Ruta Tematică: Ruta Gastronomică

Numele Atracției Turistice: Crama Corcova

Locație: Str. Principală, Nr. 293, Sat Corcova, Jud. Mehedinți, România

Descriere: Este localizată în partea de sud-vest a țării, pe teritoriul Județului Mehedinți. Podgoria Corcova este nouă pentru publicul din ziua de astăzi. Ea reia însă tradiția producerii vinului de calitate, inițiată sute de ani în urmă. Vinurile Corcova Roy & Dâmboviceanu, cele mai cunoscute din zonă, sunt deosebite pentru că au acel „gout du terroir”, și pentru că aici se întrunesc toate elementele de bază, necesare producerii unui vin de calitate superioară, și anume: veri calde și secetoase, ierni blânde, cu precipitații accentuate, solul cu o structură litologică variată și o mineralitate bogată, specifică Piemontului Motrului, care aparține unității piemontane, Piemontul Getic, vița de vie nobilă și nu în ultimul rând, munca atentă și responsabilă a echipei. Începând cu anul 2005, 55 de hectare de teren au fost replantate cu vițe din soiuri existente de pe timpul moșiei Bibeștilor, și anume: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Muscat Ottonel, Chardonnay, Sauvignon Blanc și nu în ultimul rând, Fetească Neagră. În plus, cramele construite inițial de prințul Antoine Bibescu au fost refăcute complet în perioada 2008 – 2009, păstrându-se arhitectura inițială. Ele au fost dotate cu utilaje de vinificație. Vinul de Corcova poartă amprenta originală a locului și se caracterizează prin distincție, pasiune și o întreagă istorie în spatele său. Via a fost plantată de la nord la sud pentru a obține o expunere cât mai lungă la lumina și căldura soarelui. Astfel strugurii ajung la maturitate într-un mod echilibrat și controlat. Astfel se îmbuteliază anual cca. 300.000 litrii de vin, iar cifra de afaceri poate ajunge și la 4,5 milioane de lei. Cele mai cunoscute branduri de vin produse aici sunt Jirov, Corcova și Cuvee Boheme.

Legendă / Poveste / Impresii / Recomandări:  Corcova a fost pe vremuri, moșia familiei Bibescu și a cunoscut perioada de glorie la sfârșitul secolului al XIX-lea și în prima jumătate a sec. al XX-lea. În vremea aceea, de podgorie s-a ocupat un tânăr agronom de origine franceză, pe nume Aristoteles Sauget, care a fost angajat de către Prințul Anton Bibescu. Acesta, urmat de fiii săi, nu numai că s-a ocupat de podgorie, făcând din ea un tărâm de vis, dar a inventat și Corcovinul și Corcovelul, cupaje uluitoare având la bază cabernetul, care nu au mai putut fi reproduse de nici o tehnologie din perioada comunistă. Corcova a fost și locul preferat de vacanță a lui Anton și a Marthei Bibescu, care veneau des aici să-și petreacă timpul împreună cu prietenii lor. Astfel stau mărturie unele însemnări ca de exemplu cea a lui Marcel Proust, care scria: „Nume dragi, ca acela de Corcova, îmi erau atât de familiare și de apropiate ca Senlis și de o mie de ori mai dragi decât Bonnelles și tremuram într-una să nu le văd în vreun comunicat și mă învinuiam că nu cunosc îndeajuns și altele pe care trebuie că voi le îndrăgiți și care sunt poate cunoscute prin amintiri de-ale tale, de-ale lui Emanuel, de-ale prințesei Bibescu. Cât de mult îmi sunteți în inimă în clipele acestea!”.

Condiții:

Crama poate fi vizitată cu programare în prealabil.
Interval orar: luni-vineri: 08:00-17:00 (13:00-14:00-pauză)
Nu se percepe taxă de vizitare.
Taxe degustare: 5 vinuri: 50 lei / 8 vinuri:80 lei

Informații și Contact:

Viticola Corcova SRL

Adresă: Corcova, 227125, jud. Mehedinți

Tel/ Fax: +40252/383.541 (Șerban Dâmboviceanu)

E-mail: office@corcova.ro

Website: www.corcova.ro

Rută apropiată de alte rute tematice:

În zonă se mai poate vizita:
– Conacul Anton Bibescu
– Biserica Sf. Voievozi, Corcova
– Valea Coșuștei, aflată la o distanță de 13 km de Corcova.

Alte informații utile:

Oferte turistice:
– Corcova Trail Race- competiție de alergare prin vie- 3-5August 2018-organizată de Podgoria Corcova Roy&Damboviceanu împreună cu Asociația Sport
Contact: website: http://corcova.trailrace.ro;
e-mail: contact@sportlaoricevarsta.ro

Cazare:
Singura unitate de cazare din zonă este Pensiunea Gabriel: tel:+40752 835 174

Center map
Traffic
Bicycling
Transit
Center map
Traffic
Bicycling
Transit