Comunități
Entries
28
28 items « of 2 »
# Id Submit date NUMELE OBIECTIVULUI Ruta Tematică: Numele Atracției Turistice: Strada Oras Judet Tara Descriere Legendă / Poveste / Impresii / Recomandări Condiții: - Organizație/telefon/e-mail/website - rezervare/preț - sezon / timp de lucru - link-uri: website/facebook, instagram, ghid… Rută apropiată de alte rute tematice Alte informații utile Marcheaza locul pe harta. Imagini.
1 192018-05-18 08:06:09
Balta
Ruta Tematică: Patrimoniul Cultural
Numele Atracției Turistice: Comuna Balta
Locație: în județul Mehedinți . Comuna Balta se află la o distanță de 48km față de Drobeta Turnu Severin. În comuna Balta se poate ajunge pe DJ607B până în comuna Șiroca, apoi pe DJ670 până în comuna Balta.
Descriere: Comuna se află în partea de sud-vest a țării, în Podișul Mehedinți. Datorită așezării sale, Balta este considerată una dintre cele mai frumoase comune din nordul Mehedințiului și se întinde pe o suprafață de 12.500 de hectare. Locul este presărat cu peșteri, doline, cornete, ponoare și lunci. Pe timpuri, Valea Ţâşnei era zona de delimitare între Țara Românească și Austro-Ungaria. Zona este un cadru natural care a rămas neafectat de trecerea timpului și a oamenilor. Este ușor accesibil și se pot străbate trasee turistice care sunt marcate corespunzător.
-escaladare-drumeție-ciclism-detalii despre cum se ajunge acolo (rută)-etc…….
Informații și Contact: Primăria Balta: tel: +4 0252-388001
Rută apropiată de alte rute tematice: În zonă se mai pot vizita:    1. Cornetul Bălţii    2. Cornetul Babei    3. Cornetul Cerboanei    4. Valea Ţâşnei    5. Peștera Balta    6. Biserica de lemn "Sfinţii Voievozi", situată în cimitirul din satul Balta (datează din  secolul al XVIII-lea)   7. Biserica Nașterea Maicii Domnului, Sfodea   8. Casa de lemn Maria Sitaru (datează din anul 1910)   9. Ansamblul rural Balta (datează din secolele XVIII- XI)   10. Casa Ion Nicolescu ( datează din anul 1890)   11. Casa de lemn Ion Stănchescu, din satul Balta   12. Biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Prejna (ctitor Tudor Vladimirescu)   13. Pereţii calcaroşi de la Izvoarele Coşuştei   14. Biserica Sfântul Nicolae din Costeşti   15. Biserica Sf. Arhidiacon Ștefan din Gornovița
Alte informații utile Sărbători:-	Praznice - în toate zilele mari , începând cu Vinerea Mare-	De Anul Nou, în comună este un obicei conform căruia se sădesc cepele spre a se vedea în care lună este mai multă ploaie, iar dimineaţa, copii se duc la moaşe cu colaci. -	De Bobotează, noaptea fetele își pun busuioc sub cap să-şi viseze ursitul. Mai tot timpul, pe uliţe copiii joacă diferite jocuri rămase ca moştenire de la bătrânii satului: bâza, bici, zaboş.-	Măsuratul Oilor- luna mai
Show on Mapp1.jpg
p2.jpg
p3.jpg
p4.jpg
2 202018-05-18 08:13:42
SATUL BUCURA
Ruta Tematică: Patrimoniul Cultural
Numele Atracției Turistice:Satul Bucura din județul Mehedinți
Locație: în județul Mehedinți. Satul Bucura este un sat aflat lângă localitatea Vânju Mare din județul Mehedinți, la o distanță de 36 km de localitatea Dr. Tr. Severin, pe drumul către Calafat, pe DN 56A și la doar 4 km de localitatea Vânju Mare din județul Mehedinți.
de exemplu - 500 metrii de ruta principală...
Legendă / Poveste / Impresii / Recomandări Din bătrâni se povestește că numele de Bucura i-a fost s-a dat acestei comunei de la o fată numită Bucura. Un convoi de robi, ce se duceau spre Dunăre a oprit să poposească pe aceste meleaguri. Căpetenia lor, îndrăgostit fiind de o fată din comunitate, pe nume Bucura, decide să rămână cu dânsa în aceste locuri. Ea îl ademenește într-o plimbare prin pădurea din împrejurime și îl ucide smulgându-i hangerul de la brâu și înfingându-i-l drept în piept. Se întoarce, de grabă la prizonieri, pe care îi eliberează pe loc. Printre ei se află şi un tânăr numit Rujean, cu care tânara fată era prietenă încă din copilărie. În cele din urmă ceata acestor robi se stabilește în aceste locuri şi întemeiază astfel un mic sat, căruia îi dau numele de Bucura, după numele liberatoarei lor. Au preferat astfel să rămână aici, decât să se întoarcă și să riște să fie robiți din nou de barbarii întâlniți în calea lor.Tânărul Rujean se căsătorește cu Bucura, devenind stăpânul drumurilor acestor meleaguri, și a întregii întinderi acoperite cu păduri și luându-și angajamentul de a omorî toţi barbarii care ar trece cu prizonieri prin aceste locuri şi de a elibera prizonierii. De atunci drumul acela poartă numele de “Drumul lui Rujean” iar satul Bucura a fost populat cu prizonierii eliberați de el.
-escaladare-drumeție-ciclism-detalii despre cum se ajunge acolo (rută)-etc…….
Informații și Contact: Primăria Vînju Mare: tel: +40252 350 660, +40252 350 097, e-mail: primariavinjumare@yahoo.com
Rută apropiată de alte rute tematice: În zonă se pot vizita:-	Monumentul Eroilor din Vânju Mare-	Crama Vânju-Mare-	Lunca Vânjului - Pădurea Mărgăritaru-	Pădurea Fulga-	Parcul Național Zona Umedă a Dunării - Hinova Salcia
Alte informații utile:Evenimente: -	Festivalul Viei şi Vinului - în luna octombrie, în Vânju Mare 
Show on Map
3 212018-05-18 08:41:03
DEVESEL
Ruta Tematică: Patrimoniul Cultural
Numele Atracției Turistice: Comuna Devesel
Locație: în județul Mehedinți. Comuna Devesel se află la o distanță de 30 km față de Drobeta Turnu Severin. Aici se poate ajunge plecând din Drobeta Turnu Severin, pe DN6 până la Șimian, apoi pe DN56A până la Hinova și continuând pe DN56B până la Devesel.
Descriere: Comuna Devesel este așezată pe malul stâng al Dunării, în partea de sud-vest a județului Mehedinți, pe șoseaua județeană ce leagă Drobeta-Turnu-Severin de Porțile de Fier II. Este delimitată în partea de nord de fluviul Dunărea, în partea de est de dealul Stârmina, în partea de vest de comuna Burila-Mare, iar în partea de sud de Jiana și Gogoșu. Pasările și animalele sălbatice sunt numeroase, în această zonă, prezentând un real interes cinegetic. Astfel aici găsim rațe și gâște sălbatice care iarna se retrag în Delta Dunării. Barza și cocorul apar rar, însă stârcul cenușiu este prezent în număr mare mai ales în locurile băltoase. În ani 2000 pădurile au fost populate cu fazani care s-au înmulțit. Comuna are un specific preponderent agricol, predominând sectorul vegetal şi zootehnic. Astfel, principalele culturi sunt cele de cereale. Localnicii se mai ocupă și cu zootehnia, avicultura și morăritul.
Legendă / Poveste / Impresii / Recomandări: Conform izvoarelor istorice oamenii au populat această zonă încă din cele mai vechi timpuri. Ei au găsit aici locuri prielnice pentru pescuit, vânat, pășunat și chiar semănat în ochiurile de padure. Descoperirile făcute în zona Ostrovul Corbului arată că aici au existat urme de viață încă din timpul orânduirii comunei primitive. Au fost descoperite de-a lungul timpului, unelte, oale, reprezentări antropomorfe modelate în lut datând din anii 2500-2800 i.e.n. (perioada neoliticului dezvoltat). Sunt printre primele urme materiale, dovadă a existentei asezării omenești pe teritoriul comunei Devesel. Au mai fost descoperite fortificațiile construite la sfârșitul secolului al III- lea pe malul stâng al Dunării, foarte aproape de apă, motiv pentru care după ce au fost abandonate, au fost distruse de apele Dunării. Aceste fortificatii se aflau în zona Batoți –Tismana.
-escaladare-drumeție-ciclism-detalii despre cum se ajunge acolo (rută)-etc…….
Informații și Contact: Primăria Devesel: tel:+4 0252-353257
Rută apropiată de alte rute tematice: În zonă se mai pot vizita:1.	Punctul Cetăţuia din satul Tismana, unde profesorul D. Tudor bănuia că se află castrul de la Batoţi.2.	Situl paleontologic Batoți3.   Situl arheologic de la Devesel, punct "Ochiuri", sat Devesel4.   Biserica din satul Dunărea Mică, cu hramul "Sfântul Gheorghe" - ctitorită de Matei Basarab în 1645.5.    Monumentul din centrul comunei Devesel, ridicat în 1926 în cinstea eroilor căzuți în  razboaiele din 1877, 1913, 1916-1919
Alte informații utile: Sărbători: - Nedeile - organizate de hramul fiecărei biserici din localităţile componente ale comunei.
Show on Mapp1(1).jpg
p3(1).jpg
P4.jpg
4 222018-05-18 11:21:17
DROBETA TURNU SEVERIN
 Ruta Tematică: Patrimoniul Cultural
Numele Atracției Turistice: Orașul Drobeta Turnu Severin
Locație: Localizat în partea vestică a Olteniei, în județul Mehedinți, pe drumul ce leagă București de Timișoara. Orașul este așezat pe malul stâng al fluviului Dunărea, la ieșirea acestuia din defileu. 
Descriere: Drobeta Turnu Severin este reședința județului Mehedinți. Orașul este străbătut de drumul european E70 și se găsește la o distanță de 220 km sud-est de orașul Timișoara, la 113 km vest de Craiova și 353 km vest de București. Este un oraș cu o o vastă istorie, ce a luat naștere în apropierea castrului roman Drobeta. În scurt timp a devenit punct strategic, aflându-se la confluența atât a drumurilor pe uscat, cât și a celor pe apă. 
Legendă / Poveste / Impresii / Recomandări Acest oraș datează din perioada în care Dacia a fost provincie romană, iar acest fapt este dovedit de existența unor vestigii istorice cum ar fi: Castrul Roman, Podul lui Traian, realizat de către celebrul arhitect Apolodor din Damasc, Termele Drobetei, care au fost considerate cele mai complicate instalații termale din Dacia și chiar un amfiteatru roman, descoperit în anul 2010. În perioada stăpânirii romane, Drobeta era cel mai însemnat centru urban al Olteniei romane, dupa Romula - Malva. Orașul ocupa suprafața cuprinsă astăzi, între străzile Smârdan și Călărași, iar la nord se întindea până aproape de bulevardul Tudor Vladimirescu. În ceea ce privește numele de Drobeta (Drubeta), unii cercetători consideră că ar însemna „Despicata" sau „Așezarea de la despicătură", deoarece aici Dunarea „se despica" formând două brațe. Nicolae lorga explică denumirea de „Drobeta", ca având sensul de „Stejareț" sau „Stejaris". Alte voci susțin însă că denumirea ar deriva din numele zeului „Deus Dobrotes", sau că ar proveni de la numele dac „Drebita". Izvoarele literare antice menționează localitatea sub denumirea „Drubetis". Cât despre numele de „Severin", unii istorici consideră că ar proveni de la Imparatul Roman Alexandru Sever, care s-a luptat cu goții pe aceste meleaguri, iar altii, de la consulul roman Septimiu Sever. Mai târziu, în prima jumatate a secolului al XIII-lea, regele Ungariei, Andrei al ll-lea, pune stapanire pe teritoriul aflat între Cerna si Olt. Astfel, în jurul anului 1233, ia naștere Banatul de Severin. Ca reședință a „Banatului" a fost aleasă Cetatea Severinului, construită pe locul vechii asezări Drobeta. Ea avea menirea de a supraveghea drumurile care se îndreptau spre Transilvania și Banat. Domnitorul Mircea cel Bătrân a întemeiat în Cetatea Severinului, o dregătorie specială, cu caracter militar, numită „Bănia Severinului". Dupa moartea lui Mircea cel Bătrân, ungurii ocupă Severinul. În anul 1438, regele Ungariei îi încredințează lui lancu de Hunedoara apărarea regatului pe Dunare împotriva turcilor, numindu-l Ban al Severinului. În 1479 însă, Cetatea Severinului este devastată de turci, iar în 1524 au distrus-o definitiv. Astfel Bănia se mută la Strehaia și apoi la Craiova, fapt care i-a determinat pe locuitori să caute refugiu în cea mai apropiată localitate, la Cerneți. După un veac, pe locul în care odinioară se afla Severinul, nu mai exista decât o ruină. După retragerea trupelor rusești din Principate, în anul 1834, pe tronul Țării Românești urcă Alexandru Ghica, cel care s-a preocupat constat de dezvoltarea Severinului și este considerat al doilea intemeietor al său. Cele mai importante obiective turistice aflate în Drobeta Turnu Severin sunt Muzeul Hidrocentralei Porțile de Fier, Castelul cu Apă, vestigiile Cetății Medievale a Severinului aflate în Parcul Dragalina, dar și alte numeroase muzee și instituții culturale din oraș. Una dintre clădirile emblematice ale orașului este Palatul Cultural Teodor Costescu. Clădirea este impunătoare datorită stilului architectural. Emblematică este și Hala Radu Negru, un centru comercial situat în piața Radu Negru, ce a fost construit la începutul secolului XX, între anii 1904 – 1907.
-escaladare-drumeție-ciclism-detalii despre cum se ajunge acolo (rută)-etc…….
Informații și Contact: Primăria Drobeta Turnu Severin: +4 0252-314379, http://www.primariadrobeta.ro 
Rută apropiată de alte rute tematice: În zonă se mai pot vizita:-	Rezervațiile Naturale Cracul Crucii, Cracul Găioara, Fața Firului șiGura Văii-Vârciorova-	Mănăstirea Vodița-	Biserica Romano-Catolică din Orșova-	Muzeul Regiunii Porților de Fier, filiala Orșova-	Biserica Sfântul Nicolae din Orșova-	Mănăstirea Sfânta Ana, Orșova-	Catedrala Romano-Catolică, Orșova-	Clisura Dunării cu toate obiectivele turistice din zonă.
Alte informații utile Cazare:Hotel Traian: tel: +4 0252 311 760Hotel Continental: tel: +40372 528 828Hotel Condor: tel:+40252 311 128Hotel Corona: tel: +40743 128 658 Evenimente:1.	Zilele Severinului - 23 aprilie 2.	Ziua Dunării - 29 iunie 3.	Festivalul Naţional de Literatură "Sensul iubirii" - în primăvară 4.	Festivalul "Cântecele Românilor de pretutindeni" – în octombrie5.	Târgul Naţional de Toamnă al Cărţii – în octombrie6.	Gala premiilor de excelenţă-toamna
Show on Mapp1(2).jpg
p2(1).jpg
p3(2).jpg
p4(1).jpg
5 232018-05-18 11:38:42
DUBOVA
Ruta Tematică: Patrimoniul Cultural
Numele Atracției Turistice: Comuna Dubova
Locație: Dubova este situată în sud-vestul județului Mehedinți,la aproximativ 50 km de localitatea Drobeta Turnu Severin, în zona Cazanelor Dunării. În localitatea Dubova se poate ajunge de pe drumul ce unește orașul Orșova de Moldova Nouă, DN57,pe Clisura Dunării.
Descriere: Dubova este o zonă turistică plină de tradiții și obiceiuri. Este o localitate în judetul Mehedinti, situată în zona de Defileu a Dunării, între Cazanele Mici şi Cazanele Mari. Zona impresionează prin peisajele deosebit de frumoase, dar și prin faptul că aici tradiția și obiceiurile din bătrâni sunt respectate cu strictețe de către localnici. Este o zonă în care se întâlnesc modernul și tradiționalul. Astfel, aici găsim pensiuni moderne dar și sălașe (acele locuințe temporare construite în afara orașului: La Hambari, La Velicipoieni, La Scoruș, La Spărturi, La Streniac, La Poiana din Mijloc, La Vucu, La Poieni, La Sbăg, Pe Ciucar -Dubova).
Legendă / Poveste / Impresii / Recomandări: În comuna Dubova una din cele mai populare sărbători este sărbătoarea „Ziua de Sângiorz”. Este o sărbătoare dedicată începutului sezonului pastoral, sau varatului, cum o numesc localnicii din Dubova. Este ziua dedicată primii mulsori a turmei de oi și este sărbătorită în prima sâmbătă din luna mai a fiecărui an. După numeroase activităţi practice cum ar fi închiderea ţarinelor, construirea sau repararea stânilor, înţărcatul mieilor, tunsul oilor şi activități juridice ca de exemplu asocierea proprietarilor de oi pentru formarea stânei, însemnarea oilor, vine și rândul “măsuratului oilor”, în prima sâmbătă a lunii mai. La „măsuratul oilor” se cântărește laptele colectat de la oile fiecărui deţinător de oi, după care se calculează cantitatea de brânză cuvenită la spargerea stânei care are loc toamna. La unele stâni, la acest eveniment ia parte și preotul satului pentru a binacuvânta turma de oi. După încheierea procesului de mulgere a oilor, sunt pregătite mâncăruri cu specific păstoresc cum ar fi friptura de miel, balmaş cu mămăligă, mămăligă cu lapte sau cârnaţi. De la masă nu lipsește muzica și voia bună. Tradiția spune că fiecare familie deţinătoare de animale care dau lapte, trebuie să pregătească un colac rotund, în care să pună ouă roşii. Două persoane din familie “trag colacul” sub o vacă sau o oaie, împărţindu-l în două. În timpul acesta una din cele două persoane spune “cucu!”, cea de-a doua persoană raspunde “răscucu!”, prin aceasta se crede că este anulată puterea cucului de a lua şi strica laptele. După aceea, cu ajutorul unor frunze de scăiete îmbibate in untură de porc, se unge animalul, aceasta semnificând purificarea sa. 
Informații și Contact: Primăria Dubova: tel: +40252-368002
Rută apropiată de alte rute tematice: În zonă se mai pot vizita:-	Mănăstirea Mraconia-	Cazanele Dunării-	Peștera Ponicova-	Chipul lui "Decebal"-	Parcul natural "Porţile de Fier"-	Rezervaţia naturală "Cazanele Mari" -	Peștera Veterani
Alte informații utile: Evenimente:- Sărbătoarea "Fiii Satului" - 9 septembrie- Nedeea – 8 septembrieCazare: Pensiunea Decebal: tel: +40747 808 585Pensiunea Melba: tel: +40727 474 179Cabana Delfinul: tel: +40740 791 538Casa Mraco: tel: +40744 879 168Casa Lucian: Dubova, tel: +4765 954 639Vila Hercules: Dubova, tel: +40748 330 162
Show on Mapp1(3).jpg
p2(2).jpg
6 242018-05-18 11:47:47
DUMBRAVA
Ruta Tematică: Patrimoniul Cultural
Numele Atracției Turistice: Comuna Dumbrava
Locație: în județul Mehedinți. Este situată la 44 km distanță de Drobeta Turnu Severin. Aici se ajunge plecând din Drobeta Turnu Severin, pe DN 6 și continuând pe DJ606A spre comuna Plopi.
Descriere: Comuna se întinde pe 35 km, și se află la câțiva km distanță de comuna Breznița-Motru. Este un loc care abundă în verde presărat de culorile florilor ce cresc prin partea locului și a liliacului ce nu lipsește din nici o gospodărie. Aici, ocupațiile de bază ale localnicilor sunt agricultura și creșterea animalelor, în special vaci, oi și capre. Fiind o zonă cu multă vegetație, cu flori multe și cu păduri, mulți localnici se ocupă și cu apicultura. În comună întâlnim și meșteșugari care prelucrează lemnul, dar și zidari.
-escaladare-drumeție-ciclism-detalii despre cum se ajunge acolo (rută)-etc…….
Informații și Contact: Primăria Dumbrava: tel: +40252-342661
Rută apropiată de alte rute tematice: În zonă se mai pot vizita:    1. Biserica de lemn din satul Albulești    2. Situl Arheologic de la Rocșoreni    3. Pădurile care înconjoară comuna, care se întind pe o suprafață de circa 2000 ha și unde se poate practica vânătoarea.
Alte informații utile Sărbători:1.	Nedeile – fiecare sat din componența comunei sărbătorește Nedeia în funcție de hramul bisericii din satul respectiv. 2.	Bâlci – organizat anual, în prima duminică din luna octombrie
Show on Map
7 252018-05-18 11:56:16
SATUL EIBENTHAL
Ruta Tematică: Patrimoniul Cultural
Numele Atracției Turistice: Sat Eibenthal 
Locație: în județul Mehedinți. Satul este localizat în partea sudică a județului, în munții Banatului, la 42 km de Orșova și la încă 25 km de Drobeta Turnu Severin. Satul se află în apropiere de comuna Svinița, în partea sud-vestică a comunei Dubova, pe cursul mijlociu al Tisoviței.
Descriere: Eibenthal este un sat din comuna Dobova, județul Mehedinți, înființat în anul 1827, în timpul celui de-al doilea val de colonizări cu cehi. Scopul acestor acțiuni a fost popularea cu oameni de etnie cehă a zonei de frontieră a Imperiului Austro-Ungar. Ocupațiile de bază a acestor oameni, care au constituit și principala sursă de venit pentru ei, erau exploatarea lemnului și mineritul. După Revoluția din 1989, Eibenthalul a cunoscut un puternic declin. Acest fapt s-a datorat condițiilor economice nefavorabile și a migrării tinerilor spre orașe și în Cehia, drept pentru care în anul 2000, în sat mai locuiau doar 302 de oameni. 
Legendă / Poveste / Impresii / Recomandări: În satul Eibenthal au loc o serie de evenimente anual. La aceste evenimente participă și mulți straini, fapt care a scos acest sat din anonimat. Cele mai cunoscute sunt Festivalul de Muzică și Festival Banat.Festivalul de muzică cehă contemporană din Banat se desfășoară în satul Eibenthal începând cu anul 2012. Festivalul are loc an de an, între 22 și 25 august. În fiecare an, la eveniment iau parte o serie de trupe din Cehia, Slovacia şi Polonia, precum și grupuri folclorice care reprezintă satele cehe din România. Acest eveniment se realizează cu sprijinul organizațiilor Dovolena v Banatu și Člověk v Tísni, cu implicarea Ambasadei Cehe la București. În luna august a fiecărui an, la Eibenthal are loc un festival intitulat „Festival Banat”. Acest festival se desfășoară sub un slogan sugestiv, și anume „în România ca și acasă” și adună la Eibenthal formații de muzică de genuri diferite, de la rock, jazz până la muzică electronică. Aceste genuri muzicale sunt extrem de populare în Republica Cehă. Cehi din toate colțurile lumii, se adună aici să asculte muzica lor preferată, dar nu numai. Ei interacționează cu membrii comunității cehe din România, comunitate care vorbește limba cehă însă o variantă arhaică. Cehii care ajung an de an în România susțin că se simt ca acasă pentru că în jurul lor toată lumea vorbește cehă, o cehă care îi întoarce în timp.
-escaladare-drumeție-ciclism-detalii despre cum se ajunge acolo (rută)-etc…….
Informații și Contact: Primăria Dubova: tel: +40252 368 002
Rută apropiată de alte rute tematice: În zonă se pot vizita:-	Cazanele Dunării-	Mănăstirea Mraconia-	Peștera Ponicova-	Chipul lui Decebal-	Peștera Veterani-	Cetatea TrikuleÎn satul Eibenthal se poate vizita Biserica romano-catolică Sf. Ioan Nepomuk.
Alte informații utile Sărbători: -	Lăsatul Secului, -	Udatul fetelor de Paști -	Colindatul de Crăciun și Anul NouEvenimente: -	pelerinajul anual la Maria Ciclova - pe 15 august sau 8 septembrie -	Posviceni, sfințirea hramului care are loc pe 16 octombrie.Cazare:Unitățile de cazare cele mai apropiate de satul Eibenthal, se află în comuna Dubova, unde există o gamă foarte variată de pensiuni.Pensiunea Melba: tel: +40727 474 179Pensiunea Dubova: +40747 094 173Pensiunea Decebal: tel: +40747 808 585
Show on MapBiserica catolica. Eibenthal.JPG
8 262018-05-18 12:06:08
EȘELNIȚA
Ruta Tematică: Patrimoniul Cultural
Numele Atracției Turistice: Comuna Eșelnița
Locație: în județul Mehedinți, la o distanță de 37 kilometri de Drobeta Turnu Severin. Este situată în partea vestică a judetului, pe DN 57.
Descriere: Denumită initial “Ieșelnița”, actuala comună este o fostă zonă grănicerească, cu păşuni, fâneţe, livezi, vii, fond forestier, exploatare de crom la Ogradena, ateliere meşteşugăreşti, cariere de marmură și varniţe de ars var. Asezarea actuală datează din 1970 când, în urma construirii Hidrocentralei Portile de Fier I, nivelul lacului de acumulare a crescut, înecând si generând strămutarea a 24 de asezări de pe malul Dunării printre care și Eșelnița.
Legendă / Poveste / Impresii / Recomandări: Această zonă a fost locuită încă din paleolitic, când ocupanții erau vânatori și pescari. Prima atestare documentară a locului aparține anului 1484, când Matei Corvin îi donează lui Iacob Gârlișteanu, o serie de moșii care include și Eșelnița.
-escaladare-drumeție-ciclism-detalii despre cum se ajunge acolo (rută)-etc…….
Informații și Contact: Primăria Eșelnița: +4 0252 365 070
Rută apropiată de alte rute tematice:     În zonă se mai pot vizita:1.	Mănăstirea Mraconia2.	Chipul lui Decebal3.	Clisura Dunării4.	Cazanele Dunării5.	Peștera Veterani6.	Peștera Ponicova7.	Muzeul de Etnografie Doina Olimpia şi Teodor Grigore8.	Muzeul Parohial, Eșelnița9.	Centrul de creștere în captivitate a țestoaselor HermannÎn zonă se organizează trasee de mountain-bike, plimbări pe Dunăre și se poate practica pescuitul sportiv.
Alte informații utile:    Cazare:1.	Pensiunea Allegria: tel:+4 0747 935 1222.	Cabana Delfinului: tel: +4 0740 791 5383.	Cabana Plăpumioara: +4 0762 427 603    
Show on Mapp1(4).jpg
p2(3).jpg
p3(3).jpg
p4(2).jpg
9 272018-05-18 12:14:42
GÂRLA MARE
Ruta Tematică: Patrimoniul Cultural
Numele Atracției Turistice: Comuna Gârla Mare
Locație: în județul Mehedinți. Se află la o distanță de 63 km de Drobeta Turnu Severin, pe drumul către Calafat. În comună se poate ajunge plecând din Drobeta Turnu Severin, pe DN562A până la Gruia și apoi continuând pe DN56C până la Gârla Mare.
Descriere: Comuna Gârla Mare are în componență doar un singur sat și mai este cunoscută sub denumirea de Gârla. Este localizată în șesul Dunări. Zona este un veritabil punct de atracție turistică datorită varietății și bogăției formelor de relief. Ea încurajează în primul rând turismul sportiv. Turiștii care vin în zonă se bucură de plimbările pe Dunăre și de pescuit. În zonă localnicii se ocupă cu pescuitul și agricultura, însă ei practică de asemenea, morăritul, comerțul cu produse agricole și de panificație și viticultura. 
Legendă / Poveste / Impresii / Recomandări: La Gârla Mare a fost descoperită o importantă aşezare din epoca bronzului, care prin caracteristicile decorative şi varietatea formelor vaselor de ceramică, a dat numele unei culturi a epocii bronzului (cultura Gârla Mare) denumită şi a „Câmpurilor de urne funerare”.
-escaladare-drumeție-ciclism-detalii despre cum se ajunge acolo (rută)-etc…….
Informații și Contact: Primăria Gârla Mare: tel: +40252-393012
Rută apropiată de alte rute tematice: În zonă se mai pot vizita: 1.	Dunărea la Gârla Mare-Maglavit2.	Biserica Pogorârea Sfântului Duh din Gârla Mare, declarată monument istoric, construită la 1838, cu acoperişul clasic și fără turlă.3.	Insula Gârla Mare, aflată chiar în dreptul comunei, unde se află numeroase fragmente ceramice care atestă locuirea acesteia de către purtătorii culturilor Verbicioara şi Gârla Mare din epoca bronzului, precum şi Hallstatt.4.	În dreptul km fluvial 840 se găsesc ruinele unei ferme romane (villa rustica), situată în partea de sud a satului, pe malul înalt, neinundabil al Dunării.5.	Situri arheologice specifice Epocii Bronzului MijlociuÎn partea de sud a comunei, se află Balta Gârla Mare unde se poate practica pescuitul.
Alte informații utile: Sărbători:        - Zilele Comunei - în luna octombrie        - Nedeia - de Înălțarea Domnului
Show on Mapp2(4).jpg
p3(4).jpg
p4(3).jpg
p5.jpg
10 282018-05-18 12:22:09
GRUIA
Ruta Tematică: Patrimoniul Cultural
Numele Atracției Turistice: Comuna Gruia
Locație: în județul Mehedinți. Comuna Gruia se află la o distanță de 52 km de Drobeta Turnu Severin, pe drumul către Calafat. În comună se poate ajunge plecând din Drobeta Turnu Severin, pe DC562A către Gruia.
de exemplu - 500 metrii de ruta principală...
Legendă / Poveste / Impresii / Recomandări: Poziţionată în sudul judeţului Mehedinţi, pe malul stâng al fluviului Dunărea, localitatea atestă din anul 1667, când Eliza Cantacuzino lasă prin testament jumătate din satul Gruia, lui Drăghici Cantacuzino. Acest act este prima atestare documentară a localităţii de pe malul Dunării. Pe vremuri, Gruia a fost reşedinţa Companiei 5, respectiv 8, Dorobanţi Mehedinţi. Până în anul 1916 oamenii din aceste locuri lucrau într-o fabrică de sticlă, însă cu timpul aceasta a fost desființată. În fostul port Gruia natura oferă un spectacol sălbatic, cu priveliști similare celor din Deltă, cu bălți și rațe sălbatice, sălcii și mici crânguri, menite să încânte ochii turiștilor. 
-escaladare-drumeție-ciclism-detalii despre cum se ajunge acolo (rută)-etc…….
Informații și Contact: Primăria Gruia: tel: +4 0252-394001
Rută apropiată de alte rute tematice: În zonă se mai pot vizita:      1. Dunărea la Gârla Mare-Maglavit      2. Aria de protecție specială avifaunistică Blahnița.În Portul Gruia se poate practica pescuitul. 
Alte informații utile Cazare:Pensiunea Gruia: +4 0252 394 048Sărbători:- Nedeia - pe 15 august, de Sfânta Marie 
Show on Mapp1(5).jpg
p2(5).jpg
11 292018-05-18 12:56:16
SATUL ILOVIȚA
Ruta Tematică: Patrimoniul Cultural
Numele Atracției Turistice: Satul Ilovița
Locație: în Județul Mehedinți. Se află la o distanța de 11 km de Orșova și 27 km de Drobeta Turnu Severin. Accesul către sat se face de pe DN6, pe DJ607C, în dreptul golfului Bahna. Ilovița este străbătut de râul Racovăț care se unește cu râul Bahna și  împreună se varsă în golful Bahna.
Legendă / Poveste / Impresii / Recomandări: Satul Ilovița este un sat în care tradițiile se păstrează cu sfințenie, una din cele mai cunoscute fiind Balul Izmenelor. Este o tradiție ce are loc în fiecare an, pe data de 28 februarie. În acastă zi se organizează, la căminul cultural din centrul satului, un bal popular, iar toţi cei prezenți trebuie obligatoriu să fie imbrăcaţi în ceea ce numesc localnicii, “cioareci olteneşti”, adică în izmene. Balul cioarecilor olteneşti este un obicei preluat din Banat care se desfășoară an de an, de mulți ani, în comuna Iloviţa. Acest lucru se explică având în vedere ca Ilovița este amplasată în zona de interferenţă a Banatului cu Mehedinţiul. De fiecare dată, băieţi sunt îndemnați ca la fiecare sărbătoare mare să se îmbrace aşa cum o făceau cei bătrâni, pentru a nu se pierde traditia. Balul la care participă an de an, peste 40 de perechi imbrăcate în izmene şi costume populare este o sărbătoare importantă, care adună localnicii în centrul satului, la Caminul Cultural. Cei prezenţi dansează pe acorduri olteneşti, dar şi bănăţene până a două zi. Cea mai importantă activitate specifică zonei este legată de arta populară și anume, cusutul manual tradiţional şi ţesutul manual la războiul tradiţional, cu influenţe din Banat şi din zona nordică a judeţului Mehedinţi.
Informații și Contact: Primăria Ilovița - tel: +40252 316 451
Rută apropiată de alte rute tematice: În zonă se mai pot vizita:-	Mănăstirea Vodița.-	Monumentul Crucea cu alfabet chirilic - Bahna-	Parcul Natural Porțile de Fier-	Rezervaţia paleontologică Bahna, unul dintre cele mai vechi şi interesante puncte fosilifere din ţară
Alte informații utile Cazare:     Conacul Grecului: tel: +40727 174 690
Show on Map
12 302018-05-21 08:09:41
Isverna
Ruta Tematică: Patrimoniul Cultural
Numele Atracției Turistice: Comuna Isverna
Locație: în județul Mehedinți. Comuna Isverna este localizată în partea nordică a judeţului Mehedinţi, la limita dintre podişul şi munţii Mehedinţi, pe DJ 670, la aproximativ 60 km de municipiul Drobeta Turnu Severin.
Descriere: Comuna Isverna este un loc ce oferă turiștilor un cadru natural de poveste. Situată pe un relief muntos, Isverna reprezintă un punct de atracție turistică datorită numeroaselor peisaje ce o înconjoară, dar și datorită îndeletnicirilor localnicilor și tradițiilor păstrate cu sfințenie în aceste locuri. Aici întâlnim artizani care crează elemente de artă populară şi etnografică.
Legendă / Poveste / Impresii/ Recomandări: Comuna Isverna este cunoscută și datorită numeroaselor sale legende. Astfel, periodic, ea este vizitată de turiști determinați să găsească celebra comoară ascunsă aici. Pelerinajul acestor căutători a luat naștere datorită unei realități istorice ce stă la baza legendelor. În vremea domniei lui Alexandru Ioan Cuza, Milan Obrenovici, prințul Serbiei, aflat în conflict cu fratele său, Mihai Obrenovici, pentru supremație, a hotărât să ascundă tezaurul sârb. Printul a decis atunci să treacă Dunărea. A trecut-o cu 80 de cai, care purtau tezaurul țării, compus din monezi, lingouri, bijuterii, diamante și perle. Nu se cunoaște motivul pentru care prințul sârb a ales aceste locuri sau locul exact al ascunzătorii, dar se știe că o întreagă unitate militară a lucrat timp de trei ani, ca să construiască depozitul, bine apărat de eventualii jefuitori și protejat de inflitrațiile apelor freatice. Legendele spun că locul ar fi aproape de Vârful Cerna, într-o depresiune numită azi Valea Perilor, fiind pe vremea aceea, plantată cu peri. Tot legendele spun că galeriile au fost zidite la ambele extremități și că aici a fost ascunsă cea mai mare parte din cantitatea de aur și bijuterii. Intrarea în depozit a fost blocată cu un zid gros de doi metri care a format un baraj în calea unui izvor și astfel a luat naștere un lac care există și în ziua de azi, ceea ce tinde să confirme autenticitatea legendei. Pe de altă parte, accesul la zidarie, prin lacul format, ar presupune o lucrare complexă și scumpă. Aceleași legendă afirmă cum ca toți cei 300 de militari care au lucrat la construirea depozitului, ar fi fost uciși din ordinul prințului sârb, deoarece cunoșteau foarte bine detaliile amplasamentului și căile de acces, iar prințul sârb nu voia să rămână în viață nici un martor, care să cunoască “micul” lui secret. Cu toate acestea, un sigur om a scăpat din mâinile ucigașe, iar acesta a fost un biet paznic care însă, terifiat de cele întâmplate, a decis să păstreze tăcerea. Prințul Obrenovici însuși a murit în acele locuri. El a fost găsit înecat în lac. Condițiile în care a murit nu se cunosc nici în ziua de astăzi. Asupra lui au fost găsite câteva planuri, însă ele au fost prea degradate ca să poată fi descifrate și astfel să conducă la comoară. Este pomenită o singură hartă care a fost găsită în bună stare de către preotul Popescu din Zegujani. El a investigat zona sistematic în timpul celui de al Doilea Război Mondial, dar a dispărut ulterior. Localnicii bănuiesc că a reușit să dispară împreună cu o parte din comoară. 
Informații și Contact: Primăria Isverna - tel: +40252 388 151
Rută apropiată de alte rute tematice:     În zonă se mai pot vizita:-	Izvoarele și Cheile Coșuștei-	Peștera Isverna-	Poiana Beletina-	Biserica de lemn de la Seliștea-	Piatra încălecată-	Stâncările de deasupra peşterii Isverna-	Pădurea de liliac
Alte informații utile:Cazare:Pensiunea Pietrele Albe: Satul Seliștea, comuna Isverna, tel: +40722 335 322Pensiunea Steaua Munților: Satul Seliștea, comuna Isverna, tel: +40756 322 095Evenimente: În fiecare an, în luna august la Isverna se organizează concursul KARST ISVERNA MTB, un concurs mountain-bike de tip maraton.Sărbători:1.	Ieşirea cu vitele la munte2.	Măsuratul oilor3.	Nedeia anuală a fiecărui sat4.	Sărbători populare anuale: târgul și expoziţia de bovine de la Isverna5.	Sărbătoarea Liliacului, se organizează în luna mai a fiecărui an, în satul Turdaba.
Show on Mapp1bun.jpg
p2bun.jpg
p3bun.jpg
13 312018-05-21 08:28:49
Obârșia Cloșani
Ruta Tematică: Patrimoniul Cultural
Numele Atracției Turistice: Comuna Obârșia Cloșani
Locație: în județul Mehedinți. Comuna Obârșia Cloșani se află la o distanță de 74 km față de Drobeta Turnu Severin. În comună se poate ajunge plecând din Drobeta Turnu Severin spre comuna Godeanu, pe DJ670, apoi pe DN67D până la Obârșia Cloșani.
Descriere: Obârșia Cloșani este o comună situată în partea de nord-vest a judeţului Mehedinţi, la o altitudine de circa 450-500 m. Obârșia Cloșani este un centru etnografic în care vechile tradiții și meșteșuguri se păstrează cu sființenie și strictețe. Este un loc în care turiștii pot lua parte la sărbătorile locale și chiar la îndeletnicirile de zi cu zi ale localnicilor. Casele din comună sunt dispuse de-a lungul mai multor văi. O mare parte a locuințelor își păstrează vechea arhitectură tradițională. Ocupațiile de bază ale localnicilor sunt, din cele mai vechi timpuri, prelucrarea artistică a lemnului și prelucrarea părului de capră, Obârșia Cloșani numărându-se printre puținele locuri din țară unde femeile încă mai prelucrează lâna de capră și cea de oaie.
Legendă / Poveste / Impresii / Recomandări Legenda spune că în urmă cu 300-400 de ani, pe aceste meleaguri au poposit, venind de prin partea Banatului, 4 haiduci: Danciu, Lupu, Micşa si Trăilă, iar aceștia sunt strămoșii familiilor care populează acum zona și care poartă numele de Dănciulescu, Lupulescu sau Trăilescu.
Informații și Contact: Primăria Obârșia Cloșani: tel: +4 0252-216925
Rută apropiată de alte rute tematice: În zonă se mai pot vizita:     1. Biserica „Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron” din Obârșia-Cloșani, construită în 1936     2. Vârful lui Stan     3. Izvorul carstic al Brebinei, cu debit aproximativ constant de 500 l/s.     4. Rezervaţiile naturale: Pădurea Drăghiceanu, Cornetul - Obrârşia-Cloşani
Alte informații utile:Sărbători:    - „Vinerea Ciumii” sau “Ciumarca” - în prima zi de vineri după Sfântul Ilie (Tradiția spune că, prin zonă a trecut Sfântul Nicodim, într-o vreme în care localnicii erau chinuiți de boli grave cum ar fi ciuma și care, văzând suferința oamenilor, s-a rugat pentru ei iar aceștia prin post și rugăciune s-au vindecat.) 
Show on Mapp1bun(1).jpg
p2bun(1).jpg
p3bun(1).jpg
14 322018-05-21 09:23:25
Orșova
Ruta Tematică: Patrimoniul Cultural
Numele Atracției Turistice: Orașul Orșova
Locație: în județul Mehedinți. Orașul se află la 29 km distanță de localitatea Drobeta Turnu Severin, pe drumul ce leagă această localitate de Timișoara, DN6.
Descriere: Orașul a fost construit pe malul lacului de acumulare Porțile de Fier I și este împrejmuit de dealuri. Astfel, Orșova este un loc care merită vizitat și pentru peisajul natural din jurul său. Parcul Ion Dragalina, aflat în centrul orașului, găzduiește o mică insulă cu faleză, iar din oraș se pot face plimbări cu barca pe Dunăre.
 Legendă / Poveste / Impresii / Recomandări: Orașul Orșova are o poveste care datează încă din perioada dacilor și a romanilor, când orașul era cunoscut sub numele de Dierna. Inițial a facut parte din provincia romană Dacia, romanii construind aici un castru numit Dierna. În arealul localitatii au fost descoperite urmele asezarii daco-romane Dierna, ridicată la rang de municipiu în anul 193. În întreaga perioadă medievală, cetatea Orşova şi-a păstrat importanţa, fiind disputată de toate puterile din acea vreme. Astfel, Orșova a constituit subiect de dispută între principele muntean Litovoi și Regatul Ungariei. Așezarea rămâne o vreme în posesia domnitorilor munteni. Trece însă, o dată cu numirea lui Iancu de Hunedoara, Ban al Severinului, în posesie maghiară. În anul 1524, întreaga cetate Orșova este cucerită de turci, care pun stăpânire pe ea până în anul 1688, când localitatea intră sub dominație austriacă, iar în 1768 devine sediul unei garnizoane de graniță austriece, atacată și distrusă în 1819 de Tudor Vladimirescu. În anul 1916, așezarea a fost eliberată de armata română. În anul 1923 Orșova este declarată oraș, iar din anul 1968 este afiliată județului Mehedinți.
Informații și Contact: Primăria Orșova: tel: +40252 361 233, http://www.primariaorsova.ro 
Rută apropiată de alte rute tematice: În zonă se pot vizita:-	Catedrala romano-catolică din Orșova-	Mănăstirea Sf. Ana-	Muzeul Regiunii Porților de Fier, filiala Orșova-	Biserica Sfântul Nicolae din Orșova-	Capul lui Decebal de la Dubova-	Cazanele Dunării-	Barajul Porțile de Fier 1-	Drobeta Turnu Severin
Alte informații utile Cazare:Hotel Apolodor, tel: +40352 415 925Pensiunea Țaka, tel: +40252 360 335Pensiunea Damiro, tel: +40722 207 930Hotel Meridian, tel: +40252 362 800Pensiunea Casa Noastră, tel: +40745 110 839Casa Verde, tel: +40744 954 191Cabana Plăpumioara, tel: +40762 695 892Evenimente:-	Festivalul Mihai Eminescu, pe 15 ianuarie -	Zilele Orşovei, pe 14-15 august -	Festivalul Toamnei, în octombrie -	Concursuri pentru tineret: Festivalul Perla Dunării, Trofeul Porțile de Fier, Trofeul Internațional de Robotică ROBOTOR 
Show on Mapp1(6).jpg
p2(6).jpg
p3(5).jpg
p4(4).jpg
P5.jpg
15 332018-05-21 09:36:19
Comuna Rogova
Ruta Tematică: Patrimoniul Cultural
Numele Atracției Turistice: Comuna Rogova
Locație: Situată în sud-vestul județului Mehedinți, pe DN16A, la intersecţia cu DJ562. Comuna se află la 25 km de Drobeta Turnu Severin şi la 7 km de Vânju-Mare.
Mehedinti
Romania
Descriere: Rogova este o comună localizată în Câmpia Olteniei, pe malul râului Blahnița, afluent al Dunării. Comuna constituie un nod de legătură dintre zona de câmpie și zona deluroasă din sud-vestul țării. Locul a oferit condiții naturale prielnice încă din cele mai vechi timpuri, datorită configurației terenului, fiind înconjurat de dealuri și păduri cu ieșire spre sud. Fiind așezată pe Valea râului Blahnița și în imediata apropiere a Brațului Dunărea Mică, așezarea conferă un potențial natural bogat. Rogova cuprinde o serie de obiective istorice de interes turistic printre care: Biserica "Sfântul Nicolae", care a fost construită în 1832 sau Biserica Ortodoxă Română, construită în 1960. Tot pe raza comunei se află și podgoriile Cramei Vinarte-Stârmina.
Legendă / Poveste / Impresii / Recomandări: Este atestată documentar în hrisovul din 18 decembrie 1539. La acea vreme voievodul Radu Paisie îl deleagă pe urmașul Brâncovenilor, Dietco, să conducă aceste meleaguri. Existența comunei, însă, datează din timpuri și mai îndelungate, conform izvoarelor istorice și descoperirilor arheologice. Astfel, atestarea satului Poroinița, care intră în componența comunei, coincide cu anul 1392, când Mircea cel Bătrân Voievod dăruiește mănăstirii Cozia satele Cereașov și Poroinița.
Informații și Contact: Primăria Rogova: tel: +4 0252-353001
Rută apropiată de alte rute tematice: Pe raza comunei se mai poate vizita: -	Biserica “Sfântul Ioan Botezătorul" din satul Poroiniţa, construită în 1822 În zonă se mai pot vizita: -	Pădurea Lunca Vânjului, declarată rezervație naturală -	Pădurea Stârmina, arie protejată de interes național
Show on Mapp3 bun(1).jpg
16 362018-06-05 13:14:24
Comuna Vrata
Ruta Tematică: Patrimoniul Cultural
Ruta Tematică: Patrimoniul Cultural
în partea sudică a judeţului Mehedinți, la o distanță de 65 km de Drobeta Turnu Severin, la aproximativ 32 km de Vânju Mare şi 45 km de Calafat. În comuna Vrata se poate ajunge mergând pe DN56A, ce leagă Drobeta Turnu Severin de Cujmir și apoi pe DC100, până în comuna Vrata.
Descriere: Comuna Vrata este o așezare foarte veche din județul Mehedinți, unde de-a lungul timpului au fost descoperite numeroase mărturii ale perioadei antice. Astfel aici găsim un sit arheologic complex cu locuiri din neolitic până în epoca feudală, aflat la marginea Dunării, în dreptul satului sau o necropolă feudală de sec. XV, distrusă parţial de unele lucrări mecanizate executate în zonă, aflată în zona grădinii fostului C.A.P. pe panta care face trecerea de la terasa înaltă la lunca Dunării. Nu a fost salvat decât parţial, un mormânt în care s-au găsit: un inel de argint, o cataramă de curea şi mai multe piese rotunde lucrate din bronz sau argint, care fuseseră prinse într-o ţesătură cu care s-a acoperit faţa defunctului. Vrata nu este doar un loc care se adresează doar turiștilor pasionați de arheologie și istorie, ci și amatorilor de pescuit sportiv. Aici te poți relaxa la o partidă de pescuit pe Dunăre.
Descriere: Legendă / Poveste / Impresii / Recomandări În zona Vrata s-au descoperit mărturii ale locuirii acestor locuri din perioada Neoliticului până în Epoca Feudală. Populația din comuna Vrata a început să se difersifice în anul 1905, când în sat s-au stabilit 3 greci care aveau drept ocupație, băcănia și câțiva țigani care lucrau pe moșia Vrata-Gârla-Mică. În anul 1945, în comună se stabilesc și câțiva rudari care pe vremea aceea locuiau în bordeie, pe malul Dunării, la marginea comunei și care se ocupau cu prelucrarea lemnului, confecționând albii, fuse sau linguri. Astăzi, localnicii din zonă se ocupă în special cu creşterea animalelor şi păsărilor, cultivarea cerealelor și legumicultură, dar și cu agroturismul.
Informații și Contact: Primăria Vrata: tel: +40252-393435
Rută apropiată de alte rute tematice: În zonă se mai pot vizita:-	Comuna Gărla Mare-	Comuna Gruia-	Situri arheologice specifice Epocii Bronzului Mijlociu, descoperite la Ostrovu-Mare-Tigănași-	Situl Dunărea la Gârla Mare-Maglavit-	Aria de protecție specială avifaunistică Blahnița.
Alte informații utile:Sărbători:-	Nedeia - de Rusalii
Show on Map
17 1782018-10-11 11:52:21
Povestea Capitanului Misa Anastasijevic (1803-1885)
Ruta Tematică: Patrimoniul Cultural
Numele atracției turistice: Povestea Capitanului Misa Anastasijevic (1803-1885)
Descriere: Misa Anastasijevic s-a născut pe insula Porec (prima locație și numele lui Donji Milanovac) din tatăl Anastasa și mama Ruza. Și-a pierdut ambii părinți de timpuriu și a crescut cu o mamă vitregă, pe nume Milja. Din cauza sărăciei în care creștea, a fost nevoit să se ocupe cu tot felul de îndeletniciri: era pescar, muncitor / muncitor la barje, comercializa coarne de vițel, coarne de cerb și sare și, astfel a reușit să devină înstărit. El și-a cumpărat prima navă comercială pentru a lucra pe Dunăre din banii câștigați prin comercializarea coarnelor de cerb. Un fapt interesant este că una dintre slujbele sale a fost cea de profesor, astfel încât el a rămas în istorie ca fiind cel mai tânăr profesor - avea doar 12 ani pe atunci. S-a căsătorit cu fata secretarului prințului Milos – Cristina. Acest lucru i-a deschis poarta către progres: a fost numit agent comercial pe Dunăre și a devenit automat furnizor al Curții, de pește uscat, caviar și vinuri din Krajina-Kljuc. În 1833 a primit titlul de căpitan pe Dunăre - de aici a devenit cunoscut în popor ca și căpitanul Misa. Bogăția lui Misa Anastasijevic la acel moment putea fi comparată cu bogăția prinților din Europa. Misa Anastasijevic a fost un mare binefăcător al poporului sârb: a ajutat teatrul, sălile de lectură, tineretul și copiii săraci din zona Porec (prin educație și bunuri), iar coroana bunăvoinței sale este un dar constând în clădirea care acum servește drept sediu al Universității din Belgrad. A cumpărat o mare proprietate în Țara Românească și s-a mutat în România, unde a murit în 1885 (București). A fost îngropat în biserica Kležanima pe care a construit-o în timpul vieții.
Show on Map
18 1792018-10-11 11:59:52
Povestea Peșterii Rajko
Ruta Tematică: Patrimoniul Cultural
Numele atracției turistice: Povestea Peșterii Rajko 
Descriere: Potrivit unei legende, odată acolo a existat un anume Rajko din Majdanpek care deținea o tavernă. În timpul zilei el găzduia și servea oaspeții în taverna sa iar în timpul nopții jefuia călători pe drumul Majdanpek - Donji Milanovac. El a ascuns comoara pe care a adunat-o, în peștera care poartă astăzi numele său. Povestea spune că cea mai mare parte a averii lui Rajko este ascunsă undeva în peșteră și că este însemnată cu amprenta palmei lui Rjko pe peretele de deasupra locului unde este ascunsă. Rajko are o amprentă caracteristică deoarece îi lipsește un deget (degetul mic) – l-a pierdut într-unul dintre jafuri - aceasta însemnând că amprenta lui Rajko are doar patru degete. Rajko și-a lăsat în mod intenționat amprenta pe un perete din peșteră pentru a-și putea ușor găsi comoara.O mulțime de oameni au încercat să găsească comoara ascunsă în peștera lui Rajko și astăzi se pot vedea găurile pe care oamenii le-au săpat în speranța că sunt pe drumul cel bun spre comoara lui Rajko.
Show on Map
19 1802018-10-11 12:16:52
Povetea Canalului Sip
Ruta Tematică: Patrimoniul Cultural
Numele atracției turistice: Povetea Canalului Sip
Descriere: În Clisura Dunării, înainte de construirea centralei hidroelectrice au existat o mulțime de roci subacvatice, recife și bancuri de nisip; un pericol deosebit care a făcut dificilă navigarea în partea dinspre Cheile Sip. Chiar și în epoca romană, această parte a Dunării a constituit o problemă, așa că romanii au săpat primul canal în care au "mutat" cursul fluviului Dunărea din albia lui și l-au forțat să curgă prin canalul de-a lungul căruia navele puteau să navigheze în siguranță. Mult mai târziu, apa a închis aceste canale și a început să se spargă din nou de zidurile Porților de Fier. Canalul Sip a fost creat în perioada 1890-1896 și a avut o lungime de peste 2 kilometri. La scurt timp după deschiderea canalului s-a constatat că Dunărea, în acel punct, era încă puternică și un mare obstacol pentru nave. Oamenii au căutat frenetic o nouă soluție și au găsit-o în 1899 și anume, introducerea remorcării vapoarelor. Și așa a fost până în 1916, când navele au fost înlocuite de trei locomotive - manevrate, iar pe malul de coastă al canalului, germanii au construit o cale ferată cu lungimea de 1.800 de metri. Această mică cale ferată a intrat în toate hărțile feroviare ale lumii. Cât timp s-a desfășurat, serviciul de tractare a locomotivelor, Sip a utilizat 11 locomotive. Navigarea părea simplă, dar doar părea întrucât era o muncă grea atât pentru oameni, cât și pentru locomotive. Acest lucru a durat decenii până în 1969, la construirea primei centrale Porțile de Fier, când a fost creat un lac de acumulare mare. Într-o dimineață, apa a inundat sediul serviciului de remorcare a locomotivelor Sip, cu aproape șase luni înainte ca constructorii centralei să fi planificaț și anunțaț acest lucru. Astfel, calea ferată completă și două locomotive germane cu trei cilindri cu aburi, celebrele "Berlineze", au rămas sub apă. Prin construirea hidrocentralei "Porțile de Fier 1"( Djerdap 1), totul s-a schimbat: Dunărea a fost îmblânzită, nu mai constituia un obstacol în calea barcagiilor, sau un devastator pentru multe nave din Cazanele Mici (Mali Kazan), ale căror stânci ascuțite le-au distrus cu ușurință fundurile. Deși erau puternici și rapizi, barcagii experimentați se rătăceau când trebuiau să treacă prin cea mai adâncă și mai îngustă parte a defileului Porților de Fier. De aceea, în Kladovo, Tekija, Sip și alte orașe înconjurătoare, cel mai celebru și cea mai bine plătită meserie a fost aceea de “loc”. “Locșii” sau piloții de pe nave, adică căpitanii navigației fluviale, conduceau în siguranță navele de-a lungul aceleilalte părți a Porților de Fier.
Show on Map
20 1812018-10-11 12:26:41
Povestea lui Valja Prerast
Ruta Tematică: Patrimoniul Cultural
Numele atracției turistice: Povestea lui Valja Prerast
Descriere: Potrivit povestirilor cu ceva vreme în urmă, acest pasaj îngust către Valja Prerast a fost blocat cu ramuri și noroi aduse de torenții de primăvară sau de ploile de vară. Puterea apei acumulate în iazul creat în amonte de poartă, a deblocat pasajul iar torenții s-au revărsat peste valea îngustă, inundând totul în calea lor. Inundațiile par să fi fost frecvente și destul de devastatoare astfel încât au oamenii să se gândească la situația lor. Toate fenomenele inexplicabile asociate ființelor supranaturale, vlachi le-au atribuit așa-numitului Vlva. Fiecare loc avea un Vlva iar el se ridica dintre oameni, care, atunci când era necesar, părăseau locul de muncă, cădeau într-o transă și în această transă, zburau către cer și făceau fapte bune. În afară de Vlva cel care făcea fapte bune, exista și Vlva care cădea sub influență străină, de exemplu prin faptul că intrau în transă deveneau slujitori ai străinilor care doreau să sperie oamenii care trăiau acolo și să le fure pământurile. Astfel Vlva cei răi provocau inundații și distrugeau culturile și casele și înecau oamenii și animalele. Satenii cunoșteau după nume Vlva-ul care făcea bine și pe care l-au numit: "Vlve sbrješć" și pe cel rău, înșelător, pe care l-au numit: "Vlve bugarješć". Ori de câte ori erau nori grei peste pământ, sau ori de câte ori erau amenințați de grindină sau de inundații, Vlva sârbești se chemau unul pe celălalt, se adunau să zboare spre cer pentru a începe lupta de apărare a zonei. Vlva aveau liderii lor. Unul dintre ei, numit Trailo, a trăit la sfârșitul secolului al XIX-lea, în vecinătatea Prerastului. Există o poveste despre Trailo: în timp ce servea în armata Belgradului, el a căzut brusc într-o comă care a derutat bătrânii, sergenții și căpitanii care nu știau ce să facă cu el, iar medicii au încercat să-l recupereze fără nici un success.Din fericire, printre ofițeri exista cineva care știa că Vlva uneori intră în transă de unde își revin singuri și le-a ordonat soldaților să-l ducă într-un adăpost la umbră și să-l lase acolo. Când Trailo și-a revenit după o oră sau două, el a fost supus unei investigații militare. El a spus că fusese chemat de tovarășii lui Vlva din regiunea sa și că a trebuit să meargă de urgență acolo pentru a lua comanda, deoarece Vlva bulgară reușise, în lipsa lui, să blocheze în secret Prerast, iar întreaga regiune Porec era amenințată de o inundație devastatoare care ar fi distrus întreaga regiune până la Dunăre. Când a ajuns acolo, printre norii întunecați învârtiți, însoțiți de tunete și fulgere, se desfășura o luptă furioasă - demonii bulgari, mai puternici erau pe punctul de a învinge pe cei sârbi, care, fără un lider, pierdeau bătălia. Trailo a spus că a trebuit să ia un car dintr-o curte și că l-a folosit pe post de bâtă pentru a ataca inamicul. Când s-a rupt carul, el a scos un copac uriaș și cu el, a reușit în cele din urmă să învingă inamicul și să-i îndepărteze armata din zona rurală. Întrucât bătrânii nu l-au crezut, le-a cerut să meargă cu el, ca să vadă adevărul cu ochii lor.Potrivit povestii, când a venit comitetul, au văzut căruța ruptă departe de casa din a cărei curte fusese și conform mărturiei proprietarului, ea a fost ridicată de vânt, iar în altă parte au văzut o gaură uriașă proaspătă în pământ cu rămășițele rădăcinilor părului desprins - copacul fiind găsit pe cealaltă parte a muntelui, fără nici o urmă în pământ, pentru a se putea crede că acest copac ar fi putut fi smuls de undeva din apropiere.Au auzit mulți martori care au confirmat că, în timpul furtunii de pe cer, deasupra văii, au auzit scârțâit, strigăt, țipăt ca niște voci umane, dar nimic nu a putut fi văzut pentru că totul a fost amestecat cu tunete și urlete care erau mai puternice decât oricând. De asemenea, au mărturisit că au văzut carul cum zboară spre cer pe cont propriu; au văzut cu ochii lor cum, ca și cum ar fi condus de o mână gigantică, s-a aruncat în nori și cum a căzut pe pământ complet spart; au văzut apoi că, din altă parte, perele vechi de secole s-au ridicat și s-au mutat pe cer pentru a sparge și a îndepărta cei mai întunecați și cei mai grei nori, cei care creează inundații și tunetul oribil arzând case, hambare și fanioane, bovine în câmp, sau ucide oamenii care se ascund sub copacii singuratici. Potrivit legendei, bătrânii au fost uimiți și, după întoarcerea la barăci, Trailo a fost promovat și a primit o sabie în dar; el a purtat cu mândrie sabia până la sfârșitul vieții, iar în sărbătorile importante o purta la centură și s-ar fi fălit cu ea în fața oamenilor adunați. După moartea lui Trailo, nepoții lui au vândut sabia unui țigan care mergea de la un târg la altul, cumpărând lucruri vechi.
Show on Map