sticlă Caloian / persoană oferită cadou2. Tur Fermă și Cramă / Degustare 11 Vinuri2 Măiastru3 Caloian4 La Cetate2 High Premium75 lei / persoanăO sticlă Caloian / persoană oferită cadou
Contact Cramă : tel: +4 021 252 49 62/63/66; +4 0748 883 335; +40374 620 891, E-mail: office@crama-oprisor.ro Website: www.crama-oprisor.ro
În zonă se mai pot vizita:1.	Monumentul Eroilor din Oprișor2.	Biserica Ortodoxă Sf. Nicolae din Oprișor
Show on Map
3 56
Crama Vinarte-Stârmina
Ruta Gastronomică
Crama Vinarte-Stârmina
Compania are trei centre de producţie constând în plantaţii de viţă de vie şi crame de vinificaţie. Cele trei centre sunt situate în trei dintre cele mai importante zone viticole, și anume: Sâmbureşti în jud. Olt, Zoreşti, Dealu Mare în jud. Buzău şi Stârmina, Terase Danubiene în jud. Mehedinţi. Centrul din județul Mehedinți își are sediul în localitatea Rogova. 
Vinarte a fost înființată în anul 1998 și profită pe deplin de terroir-ul disponibil în România prin aprovizionarea cu fructe de la trei dintre cele mai bune locații: Sâmburești, Stârmina și Zorești. Condițiile optime întâlnite în aceste locuri permit creșterea strugurilor de cea mai înaltă calitate, soiuri locale și internaționale din care se obțin vinuri complexe, cu un caracter distinctiv. Stilul acestor vinuri se caracterizează prin complexitate și eleganță. La Stârmina, în județul Mehedinţi, societatea Vinarte deţine un total de 190 de hectare. În anul 2009 sociatatea a încheiat un amplu program de lucrare şi exploatare a viilor şi de modernizare a tehnologiei în cramă. Datorită poziționării, în regiunea de sud-vest a ţării, în vecinătatea Dunării, deneficiind de un climat avantajat de influenţa mediteraneană, această podgorie a produs întotdeauna vinuri remarcabile. Statisticile confirmă că aici avem o temperatură ideală tot timpul anului şi un număr suficient de ore însorite, element foarte important în atingerea maturităţii complete a strugurilor. Aceste podgorii au menirea de a produce vinuri speciale, atât roşii cât şi albe. Dintre soiurile de vin produse de această companie sunt Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Fetească Neagră, Negru de Drăgăşani, Sauvignon Blanc, Riesling Italico, Tămâioasă Românească. Recent, plantația a fost întinerită cu 41 ha de viţă de vie din soiurile Cabernet Sauvignon, Merlot, Negru de Drăgăşani, Fetească Neagră, Novac, Tămâioasă Românească şi Sauvignon Blanc.
Crama nu este deschisă publicului dar se poate vizita cu programare în prealabil.
Crama nu este deschisă publicului dar se poate vizita cu programare în prealabil.
Persoană de contact: Costel Cainamisir: tel: +4 0723 563 202, e-mail: costel.cainamisir@vinarte.ro Str. Nicolae Filipescu, nr. 43, sect 2, București, tel: +4021 3233803 fax: +40213229244 e-mail: office@vinarte.ro; vanzari@vinarte.ro website: www.vinarte.ro
În zonă se mai poate vizita:- Pădurea Lunca Vânjului- Pădurea Stârmina- Biserica "Sfântul Nicolae" din satul Rogova, ridicată în 1832- Biserica Sfântul "Ioan Botezătorul" din satul Poroiniţa, construită în 1822, cu pictură şi frescă
Show on Map
4 57
Crama Corcova
Ruta Gastronomică
Crama Corcova
Str. Principală, Nr. 293, Sat Corcova, Jud. Mehedinți. 
Este localizată în partea de sud-vest a țării, pe teritoriul Județului Mehedinți. Podgoria Corcova este nouă pentru publicul din ziua de astăzi. Ea reia însă tradiția producerii vinului de calitate, inițiată sute de ani în urmă. Vinurile Corcova Roy & Dâmboviceanu, cele mai cunoscute din zonă, sunt deosebite pentru că au acel "gout du terroir", și pentru că aici se întrunesc toate elementele de bază, necesare producerii unui vin de calitate superioară, și anume: veri calde și secetoase, ierni blânde, cu precipitații accentuate, solul cu o structură litologică variată și o mineralitate bogată, specifică Piemontului Motrului, care aparține unității piemontane, Piemontul Getic, vița de vie nobilă și nu în ultimul rând, munca atentă și responsabilă a echipei. Începând cu anul 2005, 55 de hectare de teren au fost replantate cu vițe din soiuri existente de pe timpul moșiei Bibeștilor, și anume: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Muscat Ottonel, Chardonnay, Sauvignon Blanc și nu în ultimul rând, Fetească Neagră. În plus, cramele construite inițial de prințul Antoine Bibescu au fost refăcute complet în perioada 2008 - 2009, păstrându-se arhitectura inițială. Ele au fost dotate cu utilaje de vinificație. Vinul de Corcova poartă amprenta originală a locului și se caracterizează prin distincție, pasiune și o întreagă istorie în spatele său. Via a fost plantată de la nord la sud pentru a obține o expunere cât mai lungă la lumina și căldura soarelui. Astfel strugurii ajung la maturitate într-un mod echilibrat și controlat. Astfel se îmbuteliază anual cca. 300.000 litrii de vin, iar cifra de afaceri poate ajunge și la 4,5 milioane de lei. Cele mai cunoscute branduri de vin produse aici sunt Jirov, Corcova și Cuvee Boheme.
Corcova a fost pe vremuri, moșia familiei Bibescu și a cunoscut perioada de glorie la sfârșitul secolului al XIX-lea și în prima jumătate a sec. al XX-lea. În vremea aceea, de podgorie s-a ocupat un tânăr agronom de origine franceză, pe nume Aristoteles Sauget, care a fost angajat de către Prințul Anton Bibescu. Acesta, urmat de fiii săi, nu numai că s-a ocupat de podgorie, făcând din ea un tărâm de vis, dar a inventat și Corcovinul și Corcovelul, cupaje uluitoare având la bază cabernetul, care nu au mai putut fi reproduse de nici o tehnologie din perioada comunistă. Corcova a fost și locul preferat de vacanță a lui Anton și a Marthei Bibescu, care veneau des aici să-și petreacă timpul împreună cu prietenii lor. Astfel stau mărturie unele însemnări ca de exemplu cea a lui Marcel Proust, care scria: "Nume dragi, ca acela de Corcova, îmi erau atât de familiare și de apropiate ca Senlis și de o mie de ori mai dragi decât Bonnelles și tremuram într-una să nu le văd în vreun comunicat și mă învinuiam că nu cunosc îndeajuns și altele pe care trebuie că voi le îndrăgiți și care sunt poate cunoscute prin amintiri de-ale tale, de-ale lui Emanuel, de-ale prințesei Bibescu. Cât de mult îmi sunteți în inimă în clipele acestea!".
Crama poate fi vizitată cu programare în prealabil. Interval orar: luni-vineri: 08:00-17:00 (13:00-14:00-pauză)Nu se percepe taxă de vizitare.Taxe degustare: 5 vinuri: 50 lei / 8 vinuri:80 lei
Viticola Corcova SRL Adresă: Corcova, 227125, jud. Mehedinți Tel/ Fax: +40252/383.541 (Șerban Dâmboviceanu) E-mail: office@corcova.ro Website: www.corcova.ro 
În zonă se mai poate vizita:-	 Conacul Anton Bibescu -	 Biserica Sf. Voievozi, Corcova-	 Valea Coșuștei, aflată la o distanță de 13 km de Corcova. 
Oferte turistice:- Corcova Trail Race- competiție de alergare prin vie- 3-5August 2018-organizată de Podgoria Corcova Roy&Damboviceanu împreună cu Asociația SportContact: website: http://corcova.trailrace.ro; e-mail: contact@sportlaoricevarsta.ro Cazare:Singura unitate de cazare din zonă este Pensiunea Gabriel: tel:+40752 835 174
Show on Map
5 58
Crama Vînju-Mare
Ruta Gastronomică
Crama Vînju-Mare
Str. Unirii nr. 2, Vânju Mare, jud. Mehedinţi, cod 225400
Vie Vin Vînju Mare a luat naștere în urma achiziționării, în anul 2001 a 240 ha de plantaţii de viţă de vie din podgoria Plaiurile Drâncei, de către acţionari români care au văzut mereu această zonă viticolă ca “ïnima ţinuturilor vinurilor roşii din România şi nu numai”. Scopul a fost de a păstra această bogăţie naturală care face posibilă obţinerea de vinuri roşii de cea mai înaltă calitate. Pentru atingerea acestui scop s-a achiziționat, modernizat și retehnologizat centrul de vinificaţie din Vînju Mare. Utilajele achiziționate sunt moderne, din oţel inoxidabil, automatizate și permit prelucrarea strugurilor, producerea si păstrarea vinurilor în condiţiile prevăzute de standardele internaţionale de calitate. În prezent activitatea se desfășoară pe trei direcţii: cultivarea strugurilor, producerea de vinurilor şi vânzarea lor. Vinurile produse aici se fac numai din strugurii atent cultivaţi şi selecţionaţi în cele 4 ferme proprii Oreviţa, Bucura, Nicolae Bălcescu şi Poroiniţa şi sunt comercializate atât prin reţeaua proprie de magazine cât şi prin intermediul unor importanţi distribuitori specializaţi şi retaileri. Dintre cele mai cunoscute soiuri de vinuri produse aici sunt: Cabernet Sauvignon, Merlot, Fetească Neagră, Tămâioasă Românească și Rose “Vinul Principelui”. Pentru a păstra şi a duce mai departe buna tradiţie a vinurilor deosebite obţinute atât din soiuri autohtone cât şi internaţionale Vie Vin Vînju Mare a derulat în perioada 2007-2013 un program de reconversie/ restructurare pentru replantarea a 225 ha. Soiurile de struguri aflate pe plantaţie au intrat în totalitate pe rod începând cu anul 2016 și sunt atât soiuri autohtone ca Feteasca Neagră, Feteasca Regală, Tămâioasa Românească, cât şi internaţionale ca Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Italian Riesling și Chardonnay. 
Cultura viţei de vie pe acest teritoriu este dovedită din punct de vedere istoric datorită descoperirilor arheologice care atestă existenţa plantaţiilor de viţă de vie încă din anii 1000- 700 î.e.n. când aceste teritorii erau locuite de sciţi şi agatârşi. Pe vremea geto-dacilor cultura viţei de vie era atât de extinsă încât vinul produs constituia unul din principalele produse de schimb cu popoarele vecine. Aceste aspecte sunt evidențiate și pe columna lui Traian precum şi pe medalia bătută de romani după cucerirea Daciei intitulată Dacia Felix care înfăţişa o femeie aşezată pe o stâncă căreia doi copii îi oferă spice de grâu şi struguri. Există legende care spun că lucrând la culesul viilor şi la prepararea vinului, degustând mai mult decât era îngăduit din bogăţia rodului, călugării ar fi exclamat “O rea viţă!” dând astfel numele localităţii OREVIŢA. Podgoriile Oreviţa şi Golul Drâncei apar în Monografia Agricolă a judeţului Mehedinţi din anul 1868 care arată că din suprafaţa viticolă de 6700 ha existent în judeţul Mehedinţi, 1500ha erau numai la Oreviţa. Soiurile existente atunci folosite pentru obţinerea vinurilor roşii erau Negru Vârtos şi Negru Moale şi Feteasca Albă, Tămâioasă, Berbecel, Băşicată pentru vinurile albe. Ion C. Giurescu afirma în anul 1937, despre vinurile roşii ale acestor ţinuturi că sunt atât de groase că le poţi duce în batistă. Zona viticolă Vânju Mare Oreviţa constituie parte din regiunea viticolă Dealurile Munteniei şi Olteniei şi este situată în judeţul Mehedinţi între paralele 44 – 45, considerată paralela de aur a vinului. Zona Vânju Mare Oreviţa îmbuteliază anual cca. 600.000 litrii. Dintre cele mai cunoscute branduri de vin se numără Prinţul Vlad, Domeniile Vînju Mare, 5 Motive, Vinul casei BIB, iar soiurile de struguri cultivate sunt Sauvignon Blanc, Fetească Regală, Tămâioasă Românească, Chardonnay, Riesling Italian, Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Pinot Noir, Shyraz, Merlot. De-a lungul timpului, calitatea deosebită a vinurilor obţinute în aceste podgorii a fost confirmată prin numeroasele distincţii începând cu Expoziţia Economică de la Bordeaux din 1898- Medalie de Aur, Diploma de Onoare pentru vinuri roşii de Oreviţa şi Golul Drâncei.
Crama se poate vizita: Luni-Vineri: 07:30-24:00, Sâmbată: 08:00-20:00, Duminică: Închis.Pentru vizitare, este necesară programarea cu minim 5 zile lucrătoare în avans.
Contact Crama: +4 0252 350 547 Mariana Girnita - Director Marketing Tel: + 40 231 409 154, +40 745 505 371, mariana.girnita@vvm.ro  Stefan Anghelina - Director Vânzări +40 749 778 523; stefan.anghelina@vvm.ro e-mail: office@vvm.ro website: www.vvm.ro
În zonă se mai pot vizita: 1.	Monumentul Eroilor, în Vânju Mare2.	Lunca Vânjului3.	Pădurea Fulga4.	Parcul Național Zona Umedă a Dunării - Hinova-Salcia5.	Castrul Roman Hinova6.	Portul și Siturile Arheologice Gruia
Oferte turistice Cramă:-	Degustare 4 vinuri îmbuteliate la sticlă și o gustare: grup de minim 10 pers: 25 lei/ persoană-	Capacitatea sălii de degustare: maxim 25 persoane-	Posibilitatea de cumpărare de vinuri de la sediu cramei-	Posibilitate vizitare a cramei și a viei-	Posibilitate organizare masă alcătuită din 2 feluri de mancare cu produse tradiționale: 50 lei/ persoană (degustare+masă). În acest caz, vinurile consumate în timpul mesei se vor plăti separat.Cele mai apropiate unități de cazare, se află la aproximativ 35 km distanță, în localitatea Drobeta Turnu Severin:Hotel Clipa: tel: +40352 401 723Hotel Continental: tel: +40372 528 828Hotel Traian: +40252 311 760Evenimente: -	Festivalul Viei şi Vinului - în septembrie- octombrie, în Vânju Mare.
Show on Map